Eten en drinken in Kaapverdië

Het eten en drinken in Kaapverdië is, net als de mensen, een echte smeltkroes van voornamelijk Portugese, Braziliaanse en Afrikaanse invloeden. De Kaapverdische recepten zijn door de eeuwen heen ontstaan onder invloed van deze verschillende nationaliteiten en culturen tot een eigen bijzondere keuken: De Kaapverdische.

Eerlijke producten uit zee of van het land

Het gebruik van eerlijke producten uit zee en het land, maakt eten in Kaapverdië helemaal niet vettig en dus gezond. De bereidingswijze is niet ingewikkeld, maar dat is ook niet nodig want de ingrediënten zijn meestal vers en smaakvol. Een lekker gegrild stukje vis smaakt na een bezoek aan Kaapverdië thuis niet meer hetzelfde. Overal vind je wel eettentjes waar je vrij goedkoop lokale specialiteiten kan bestellen. (Behalve op het toeristische Sal en Boa Vista! dat is duurder). Overigens bieden restaurants ook gerechten als hamburger of pizza. Voor elk dus wat wils dus.

Lokaal en ecologisch verbouwd

Sommige eilanden zijn erg vruchtbaar. Wandelend door valleien in Santo Antão of Santiago zie je mango’s groeien naast bananen-en papayabomen en tomatenplanten maar ook bonen, maïs, aardappelen, maniok en suikerriet. Door de bouw van dammen op Santiago,  is nu het hele jaar door irrigatie mogelijk en is steeds meer eten en drinken in Kaapverdië van lokale oorsprong. Hoewel ook zoet, gebak en koekjes populair zijn, is de rest van de keuken hartig. De Kaapverdische keuken is smaakvol maar onderscheidt zich niet met sterke smaken of kruiden en is ook niet erg pikant.

Eten en drinken in Kaapverdië ook geïmporteerd

Ondanks lokale landbouw, wordt een deel van het eten en drinken in Kaapverdië geïmporteerd. De oorspronkelijke gerechten bestaan voornamelijk uit producten die altijd voorradig zijn zoals vis, bonen, groenten en vers fruit. Maar dankzij import is er nu meer diversiteit in het aanbod.  In de supermarkt vind je dus fruit uit Portugal, Magnum ijsjes uit Frankrijk en koffiefilters uit Nederland. 

Lokale producten worden wel altijd extra gepromoot in winkels en restaurantjes. Ze zien er goed uit, smaken lekker en je steunt er de lokale economie mee natuurlijk.

Kaapverdië mindelo la pergola own produce

Elke maaltijd warm!

Een koffiekoek bij het ontbijt en broodje voor de lunch, zal je bij de Kaapverdianen zelf niet snel tegenkomen. Hier eet men graag tweemaal per dag warm en als het even kan ook ’s ochtends. Een gebakken overschotje Cachupa “Guisado” is een stevig ontbijt om de werkdag goed door te komen.

Je vind wel bakkers met vers brood en in de meeste hotels krijg je een goed gevulde ontbijttafel. Altijd wel met brood, jam, geitenkaas, beleg en fruit. Naast een breed aanbod stoofpotjes bestaan de lunch en avondmaaltijden uit verse vlees of vis, met rijst of groenten, aangevuld met rijst of aardappelen.

Cachupa, hét nationale gerecht van Kaapverdië

Geregeld maken de mensen een stoofpotje met vis, vlees of kip waarvan de meest bekende cachupa is. Cachupa is hét nationale gerecht van Kaapverdië. In de steden en grotere plaatsen koken de mensen op gas en in de bergdorpjes staat veelal een pot op het vuur. Cachupa begint met maïs en gedroogde bonen, uien, knoflook en kruiden. Het vervolg is afhankelijk van het eiland en hoe welgesteld de familie is. Er is de Cachupa Pobre, waarbij de maïs en bonen worden aangevuld met weinig of geen groenten, vis en/of vlees. En er is de Cachupa Rica, waar deze wel rijkelijk aanwezig zijn.

Kaapverdië mindelo la pergola cachupa

Vis! verser kan haast niet

Door z’n geografische ligging in de Atlantische oceaan hebben de eilanden een diversiteit van vis en zeevruchten. Naast pescado grelhado zie je bijvoorbeeld vaak arroz de marisco en inktvis op de menu’s staan.

Een bezoekje aan de vismarkt is zeker de moeite waard. Naast roofvissen als tonijn, marlijn, zwaardvis, wahoo en mahi-mahi zie je dan ook kleinere vissen als zeebaars en zeevruchten. Voor het beste en meest verse aanbod ga je vroeg. Je ziet de vissers met kleine houten bootjes ’s ochtends binnenkomen en meestal wordt al op de steiger de beste vis verkocht. 

Kaapverdië Sao Vicente Mindelo vissers

Ook zo’n dorst?

Na al dat wandelen, dansen, zonnen of eten, … kan je al eens dorst krijgen. In Kaapverdië vind je verschillende fruitsapjes en vers is hier geen uitzondering. Maar wie zich helemaal wil wagen aan een lokale specialiteit proeft eens de grogue, de Kaapverdische rum. Van alle suikerriet op de eilanden wordt dit straffe drankje nog vaak op traditionele manier gemaakt en op veel plekken krijg je een glaasje aangeboden uit vriendelijkheid. Je ervaring met eten en drinken in Kaapverdië is niet compleet zonder een glaasje te proberen.

Menu