Menu
Contact

Eten en drinken in Kaapverdië

Heerlijk smullen

Eten en drinken in Kaapverdië

Het eten en drinken in Kaapverdië is, net als de mensen, een echte smeltkroes van voornamelijk Portugese, Braziliaanse en Afrikaanse invloeden. De recepten zijn door de eeuwen heen ontstaan onder invloed van deze verschillende culturen tot een eigen bijzondere keuken: De Kaapverdische. Hier lees je alles over voedselveiligheid, eettentjes, gerechten, vegetarisch eten en voedsel in Kaapverdië.

Voedselveiligheid in Kaapverdië

De voedselveiligheid in Kaapverdië is goed, en -in onze ervaring- beter dan in landen als Griekenland of Turkije. Kaapverdianen koken erg hygienisch, zelfs in de spotgoedkope lokale tentjes. Ook sla en fruit kun je zonder problemen eten. Natuurlijk is voedselvergiftiging niet uitgesloten, maar de kans er op is klein.

Vegetarisch eten in Kaapverdië

Vegetarisch eten in Kaapverdie is goed mogelijk. Er zijn in de restaurants veel verse groenten van het land (“Legumes”), verschillende soorten fruit, kaas, eieren, melk, bonen, linzen en andere producten voor een gezond en gevarieerd vegetarisch dieet.

Gerechten in Kaapverdië

Het gebruik van eerlijke producten uit zee en het land, maakt eten in Kaapverdië helemaal niet vettig en dus gezond. De bereidingswijze is niet ingewikkeld, maar dat is ook niet nodig, want de ingrediënten zijn meestal vers en smaakvol. Je vindt bakkers met vers brood in de dorpjes. In de meeste hotels krijg je een goed gevulde ontbijttafel. Altijd wel met brood, jam, geitenkaas, beleg en fruit. Naast een breed aanbod stoofpotjes bestaan de lunch en avondmaaltijden uit verse vlees of vis, met rijst of groenten, aangevuld met rijst of aardappelen. Restaurants hebben ook vaak wel hamburgers of pizza’s. Er zijn diverse zeer goede restaurants, alleen het is niet altijd even makkelijk ze te vinden.

Lokaal eten in Kaapverdië

Overal waar mensen zijn vind je wel eettentjes waar je spotgoedkoop lokale gerechten kan bestellen, behalve op het toeristische Sal en Boa Vista, dat is wat duurder. De restaurants zijn altijd duurder dan de lokale eettentjes, maar hebben niet per se lekkerder eten! Barren in Kaapverdië bieden verder ook altijd verse snacks zoals tosti’s, vissnacks, en andere hapjes. Een koffiekoek bij het ontbijt en broodje voor de lunch, zal je bij Kaapverdianen zelf niet snel tegenkomen. Kaapverdianen zelf eten liefst tweemaal per dag warm en als het even kan ook ’s ochtends. Een restje Cachupa “Guisado” van de avond ervoor, wordt de volgende ochtend vaak nog even snel opgewarmd als ontbijt om de werkdag goed te starten.

Vis! Verser kan niet

Door de ligging in de Atlantische oceaan hebben de Kaapverdische eilanden veel visgerechten en zeevruchten op het menu. Bijna iedereen die in Kaapverdië is geweest, is het erover eens: de combinatie van verse vis zorgt er voor dat visgerechten na een bezoek aan Kaapverdië thuis nogal gewoontjes smaken. Een bezoekje aan de vismarkt in bijvoorbeeld Mindelo op São Vicente of Assomada op Santiago is een leuke levendige brij met een grote variatie aan kersverse vis. Naast roofvissen als tonijn, marlijn, zwaardvis, wahoo en mahi-mahi zie je dan ook kleinere vissen als zeebaars en zeevruchten. Voor het beste en meest verse aanbod ga je vroeg. In veel dorpjes zoals Ponta do Sol op Santo Antão zie je vissers met kleine houten bootjes ’s ochtends binnenkomen en meestal wordt al op de steiger of de pier in Santa Maria (Sal) de beste vis verkocht.

Lokaal en ecologisch verbouwd eten in Kaapverdië

Sommige eilanden zijn erg vruchtbaar. Wandelend door valleien in Santo Antão of Santiago zie je mango’s groeien naast bananen-en papayabomen en tomatenplanten, maar ook bonen, maïs, aardappelen, maniok en suikerriet. Door de bouw van dammen op Santiago is nu het hele jaar door irrigatie mogelijk en is steeds meer eten en drinken in Kaapverdië van lokale oorsprong. Hoewel ook zoet, gebak en koekjes populair zijn, is de rest van de keuken overwegend hartig. De Kaapverdische keuken is smaakvol maar onderscheidt zich niet met sterke smaken of kruiden zoals in bijvoorbeeld Azië en is ook niet erg pikant zoals bijvoorbeeld in Zuid-Amerika. Het is meer puur, gebalanceerd en eenvoudig.

Geïmporteerd eten en drinken in Kaapverdië

Ondanks lokale landbouw wordt nog altijd een deel van het eten en drinken in Kaapverdië geïmporteerd. De oorspronkelijke gerechten bestaan voornamelijk uit producten die altijd voorradig zijn zoals vis, bonen, groenten en vers fruit. Maar dankzij import is er nu meer diversiteit in het aanbod. In de supermarkt vind je dus fruit uit Portugal, Magnum-ijsjes uit Frankrijk en koffiefilters uit Nederland. Lokale producten worden vaak wel extra gepromoot in winkels en restaurantjes. Ze zien er goed uit, smaken lekker en je steunt er de lokale economie mee natuurlijk.

Drinken in Kaapverdië

Na al dat wandelen, dansen, zonnen of eten, … heb je ongetwijfeld dorst. In Kaapverdië vind je verschillende fruitsapjes en vers is hier geen uitzondering. Maar wie zich helemaal wil wagen aan een lokale specialiteit proeft eens de grogue, de Kaapverdische rum die zo geliefd werd door de piraten vroeger. Van alle suikerriet op de eilanden wordt dit straffe drankje nog vaak op traditionele manier gemaakt en op veel plekken krijg je een glaasje aangeboden uit vriendelijkheid. Je ervaring met eten en drinken in Kaapverdië is niet compleet zonder een glaasje te proberen.

Zin in een zonvakantie?

Vertel je reisplannen

Wat je plannen ook zijn, wij helpen je graag

Wij gaan vertrouwelijk om met jouw e-mail adres.
Géén spam of andere verkoop praatjes.

Goed geregeld

   
085 - 029 05 87 maandag t/m donderdag van 09:00 tot 21:00
vrijdag van 09:00 tot 18:00
zaterdag van 10:00 tot 17:00
Canarische, Azoren, Madeira en Kaapverdië (Macaronesië)

De Kaapverdische eilanden maken deel uit van Macaronesië. Dit komt uit het Grieks en betekent: gelukzalige eilanden.

Accommodaties

In Kaapverdië is een casa een kleine accommodatie met tussen de 3 en 10 kamers. De eigenaars van de casa wonen vaak bij of naast de casa, en de accommodatie bestaat uit kleine huisjes of kamers.

Cachupa

Cachupa is in de basis een hartig stoofpotje met vis, vlees of kip. In de steden en grotere plaatsen koken de mensen op gas en in de bergdorpjes veelal op een pot op het vuur.

ResiRest Kaapverdië

Het maakt niet uit waar je ter wereld bent, als je een vreemd land wil doorgronden is er een simpele shortcut die je direct naar het hart van hun cultuur brengt: ga eten bij locals.

Kaapverdie inentingen

Voor een vakantie naar Kaapverdië heb je meestal geen nieuwe vaccinaties en inentingen nodig.

Is Kaapverdië gevaarlijk?

Nee, Kaapverdië is niet gevaarlijk. Alle Kaapverdische eilanden zijn veilig tot zeer veilig en hebben weinig misdrijven.

Mooiste eiland van Kaapverdië

Het mooiste eiland van Kaapverdië is voor ons Santo Antão. Het is een exotisch en tropisch paradijs aan het einde van de wereld met spectaculaire natuur.

Weer in Kaapverdie

Het weer en het klimaat in Kaapverdië worden gekenmerkt door zon en een stevige bries, behalve in de zomer. De Kaapverdische Eilanden zijn warm, maar het is zelden heet doordat de zeelucht zorgt voor constante temperaturen.

Veerboot São Vicente en Santo Antão

Alles wat je moet weten over de veerdienst van São Vicente naar Santo Antão

Introductie wandelen in Kaapverdië

Kaapverdie, de exotische archipel kent negen eilanden waarvan er vier absoluut spectaculair zijn om te wandelen.

Waar ligt Kaapverdie

De Kaapverdische eilanden liggen in de Atlantische Oceaan op 1.700 kilometer ten noorden van de evenaar.

Kaapverdië veilig?

Kaapverdië is een veilig tot zeer veilig land en de inwoners staan bekend als een warm en sociaal volk.

Taal en cultuur in Kaapverdië

Kaapverdianen stammen af van onder andere Portugese, Afrikaanse en tal van andere voorvaderen.

Praktische Reisinformatie

Hier vind je alle reisinformatie die je over Kaapverdië moet weten

Natuur in Kaapverdië

De Kaapverdische eilanden hebben verschillende diersoorten - ook onderwater!