Praktische Informatie over Kaapverdië

Alle informatie die nodig hebt voordat je op reis gaat.

Weer en klimaat in Kaapverdië

Weer en klimaat in Kaapverdië

De eilanden hebben een subtropisch eilandklimaat met stabiel en zonnig weer. De temperatuur is warm maar nooit heet. Het is gemiddeld 26°C in de winter en 31°C in de zomer. De winters zijn aangenaam, maar minder warm dan de zomers. Het regent zelden aan de kust en wat meer in de bergen. De bebergde eilanden blijven door microklimaten groen en vruchtbaar.

Waar ligt Kaapverdië? Land en ligging

Waar ligt Kaapverdië? Land en ligging

De Kaapverdische eilanden vormen een eilandengroep van 16 eilanden, waarvan 9 bewoond. De eilanden liggen in de Atlantische Oceaan op 700 kilometer van de Westkust van Afrika en 1.400 kilometer ten Zuidwesten van de Canarische eilanden. De archipel is vanaf Nederland ongeveer 6,5 uur vliegen.

Hoe kom ik er?  Vluchten naar Kaapverdië

Hoe kom ik er? Vluchten naar Kaapverdië

Vliegen naar Kaapverdië kan onder andere vanaf Amsterdam, Brussel en Londen. Er zijn rechtstreekse vluchten met onder andere Transavia en vluchten met een korte stop op Lissabon of Cassablanca, met TAP Portugal of Air Maroc. De vliegtijd is ongeveer 6,5 uur.

Natuur & zeeleven in Kaapverdië

Natuur & zeeleven in Kaapverdië

De contrasten op de eilanden zijn groot. Sommige eilanden zijn groen met bebergde landschappen, valleien en meren. Andere eilanden zijn woestijnachtig en dor. Deze verschillen bestaan soms op hetzelfde eiland; droge marslandschappen aan de ene kant, bossen en landbouw aan de andere.  De zee en oceaan tussen de eilanden is rijk aan zeeleven waaronder dolfijnen, walvissen, walvishaaien en schildpadden.

Mens & Cultuur in Kaapverdië

Mens & Cultuur in Kaapverdië

De Kaapverdianen stammen af van onder andere Portugese en Afrikaanse voorvaderen. De cultuur kent Afrikaanse, Portugese, Caribische en Braziliaanse invloeden. Een eigenheid die uniek is. Er is veel live muziek, kunst en artistieke expressie. Kaapverdianen zien hun familie, gastvrijheid en ” het leven vieren” als de belangrijkste dingen in het leven. De officiële taal is Portugees, maar op straat spreekt men Creools. Een deel van de bevolking spreekt als derde taal Engels of Frans.

Veiligheid op Kaapverdië

Veiligheid op Kaapverdië

De veiligheid op de eilanden is goed, ze zijn ongeveer net zo veilig als Nederland. Criminaliteit, mocht het voorkomen, blijft meestal beperkt tot kleine vermogenscriminaliteit. Het land is democratisch en stabiel, corruptie is laag. Net zoals in Nederland komen berovingen soms voor. Dit is dan ‘s nachts in Praia op het eiland Santiago. Ook in Mindelo kun je ’s nachts het beste niet in onbekende buurten ronddwalen en beter een taxi nemen.

Eten en drinken in Kaapverdië

Eten en drinken in Kaapverdië

De Kaapverdische keuken is geïnspireerd door de Mediterraanse keuken, maar kent een eigen twist. Veel wordt gekookt met verse streekproducten. Onder andere met verse vis, kreeft op schaaldieren uit zee. Maar ook mango, papaya en lokale spinazies. Ook qua Westers eten zijn er voldoende opties. Je kunt er pizza krijgen, maar ook friet en hamburgers. Daarbij maken de Kaapverdianen dat laatste wel graag vers en met een teentje knoflook.

Vaccinatie & medische info over Kaapverdië

Vaccinatie & medische info over Kaapverdië

Vaccinaties zijn niet nodig voor Kaapverdië. Alle aanbevolen vaccinaties zitten al in het rijksvaccinatieprogramma. De eilanden zijn verder vrij van malaria. Alleen reizigers naar de stad Praia op het eiland Santiago wordt aanbevolen om maatregelen te treffen. Zoals inmiddels voor alle  (sub)tropische landen geldt, kunnen zwangere vrouwen beter wachten tot na de zwangerschap in verband met Zika.

Eilandhoppen naar Kaapverdië?

Stel je eigen reis samen of bekijk alle mogelijkheden