Eten en drinken in Kaapverdië

Het eten en drinken in Kaapverdië is, net als de mensen, een echte smeltkroes van voornamelijk Portugese, Braziliaanse en Afrikaanse invloeden. De Kaapverdische recepten zijn door de eeuwen heen ontstaan onder invloed van deze verschillende nationaliteiten en culturen tot een eigen bijzondere keuken: De Kaapverdische.
 

Eerlijke producten uit zee of van het land

Het gebruik van eerlijke producten uit zee en het land, maakt eten in Kaapverdië helemaal niet vettig en dus gezond. De bereidingswijze is niet ingewikkeld, maar dat is ook niet nodig want de ingrediënten zijn meestal vers en smaakvol. Bijna iedereen die in Kaapverdië is geweest, is het er unaniem over eens: de combinatie van superverse vis die dezelfde dag wordt gegeten als hij gevangen en de eeuwenlange ervaring van een keuken met vis als belangrijkste ingrediënt, zorgen er voor dat visgerechten na een bezoek aan Kaapverdië thuis niet meer hetzelfde smaken! Overal waar mensen zijn vind je wel eettentjes waar je vrij goedkoop lokale specialiteiten kan bestellen (behalve op het toeristische Sal en Boa Vista, dat is duurder). Het is overigens niet zo dat er enkel en alleen vis wordt geserveerd: restaurants hebben ook gewoon hamburgers of pizza’s. Voor elk dus wat wils dus.
 

Lokaal en ecologisch verbouwd

Sommige eilanden zijn erg vruchtbaar. Wandelend door valleien in Santo Antão of Santiago zie je mango’s groeien naast bananen-en papayabomen en tomatenplanten, maar ook bonen, maïs, aardappelen, maniok en suikerriet. Door de bouw van dammen op Santiago is nu het hele jaar door irrigatie mogelijk en is steeds meer eten en drinken in Kaapverdië van lokale oorsprong. Hoewel ook zoet, gebak en koekjes populair zijn, is de rest van de keuken overwegend hartig. De Kaapverdische keuken is smaakvol maar onderscheidt zich niet met sterke smaken of kruiden zoals in bijvoorbeeld Azië en is ook niet erg pikant zoals bijvoorbeeld in Zuid-Amerika. Het is meer puur, gebalanceerd en eenvoudig.

 


 


 

Eten en drinken in Kaapverdië ook geïmporteerd

Ondanks lokale landbouw, wordt nog altijd een deel van het eten en drinken in Kaapverdië geïmporteerd. De oorspronkelijke gerechten bestaan voornamelijk uit producten die altijd voorradig zijn zoals vis, bonen, groenten en vers fruit. Maar dankzij import is er nu meer diversiteit in het aanbod. In de supermarkt vind je dus fruit uit Portugal, Magnum-ijsjes uit Frankrijk en koffiefilters uit Nederland.
 

Lokale producten worden vaak wel extra gepromoot in winkels en restaurantjes. Ze zien er goed uit, smaken lekker en je steunt er de lokale economie mee natuurlijk.
 

Kaapverdië mindelo la pergola own produce
 

Elke maaltijd warm!

Een koffiekoek bij het ontbijt en broodje voor de lunch, zal je bij de Kaapverdianen zelf niet snel tegenkomen. Hier eet men graag tweemaal per dag warm en als het even kan ook ’s ochtends. Een restje Cachupa “Guisado” van de avond ervoor, wordt de volgende ochtend vaak nog even snel opgewarmd als ontbijt om de werkdag goed te starten.
 

Je vind wel bakkers met vers brood en in de meeste hotels krijg je een goed gevulde ontbijttafel. Altijd wel met brood, jam, geitenkaas, beleg en fruit. Naast een breed aanbod stoofpotjes bestaan de lunch en avondmaaltijden uit verse vlees of vis, met rijst of groenten, aangevuld met rijst of aardappelen.
 


 

Cachupa, hét nationale gerecht van Kaapverdië

Als je het hebt over eten in Kaapverdië, dan kan je cachupa niet ongenoemd laten. Maar zo divers als Kaapverdië is, zoveel verschillende bereidingswijzen bestaan er van cachupa! En die verschillen van eiland tot eiland en zelfs van streek tot streek. Cachupa staat daarom echt symbool voor Kaapverdië in het klein. In de basis is het een hartig stoofpotje met vis, vlees of kip. In de steden en grotere plaatsen koken de mensen op gas en in de bergdorpjes veelal op een pot op het vuur. Cachupa begint met maïs, bonen en eventueel zoete aardappelen en cassave. Vaak wordt het aangevuld met groenten, ui en kruiden (zoals koriander). Het vervolg is afhankelijk van het eiland en hoe welgesteld de familie is. Er is de Cachupa Pobre (‘cachupa voor de armen’), meestal zonder vlees en met niet meer dan de basisingrediënten. En er is de Cachupa Rica (‘cachupa voor de rijken’), die wordt aangevuld met kip, gezouten varkensvlees, chouriço (Portugese chorizoworst) of vis. Vaak wordt er gecombineerd. Mocht je een rondreis gaan maken, is het elke keer weer leuk om op een nieuwe plek te lunchen en de cachupa te proberen. Elk eiland is trots op zijn eigen versie.
 

Kaapverdië mindelo la pergola cachupa
De cachupa bij La Pergola, in Mindelo, São Vicente.
 

 

Vis! Verser kan haast niet

Door z’n geografische ligging in de Atlantische oceaan hebben de eilanden een diversiteit van vis en zeevruchten. Naast pescado grelhado zie je bijvoorbeeld vaak arroz de marisco en inktvis op de menu’s staan.
 

Een bezoekje aan de vismarkt in bijvoorbeeld Mindelo (São Vicente) of Assomada (Santiago) is een leuke levendige brij met een grote variatie aan kersverse vis. Naast roofvissen als tonijn, marlijn, zwaardvis, wahoo en mahi-mahi zie je dan ook kleinere vissen als zeebaars en zeevruchten. Voor het beste en meest verse aanbod ga je vroeg. In veel dorpjes zoals Ponta do Sol (Santo Antão) zie je vissers met kleine houten bootjes ’s ochtends binnenkomen en meestal wordt al op de steiger of de pier in Santa Maria (Sal) de beste vis verkocht.
 

Kaapverdië Sao Vicente Mindelo vissers
 


 

Ook zo’n dorst?

Na al dat wandelen, dansen, zonnen of eten, … heb je ongetwijfeld dorst. In Kaapverdië vind je verschillende fruitsapjes en vers is hier geen uitzondering. Maar wie zich helemaal wil wagen aan een lokale specialiteit proeft eens de grogue, de Kaapverdische rum die zo geliefd werd door de piraten vroeger. Van alle suikerriet op de eilanden wordt dit straffe drankje nog vaak op traditionele manier gemaakt en op veel plekken krijg je een glaasje aangeboden uit vriendelijkheid. Je ervaring met eten en drinken in Kaapverdië is niet compleet zonder een glaasje te proberen.
 

ResiRest Kaapverdie
 

Eet met locals mee, via ResiRest

Het maakt niet uit waar je ter wereld bent, als je een vreemd land wil doorgronden is er een simpele shortcut die je direct naar het hart van hun cultuur brengt: ga eten bij locals. Maar hoe kom je in contact met locals? Precies dat is waarom wij fan van ResiRest zijn; zij zijn die verbindende factor. Via de Android-app, de iOS-app of de website van ResiRest word je in contact gebracht met een local en kan je samen lunchen of dineren. En je eet echt bij mensen thuis als hun gast en ervaart het land door hun belevingswereld. Het is een unieke ervaring die je nooit zult krijgen in een hotel of restaurant. Je vind in een paar kliks de dichtstbijzijnde thuiskok bij wie je kan aanschuiven. Of misschien vind je het wel leuk om eerst samen naar de lokale markt te gaan om de ingrediënten te kopen en maak je er een daguitje van. Je kijkt op je app waar een local in de buurt zit, klikken en klaar. Het snel geregeld, betaalbaar en veilig. En wat wij het allermooist aan dit initiatief vinden: jij hebt een unieke authentieke ervaring en helpt tegelijkertijd de lokale bevolking in hun zelfredzaamheid. Zo maakt toerisme het verschil.

Menu