Kleinschalig en authentiek
Geweldige reiservaring
Reizen met positieve impact

Kaapverdië het land van “Saudade”

Heimwee naar een plaats of geliefde

Kaapverdië het land van “Saudade”

Kaapverdie is het land van “Saudade”. Saudade is net als zijn samenhangend begrip “Morabeza” een Kaapverdische term die moeilijk te vertalen is. Het gemis en heimwee dat je hebt naar het land en de drang om terug te keren is een goede omschrijving van saudade.

Ontstaan van Saudade

Kaapverdie kent een harde geschiedenis met lange tijden van honger, lijden en afscheid. In de vorige eeuw had de bevolking een hard leven en een toekomst die er weinig belovend uitzag. Degenen die hun kans zagen om het land te verlaten deden dat ook. jongeren verlieten hun families en vertrokken, vaak met schepen op zoek naar een betere toekomst. De achtergebleven moeders en familieleden leefden in verdriet. De herinneringen en heimwee naar hun dierbaren voelden ze elke keer terwijl de Kaapverdianen naar de eindeloze zee en horizon staarden.

Om het verdriet te verwerken uitten de mensen zich in literaire, muzikale en artistieke vormen.

Saudade in een muzikale vorm

Muziek is een belangrijke vorm van uiting van emoties voor de Kaapverdische bevolking. De wereld leerde het begrip saudade kennen door het bekendste nummer van Morna zangeres, Cesaria Evora. Ze is een van de bekendste en meest geliefde zangers uit Kaapverdië. Ze staat bekend als “de zangeres zonder schoenen” en wordt bekroond als “koningin van de Morna”. 

Cesária Évora – Sodade

De melancholische deuntjes van het nummer Saudade weergalmen nog steeds door de straten, bars en restaurants. Als je in Kaapverdië bent, ga dan zeker iets drinken in een muziekcafe, een lokaal barretje met live muziek. Een leuke belevenis om een indruk te krijgen van de lokale cultuur van Kaapverdië.

Kaapverdië het land van “Saudade”

Dat Kaapverdie het land van Saudade is merk je pas echt als je het gevoel ervaart. Nadat je de Kaapverdische eilanden verlaat en mooie herinneringen meeneemt zal je terug denken aan het openhartige land en zijn gezellige cultuur en begrijp je in één keer het warme gevoel van Saudade. 

Voja Travel - de Kaapverdië expert

Voja Travel Kaapverdië regelt jouw reis tot in de puntjes. Je kunt een van onze individuele rondreizen kiezen of jouw droomreis op maat samenstellen met onze reisadviseurs.

Boek veilig en met garanties