Kleinschalig en authentiek
Geweldige reiservaring
Reizen met positieve impact

Muziek en artiesten in Kaapverdië

Lekker swingen op de beat

Muziek en artiesten in Kaapverdië

Muziek en artiesten in Kaapverdië

Kaapverdië is een klein land maar met grootse muziek en diverse internationaal bekende muzikanten. Van de culturele hoofdstad São Vicente (Mindelo) wordt wel gezegd dat het de meeste muzikanten per duizend inwoners heeft ter wereld. De muziek en artiesten in Kaapverdië is divers. Er zijn veel grote namen, maar ook heel veel muzikanten in de kleine muziek cafe’s die je overal wel vindt. 

Naast de vele barretjes, zijn er ook grote namen. Onderstaand vind je de bekendste Kaapverdische artiesten en de Kaapverdische muziek die zij creëren.

Cesária Évora

De bekendste artiest uit Kaapverdië is zonder enige twijfel Cesária Évora. Cesária reisde de hele wereld over en trad op in tientallen landen op verschillende continenten. Cesária is bekend van haar prachtige dramatische melodie, blote voeten, sigaar en te diep in het glaasje kijken. Ze is in december 2011 overleden maar haar muziek leeft voort.

Muziek en artiesten in Kaapverdie - Cesaria Evora

Mayra Andrade

Mayra Andrade is een ster die samenwerkte met diverse populaire artiesten maar ook veel albums zelf produceerde. Recente pop nummers zijn Reserva Pra dois die ze opnam met Branco en Nha Baby opgenomen samen met Nelson Freitas. Muziek met een meer traditioneel Kaapverdische inslag is bijvoorbeeld het nummer Santiago van haar album Lovely Difficult.

Lura

Net zoals Cesária Évora bezingt Lura de “ziel” van de Kaapverdische eilanden. Door haar relatief jonge leeftijd is haar muziek niettemin opgewekter en meer uptempo dan Cesária Évora. Lura zingt in de verschillende lokale Kaapverdische (Creoolse) dialecten maar niet in Engels of Portugees. Geniet!

Zé Luis

Zé Luis werd in 2012 in Kaapverdië ontdekt en is sterk in Morna. Hij trad eens op in het Nederlandse theater Rasa. De recensies waren lovend: “met zijn prachtige tenorstem een programma vol met swingende mazurkas en coladeiras en melancholieke mornas. Het is vooral de laatstgenoemde tegenhanger van de Portugese fado waarin hij excelleert.”

Cordas do Sol

Wereldberoemd in Kaapverdië is Cordas do Sol, maar minder daarbuiten. Een gemis voor wie de muziek niet kent want de muziek is prachtig en de teksten zo mogelijk nog mooier. Omdat de muziek in het Kaapverdiaans creools is een korte uitleg. Dit liedje bezingt de ziel van Kaapverdië en is een ode aan mamai “mama”

Ildo Libo

Ildo Lobo (rip) bezingt de melancholische melodieuze Morna. Deze Kaapverdische muziek doet sterk denken aan de Portugese Fado. Luister en geniet!

Tito Paris

Tito Paris is sinds 1982 bekend en populair. Op jonge leeftijd werd hij al bekend in Portugal, wat later een grote invloed op zijn muziek zou hebben. Zijn muziek combineert Kaapverdiaanse en Portugese elementen. In Portugal leerde hij onder anderen Evora en Bana kennen waarna hij uiteindelijk zijn eigen band oprichtte. Met succes, want zijn zwoel swingende liedjes – morna’s en coladera’s – schiep hij wereldwijd succes. Hij speelt vaak piano en bas en heeft met succes de klanken van de Kaapverdische traditionele mornas gemengd met zouk, coladeiras en funana.

Voja Travel - de Kaapverdië expert

Voja Travel Kaapverdië regelt jouw reis tot in de puntjes. Je kunt een van onze individuele rondreizen kiezen of jouw droomreis op maat samenstellen met onze reisadviseurs.

Boek veilig en met garanties