Kaapverdië

Kaapverdië

De exotische archipel
in de Atlantische Oceaan

 

Een wereld op zich

Van hagelwitte zandstranden tot valleien in honderd kleuren groen. Van ruige bergen tot marsachtige woestijnlandschappen. Kaapverdië of “Cabo Verde” is een wereld op zich met tien dramatisch verschillende eilanden en een bruisende cultuur. Alle uitersten komen hier samen. Veel bezoekers weten de stranden van Sal en Boa Vista wel te vinden, maar er zijn nog zo veel meer onontdekte parels te vinden in de Atlantische Oceaan.

 

De diversiteit van de Kaapverdische eilanden in beeld.

Met de klok mee vanaf linksboven: Sal (strand), Santiago (vallei van de duizend palmbomen), Santo Antão (op de bergweg naar Espongeiro), Fogo (op de rand van de krater van de vulkaan Pico do Fogo)

 

Het authentieke Kaapverdië

De Kaapverdische eilanden hebben elk hun eigen microklimaat die ervoor zorgen dat de natuur van eiland tot eiland verschilt. En zo ook het leven van de bewoners per eiland. Omdat de afstanden tussen de eilanden niet enorm groot zijn, is het land perect geschikt om te eilandhoppen. Op deze manier kun je zo veel mogelijk verschillende eilanden en microklimaten ervaren in één reis.

 

Santo Antão - Hier loop je met je hoofd in de wolken...

 

500 kilometer voor de kust van Afrika, liggen de Kaapverdische eilanden.

 • Aantal kilometers kustlijn: 965km
 • Afstand vanaf Nederland: 4.900km (6,5 uur vliegen)
 • Hoofdstad: Praia
 • Culturele hoofdstad: Mindelo
 • Beroemd van: Zangeres Cesária Évora (zij is voor de Kaapverdië wat Cruijff was voor Nederland)
 • Religie: 95% Christelijk (grotendeels Rooms-katholiek)
 • Munteenheid: escudo’s (1 euro = 110 escudo)
 • Taal: Portugees, Creools
 • Populatie: 550.000
 • Onafhankelijk: sinds 1975, door de vrijheidsstrijder Amílcar Cabral (hij was voor Kaapverdië, wat Che Guevara was voor Latijns-Amerika)
 • Visum: verplicht (te koop op het vliegveld of door ons te verzorgen bij je boeking)
 • Bier: Strella (een echt Kaapverdiaans biertje, meestal voor 100 escudo)
 • Nationale gerecht: cachupa (400 escudo)

 

De mensen en de cultuur

De Kaapverdianen zijn al even verschillend als hun eilanden. Kaapverdië heeft genetisch het meest gevarieerde volk ter wereld met voorvaderen uit Afrika, Portugal en diverse andere landen. Ze staan bekend om de cultuur van ‘Morabeza em Cabo Verde’ (Creools voor gastvrij in Kaapverdie). Overal waar je komt zul je een warm welkom krijgen, in het bijzonder op de minder toeristische eilanden. In Kaapverdië versmelt de Portugese cultuur samen met sporen van de Afrikaanse en een vleugje Caribische cultuur. Zo ontstaat een onmiskenbaar unieke en eigen cultuur.

 

Een muurschildering van Cesária Évora op Santo Antão.

 

Wat voor soort land is Kaapverdië?

Dankzij de afgelegenheid en bijzondere geschiedenis is Kaapverdië anders dan het Afrikaanse vasteland. Het is één van de meest welvarende landen van het continent. De politieke situatie is stabiel en de eilanden worden beschouwd als veilig tot zeer veilig (hoewel er – zoals in ieder land – altijd plekken zijn waar je alert moet blijven). Kaapverdië wordt dan ook vaak aangehaald als voorbeeldland voor Afrika. Enkele punten waar Kaapverdië volgens Wikipedia hoog op scoort:

 

Ranking van Kaapverdië op diverse indices.

Bron schema: wikipedia

 

Klimaat

Het klimaat in Kaapverdië wordt gedomineerd door de zon. De gemiddelde temperatuur bedraagt 26°C in de winter en 30°C in de zomer. Daarmee is het erg warm, maar lang niet zo warm als op het Afrikaanse vasteland op dezelfde hoogte. De verkoelende Atlantische oceaan zorgt er het gehele jaar voor dat de temperatuur aangenaam is. Hoewel het zonnige weer een overkoepelend thema is, zijn de onderlinge verschillen tussen de eilanden erg groot qua weer en natuur. Dit komt door een bijzonder fenomeen: microklimaten. In de regel geldt: hoe platter het eiland, hoe woestijnachtiger (zoals Sal, Boa Vista en Maio) en hoe meer bergen, hoe tropischer. Op de eilanden met bergen (Santo Antão, São Nicolau, Santiago, Fogo en Brava) condenseren de wolken en nevels tegen de hellingen en wordt op die manier de vegetatie van water voorzien. Hierdoor ontstaan indrukwekkende groene hellingen en valleien vol weelderige tropische- en loofbossen. Lees hier meer over het weer en het klimaat van de Kaapverdische Eilanden.

 

De Paúl vallei op Santo Antão.

De vruchtbare Paúl vallei is een beschermd natuurgebied met allerlei zeldzame inheemse planten. Onderweg loop je langs terrassen met suikerriet en koffiebonen die al generaties lang op dezelfde manier worden bewerkt.

 

Bezienswaardigheid en activiteiten op Kaapverdië

Kaapverdië is vooral een doe- en ervaarland. Het is geen Rome met een stadscentrum met bordjes die je aan het handje meenemen langs bezienswaardigheden. Kaapverdië is nog veel meer een ruwe diamant. Een rijke reiservaring ligt voor het oprapen voor de reiziger die er open voor staat. Voor de actieve reiziger bieden de Kaapverdische eilanden meer dan genoeg activiteiten. Van hiken door de bergen en valleien tot het bezoeken van het in 2014 door lava overstroomde dorpje naast de vulkaan op Fogo (het Pompeï van Afrika). Van duiken tussen koraalriffen en gezonken scheepswrakken tot feesten tijdens de carnaval (Kaapverdië wordt soms ook wel klein Rio de Janeiro genoemd).

 

Een greep uit de activiteiten die op Kaapverdië te beleven zijn.

 

Meer weten over Kaapverdië? We zijn hard aan het werk om op deze site de ultieme reisgids voor Kaapverdië te bouwen en uit te breiden. Laat je inspireren of gebruik het navigatiemenu om je verder te verdiepen. Zo kun je zelf een Kaapverdië-expert worden en ontdekken welke eilanden het beste aansluiten bij je interesses.

Menu