Kaapverdië
Kaapverdië

Wat is Macronesië?

Macaronesië Kaapverdië
Kaapverdië, Azoren en Madeira

Wat is Macaronesië?

Kaapverdie maakt deel uit van Macaronesië. Dit komt uit het Grieks en betekent: gelukzalige eilanden. Het is een vulkanische eilandengroep in de Atlantische Oceaan en bestaat uit:

Macaronesië heeft eilanden van vulkanische oorsprong

Ondanks dat deze eilandengroepen op grote afstand van elkaar liggen, hebben ze opvallend veel overeenkomsten. Ten eerste zijn ze van vulkanische oorsprong. Dat is doordat ze – net als Hawaï – liggen op geologische hotspots waar magma omhoog komt en af toe uitbarst en een nieuw eiland vormt. Zo staat op Fogo Pico do Fogo, een vulkaan die met 2.829 meter het hoogste punt van Kaapverdië vormt. Deze vulkaan barstte in 2014 voor het laatst uit. Hierbij kwam gelukkig niemand om, maar werden wel hele dorpen door de lava verzwolgen.

Macaronesië heeft endemische planten en dieren

De andere overeenkomst is dat door de geïsoleerde ligging van de Macaronesische eilanden er veel endemische, in een eigen gebied voorkomende, planten en diersoorten aanwezig zijn. Niet alleen per archipel, soms zelfs per eiland. Omdat er veel soorten uniek voor dit gebied zijn, zijn op Kaapverdië diverse plekken aangewezen als beschermd natuurgebied.