Kaapverdië

Kaapverdië

De exotische archipel
in de Atlantische Oceaan

 

Een wereld op zich

Witte zandstranden, groene valleien, ruige bergen, marsachtige woestijnlandschappen en een rijke cultuur. Kaapverdië is een wereld op zich met 10 dramatisch verschillende eilanden. Alle uitersten komen hier samen. Veel bezoekers weten inmiddels de stranden van Sal en Boa Vista wel te vinden, maar de andere eilanden zijn nog echte onontdekte parels.

 

De diversiteit van de Kaapverdische eilanden in beeld.

Met de klok mee vanaf linksboven: Sal (strand), Santiago (vallei van de duizend palmbomen), Santo Antão (op de bergweg naar Espongeiro), Fogo (op de rand van de krater van de vulkaan Pico do Fogo)

 

Het authentieke Kaapverdië

De Kaapverdische eilanden hebben elk hun eigen microklimaten die ervoor zorgen dat de natuur van eiland tot eiland verschilt. En daarmee is ook het leven van de mensen verschillend per eiland. Omdat de afstanden tussen de eilanden niet zo groot zijn, biedt dat een unieke kans voor reizigers: door te eilandhoppen kan een uniek gevarieerde reis samengesteld worden.

 

Santo Antão - Hier loop je met je hoofd in de wolken...

 

500 kilometer voor de kust van Afrika, liggen de Kaapverdische eilanden.
 

 • Aantal kilometers kustlijn: 965km
 • Afstand vanaf Nederland: 4.900km (6,5 uur vliegen)
 • Hoofdstad: Praia
 • Culturele hoofdstad: Mindelo
 • Beroemd van: Zangeres Cesária Évora (zij is voor de Kaapverdië wat Cruijff was voor Nederland)
 • Religie: 95% Christelijk (grotendeels Rooms-katholiek)
 • Munteenheid: escudo’s (1 euro = 110 escudo)
 • Taal: Portugees, Creools
 • Populatie: 550.000
 • Onafhankelijk: sinds 1975, door de vrijheidsstrijder Amílcar Cabral (hij was voor Kaapverdië, wat Che Guevara was voor Latijns-Amerika)
 • Visum: verplicht (te koop op het vliegveld of wij regelen het voor je als je boekt via ons)
 • Bier: Strella (een echt Kaapverdiaans biertje, meestal voor 100 escudo)
 • Nationale gerecht: cachupa (400 escudo)

 

De mensen en de cultuur

De Kaapverdianen zijn al even verschillend als hun eilanden. Kaapverdië heeft genetisch het meest gevarieerde volk ter wereld met voorvaderen uit Afrika, Portugal en diverse andere landen. Ze staan bekend om de cultuur van Morabeza (Creools voor gastvrij). Een warm welkom vind je hier bijna overal en in het bijzonder in de minder toeristische eilanden. Hier smelt de Portugese cultuur samen met sporen van de Afrikaanse en een vleugje Caribisch. En toch is de Kaapverdische cultuur onmiskenbaar uniek en eigen.

 

Een muurschildering van Cesária Évora op Santo Antão.

 

Wat voor soort land is Kaapverdië?

Dankzij de afgelegenheid, en bijzondere geschiedenis, is Kaapverdië anders dan het Afrikaanse vasteland. Het is een van de meest welvarende landen van het continent. De politieke situatie is stabiel en de eilanden worden beschouwd als veilig tot zeer veilig (hoewel er zoals in ieder land altijd plekken zijn waar je alert moet zijn). Kaapverdië wordt vaak aangehaald als voorbeeldland voor Afrika. Enkele punten waar Kaapverdië volgens Wikipedia hoog scoort:

 

Ranking van Kaapverdië op diverse indices.

Bron schema: wikipedia

 

Klimaat

Het klimaat in Kaapverdië wordt gekenmerkt door zon. De gemiddelde temperatuur bedraagt 26°C in de winter en 30°C in de zomer. Daarmee is het warm maar niet zo heet zoals het Afrikaanse vasteland op dezelfde hoogte. Dit komt door de verkoelende Atlantische oceaan die het gehele jaar zorgt dat de temperatuur aangenaam is. Hoewel je overal zon en aangename temperaturen vindt, zijn de onderlinge verschillen tussen de eilanden groot qua natuur. Dat komt door een bijzonder fenomeen: microklimaten. Hierdoor varieert het klimaat van eiland tot eiland, ondanks dat ze in sommige gevallen maar 20 kilometer van elkaar af liggen. In de regel geldt: hoe platter het eiland, hoe woestijnachtiger (zoals Sal, Boa Vista en Maio) en hoe meer bergen, hoe tropischer. De eilanden met bergen (Santo Antão, São Nicolau, Santiago, Fogo en Brava) creëren hun eigen microklimaat waarbij de wolken en nevels tegen de hellingen condenseren en zo vegetatie van water voorzien. Hierdoor ontstaan groene hellingen en valleien vol weelderige tropische en loofbossen. Lees hier meer over het weer en het klimaat van de Kaapverdische Eilanden.

 

De Paúl vallei op Santo Antão.

De vruchtbare Paúl vallei is een beschermd natuurgebied met allerlei zeldzame inheemse planten. Onderweg loop je langs terrassen met suikerriet en koffiebonen die al generaties lang op dezelfde manier worden bewerkt.

 

Bezienswaardigheid en activiteiten op Kaapverdië

Kaapverdië is vooral een doe- en ervaarland. Het is geen Rome met een stadscentrum met bordjes die je aan het handje meenemen naar bezienswaardigheden. Kaapverdië is nog veel meer een ruwe diamant. Een rijke reiservaring ligt voor het oprapen, voor de reiziger die er open voor staat. Voor de actieve reiziger bieden de Kaapverdische eilanden echt een hoop te doen. Van hiken door de bergen en valleien, het bezoeken van het in 2014 door lava overstroomde dorpje naast de vulkaan op Fogo (het Pompeï van Afrika), duiken tussen koraalriffen en gezonken scheepswrakken of feesten tijdens de carnaval (het wordt soms ook wel eens klein Rio de Janeiro genoemd).

 

Een greep uit de activiteiten die op Kaapverdië te beleven zijn.

 

Meer weten over Kaapverdië? We zijn hard aan het werk om de ultieme reisgids voor Kaapverdië op te bouwen en uit te breiden. Laat je inspireren of gebruik het het menu links op je scherm om je verder te verdiepen, zodat je zelf een Kaapverdië-expert wordt en helemaal zelf kan uitzoeken welke eilanden het beste aansluiten bij je interesses, om zelf je droomreis samen te stellen.

Menu