Kaapverdië
Kaapverdië

Kaapverdië

Praktische informatie over Kaapverdië
Ontdek de tropische archipel

Ligging en betekenis van Kaapverdië

Kaapverdië, ook bekend als Cabo Verde of de Kaapverdische eilanden is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan ter hoogte van de Westkust van Senegal. Ze behoren tot de vulkanische eilandengroep Macaronesië. Kaapverdië telt 10 eilanden waarvan 9 bewoond en 1 onbewoond. 

Kaapverdië kreeg zijn naam door de ligging ten opzichte van de Groene Kaap in Senegal. Dit schiereiland aan de Westkust van Senegal is het dichtstbijzijnde vasteland en had vroeger een weelderige vegetatie. 

Laat je hier echter niet door op het verkeerde been zetten. Niet alle Kaapverdische eilanden zijn groen. De landschappen tussen de eilanden verschillen enorm; van exotisch en groen tot vlak en woestijnachtig. Sommige eilanden zijn bergachtig met bergen tot rond 3 kilometer hoogte. Die bergen creëren microklimaten en zorgen voor groene valleien met tropische plantengroei. Anderzijds zijn er droge woestijneilanden met vlakke landschappen en eindeloze witte zandstranden. Kaapverdië is een veelzijdig land wat het een top bestemming maakt voor een rondreis waarin je meerdere bezoekt en gaat eilandhoppen. 

Temperatuur in Kaapverdië

Het weer in Kaapverdië wordt gekenmerkt door veel zon, slechts enkele dagen neerslag per jaar en een constante zeebries behalve in de zomermaanden. De temperaturen in Kaapverdië zijn aangenaam warm en schommelen tussen 24 en 32 graden. Sprake van een echt regenseizoen is er niet aangezien er jaarlijks gemiddeld 6 à 18 dagen zijn met neerslag. De regen valt meestal in de maanden augustus en september. De wind waait het hardst in de wintermaanden en zwakt stilaan af tot het windstil wordt in de zomertijd. Muggen komen enkel voor tijdens de zomermaanden wanneer de luchtvochtigheid hoger ligt. 

Klimaat in Kaapverdië

Het klimaat in Kaapverdië valt niet onder één noemer. Sommige Kaapverdische eilanden hebben een droog, woestijnklimaat en anderen een tropisch regenwoud klimaat. Dit komt door meerdere microklimaten die naast de landschappen ook de weersomstandigheden beïnvloeden. De bergachtige eilanden Santo Antão, Fogo, São Nicolau en Santiago hebben iets meer regen en vocht in de lucht. Door de bergen liggen de temperaturen hier net enkele graden lager en voelt de lucht frisser aan dan op de vlakke woestijneilanden.

Cultuur en taal in Kaapverdië

Tijdens je bezoek aan Kaapverdië merk je dat er een unieke sfeer leeft. De huidige Kaapverdische cultuur is een mengelmoes van gebruiken en tradities uit de Afrikaanse en de Portugese cultuur. De geschiedenis speelt hierin een belangrijke rol. Ten tijde van de Portugese ontdekkingsreizen kwamen zij voor het eerst aan op de onbewoonde eilandengroep in 1462. Kaapverdië werd voornamelijk gebruikt als stopplaats om West-Afrikaanse slaven te verhandelen. De Portugese slavenhandelaars mengden zich met de West-Afrikaanse slaven en zo ontstonden de eerste Kaapverdische mensen. Vandaag is de mengelmoes zichtbaar in het uiterlijk van de inwoners. Zo zie je mensen met verschillende tinten huidskleur en heldere ogen. 

Ook zijn de invloeden van de Koloniale tijd nog steeds zichtbaar in het dagelijkse leven in Kaapverdië. Om je heen zie je authentieke dorpen en steden met traditionele Afrikaanse marktjes en felgekleurde huizen, mediterrane grill restaurants, pizzatentjes en koffiebars. Betalen doe je nog steeds in de Kaapverdische munteenheid escudos die gelijk werd gesteld aan de Portugese escudo na de onafhankelijkheid in 1975. 

De officiële taal in Kaapverdië is nog steeds Portugees, maar onderling spreekt de bevolking Criolo (Creools). Criolo is een omgevormde vorm van het Portugees gemixt met Afrikaanse, Engelse en Franse woorden. Elk eiland heeft zijn typisch gesproken dialect. 

Tenslotte vind je ook in de Kaapverdische keuken sterke invloeden terug uit Portugal. Verse vis, gegrild vlees, schaaldieren en stoofpotjes met bonen staan vast op de menukaart. Het nationale gerecht van Kaapverdië is Cachupa, een stoofpotje met vlees of vis, bonen, mais en andere groenten. Kaapverdianen zijn dol op het gerecht en eten het vaak als ontbijt met een spiegelei erbij. Grogue is de lokale rum die lokaal gestookt wordt met suikerriet. 

Carnaval in Braziliaanse stijl 

Morabeza 

Kaapverdië is een hartelijk en gastvrij land. De inwoners kennen dit onder de naam “Morabeza”. Het is een begrip dat moeilijk te vertalen is met slechts één woord. Morabeza is een combinatie van “wees welkom, gezelligheid en een relaxte sfeer”. Lach naar een Kaapverdiaan en je krijgt gegarandeerd een grote glimlach terug. De mensen zijn behulpzaam en leven in een gemeenschap waarin iedereen elkaar helpt en kent. 

Muziek en dans in Kaapverdië

Over Kaapverdië zegt men wel eens dat er de meeste muzikanten wonen per duizend inwoners. Muziek en ritme leeft in iedere Kaapverdiaan en dit zal je merken tijdens je bezoek aan het land. Bijna iedere avond kan je in een lokaal barretje of strand restaurant genieten van een vleugje live muziek. "Morna" is de melancholische zangstijl van de bekendste Kaapverdische zangeres, Cesaria Evora. Haar nummer "Sodade" kent een wereldwijd succes. Tito Paris is ook een Kaapverdische artiest met internationale bekendheid. 

Funana en Batuque zijn Afrikaanse dansstijlen afkomstig van Santiago eiland. Deze swingende dansen worden vaak samen met de live muziek uitgevoerd. De dans Kizomba, afkomstig uit Angola kent een Kaapverdische variant die veel gedanst wordt op feesten. Schrik er dan ook niet van als iemand je vraagt om te dansen, want dat is in de Kaapverdische cultuur heel normaal. 

Kaapverdianen zingen en dansen op feestdagen, genieten van tradities en zijn gek op hun versie van het Mardi-gras carnaval. De grootste editie van het tropisch carnaval gaat door in Sao Vicente, maar ook de andere eilanden volgen de traditie en breiden de carnavalparades uit. 

Highlights van Kaapverdië

Door de diversiteit tussen de verschillende Kaapverdische eilanden is er een brede waaier aan bezienswaardigheden en natuurfenomenen:

Stranden in Kaapverdië 

De stranden van Kaapverdië worden steeds bekender. Op de strandeilanden Sal, Boa Vista en Maio vind je uitgestrekte zandstranden die aanlokkelijk zijn voor een strandvakantie in Kaapverdië. De meeste reizigers verblijven in of rond het vissersdorp Santa Maria op Sal. Een gezellig toeristisch dorpje met een ruime keuze aan restaurants, accommodaties en faciliteiten op het witte strand. Voor de rustzoekers en strandliefhebbers is Boa Vista een goede optie. Hier zijn de mooiste, onaangetaste zandstranden. Zo is er het onbebouwde strand van Santa Monica dat vernoemd is naar het strand in de Verenigde Staten. Door zijn schoonheid staat Santa Monica op meerdere lijsten van mooiste stranden ter wereld. 

Vele verborgen strandbaaien 

Steden en dorpen in Kaapverdië

Praia, Santiago

De hoofdstad van Kaapverdië is Praia en ligt op het eiland Santiago. De meerderheid van de Kaapverdische inwoners wonen in Praia. Er zijn vele stadswijken en het historisch centrum werd bovenop een Plateau aan de waterkant gebouwd. Hier vind je oude gevechtskanonnen, het presidentieel paleis en militaire gebouwen. Het centrale plein heeft een gezellige drukte en de bekende groentemarkt Sucupira ligt hier in de buurt.

Mindelo, Sao Vicente

Mindelo, op het eiland São Vicente is het culturele hart van Kaapverdië. De tweede grootste stad van het land is bedrijvig met bezienswaardigheden waaronder oude, Portugese koloniale huizen, een kleurrijk stadscentrum met lokale muziekcafés, een jaarlijks bruisend carnaval in Braziliaanse stijl, een jachthaven en een lokale groente- en vismarkt.

Santa Maria, Sal 

Santa Maria op Sal is het bekendste dorp van het land. Hier komen de meeste reizigers genieten van een strandvakantie. De toeristische faciliteiten zijn talrijk en breiden in snel tempo uit. In het centrum van Santa Maria vind je souvenirwinkels, boetiekhotels, muziekcafés, surfscholen en leuke restaurants. Allemaal dichtbij de visserspier en het gouden zandstrand. Het weer in Sal is tropisch en aangenaam het hele jaar door. 

Op elk Kaapverdisch eiland vind je traditionele dorpen met kleurrijke huizen en een gezellige bedrijvigheid op straat. De inwoners leven voornamelijk buiten en hebben een sociaal dorpsleven. Tijdens je vakantie in Kaapverdie is het leuk een praatje te slaan met de lokale bewoners om je zo onder te dompelen in de Kaapverdische cultuur

Adembenemende landschappen 

Santo Antão is het eiland met prachtige groene valleien, weelderige plantengroei, kale bergflanken en een oude vulkaankrater. Voor sommigen is dit het mooiste Kaapverdische eiland. In de valleien liggen mooie wandelroutes. Je loopt er langs traditionele stenen huizen, kleine bergdorpen en terrassen vol met suikerriet, bananen- en palmbomen. Genieten van de omgeving doe je hier vast en zeker. Een bekende wandeling is die van de vulkaankrater (Cova de Paul). Je start in de krater en daalt de weelderige vallei af tot beneden. 

Ook op Santiago vind je deze landschappen terug. De bekendste vallei van Santiago is de Gon-Gon. Tijdens de afdaling kan je hier inheemse vogel- en plantensoorten spotten. Maak je de tocht naar het hoogste punt dan word je beloont met een prachtig 360 graden zicht over het groene stuk, kale bergflanken en de blauwe oceaan. Tussen al dat groen op Santiago zijn ook stuwmeren te bezichtigen.

Actieve vulkaan 

Op Fogo staat de enige actieve vulkaan van Kaapverdië, Pico de Fogo. De laatste eruptie vond plaats in 2014-2015. De uitbarsting verwoestte vele huizen, die later werden heropgebouwd op de lavagrond. De wandeltocht naar de top van de vulkaan is een stevige klim van ongeveer 4 uur. Boven heb je een prachtig zicht en afdalen doe je door naar beneden te rennen in zwart zand. Op de flanken van de vulkaan wordt in de vruchtbare grond wijn, koffie en fruit geteeld. 

Traditionele huizen op Fogo aan de voet van de actieve vulkaan

Zoutvlaktes

Op de vlakke strandeilanden liggen zoutpannen die gebruikt werden voor de zoutproductie tot de 19e eeuw. Op Sal werd een oude vulkaankrater het decor van de zoutpannen. Nu is het een belangrijke toeristische trekpleister op het eiland. De oude werkplaatsen, opslagruimtes en kabelbaan zijn nog te bezichtigen. Als bezoeker kan je de zoutmeren ook ingaan. Je blijft drijven op het zoutmeer aangezien het water bijna 30 keer zo zout is als dat van de oceaan. Het is een goede behandeling voor de huid die je weer doet stralen. 

Historische sites 

Op Santiago ligt het vissersdorp Cidade Velha (letterlijk oude stad). De eerste nederzetting van het land werd hier gebouwd aan de oevers van de tropische vallei. Cidade Velha was een rijke handelsstad. De stad had zelfs zijn eigen kathedraal, klooster en verdedigingsfort. De kathedraal werd compleet verwoest, maar de overblijfselen (UNESCO werelderfgoed) zijn nog steeds te bezichtigen. De stad was één van de belangrijkste plaatsen in Afrika voor de slavenhandel. De slaven zuil staat nog steeds in het dorp en is een blijvende herinnering aan de trieste geschiedenis van Kaapverdië.

Activiteiten in Kaapverdië

De veelzijdigheid van Kaapverdië maakt het een goede plek voor het beoefenen van verschillende sporten en activiteiten. Het is een eilandengroep, vele activiteiten vinden dan ook plaats op zee. Onze Kaapverdië experts helpen je graag bij het uitzoeken van de activiteit die het beste bij jou past. 

(Kite)surfen

De Kaapverdische eilanden staan onder invloed van de Noord-Oost passaatwind. Die wind blaast in de wintermaanden constant en maakt de bestemming een geschikte plek om te kitesurfen. Op Sal en Boa Vista vind je de beste spots voor verschillende niveaus. De sterke wind gaat liggen in april. Om windzekerheid te garanderen reis je dus best in de periode tussen november en april. 

Golfsurfen en windsurfen worden op Sal en Boa Vista ook vaak beoefend. Sommige spots zijn zo goed dat internationaal bekende surfers ervoor naar Kaapverdië reizen. 

Surfscholen zijn talrijk aanwezig op de stranden van Sal en Boa Vista. Je kan lessen nemen bij een lokale instructeur of enkel materiaal huren. 

Helder oceaanwater en een strak blauwe lucht

Duiken en snorkelen

De wateren van de Atlantische oceaan rond de Kaapverdische eilanden kennen een grote diversiteit aan vissoorten en zeedieren. Rond alle eilanden zijn meerdere spots waar je tijdens het duiken of snorkelen het onderwaterleven in hun natuurlijke omgeving kan spotten. Grote kans om tijdens het duiken in Kaapverdie schildpadden, murenen, roggen en verpleegsterhaaien te zien tussen gekleurde riffen en scheepswrakken. 

Schildpadden spotten

Het schildpadden seizoen loopt van begin juli tot eind oktober. In deze periode kan je schildpadden zien 'nesten' op het strand. Met een klein groepje observeer je een schildpad die eieren legt in het zand. Baby schildpadden bekijk je in de broedplaatsen of 'hatcheries' van augustus tot september. De meeste schildpadden komen aan land in Boa Vista en Sal. 

Wandelen

Kaapverdië is een goede bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers. De vele natuurgebieden, bergen en diepe valleien vormen een prachtig decor voor een wandelvakantie in Kaapverdië. Wandelroutes variëren in afstand en moeilijkheidsgraad. Haal meer inspiratie uit onze opgestelde reizen

Bij de bekendste wandelingen van Kaapverdië horen de beklimming van de Pico de Fogo, het hoogste punt van de vulkaan in Fogo. Ook de wandeling door de vulkaankrater Cova de Paul, in Santo Antão is geliefd. Op de andere bergachtige eilanden São Nicolau, Brava en Santiago zijn ook verschillende wandelroutes. Het is leuk een lokale gids mee te nemen die je naar het beginpunt brengt, onderweg de mooiste uitzichtpunten laat zien en extra info geeft over het land, de natuur en lokale producten. 

Weelderig groene valleien 

Vissen en boottochten 

Genieten van de oceaan en de omgeving doe je het best vanop een boot. Kaapverdië is een aangename plek om rond meerdere eilanden te zeilen. Een boottocht is een leuke activiteit voor gezinnen op vakantie met kinderen. De trips zijn vaak in combinatie met een zwem- of snorkelstop. 

Kom je naar Kaapverdië en hou je van vissen, dan zit je hier goed. Kaapverdië kent een rijk aantal Atlantische blauwe Marlijnen die je aan de haak kan slaan tijdens het big game vissen

Waar te verblijven in Kaapverdië? 

90% van de reizigers naar Kaapverdië kiezen voor een strandvakantie op Boa Vista of Sal. Hier staan grote resorts ver weg van de bewoonde wereld en lokale dorpjes. Wij vinden all-inclusive zonde en hier lees je waarom. Kaapverdië is een gastvrij land met een warme cultuur. Daarom is het leuk om in contact te komen met de lokale bevolking. Dit doe je door te verblijven in een boetiekhotel, casa (bij een Kaapverdische familie) of in een kleinschalige B&B. Lees meer over de accommodaties in Kaapverdië

Veilig Kaapverdie 

Kaapverdië is uitgeroepen tot een van de veiligste vakantiebestemmingen van 2020 en behoort tot de veiligste landen van Afrika. De criminaliteit in Kaapverdië is dan ook beperkt. 

Eilandhoppen tijdens een rondreis in Kaapverdië

Kaapverdië is een bijzonder divers land. Daarom raden wij aan meerdere eilanden te bezoeken tijdens je reis en te eilandhoppen. Op die manier haal je het meeste uit je bezoek en krijg je een vollediger beeld van de diversiteit van het land. Wij hebben alvast enkele rondreizen opgesteld voor jou die natuur, rust en cultuur combineren. Ontdek met ons bijzondere plekken, verblijf in kleinschalige accommodaties en ontmoet de lokale bevolking. Ook kun je contact opnemen met ons voor een reisvoorstel op maat

Bereid je vakantie goed voor met onderstaande pagina's:

Rondreizen door ons samengesteld