Kaapverdië
Kaapverdië

Kaapverdië

Praktische informatie over Kaapverdië
Introductie en land informatie

Praktische informatie over Kaapverdië

Kaapverdië, ook wel bekend als de Kaapverdische eilanden of Cabo Verde, is een archipel voor de Westkust van Afrika. Ze maken deel uit van Macaronesië, een vulkanische eilandengroep in de Atlantische Oceaan, waaronder ook de eilanden Azoren, Madeira, Ilhas Selvagens, en de Canarische Eilanden vallen. Hier lees je meer over de ligging van Kaapverdië en hier hebben we de praktische informatie over Kaapverdië voor je op een rij gezet voor als je een reis overweegt.

Kaapverdie bestaan uit negen bewoonde eilanden. De microklimaten op de eilanden zorgen ervoor dat ze qua landschappen enorm van elkaar verschillen. Zo heeft Kaapverdië woestijn eilanden met uitgestrekte stranden, maar ook bergachtige landschappen met groene hellingen en valleien. Elk eiland heeft een uniek karakter, dit maken de Kaapverdische eilanden de ideale plek voor een rondreis. De eilanden hebben vooral dorpjes en slechts twee steden. De Kaapverdische eilanden zijn dan ook niet gevaarlijk maar veeleer relaxed en dorps. 

Natuur

Naast deze prachtige landschappen is er  een rijk natuur en zeeleven in Kaapverdië. Door de ligging en stromingen uit de Atlantische Oceaan bieden de tropische wateren een unieke diversiteit aan zeeleven. In Kaapverdië vind je haaien, schildpadden, roggen, dolfijnen en pilot whales. Deze zijn gedurende het hele jaar te zien. Er zijn ook walvissen, de beste periode om deze te spotten is van februari tot eind april, dan komt de bultrug walvis om te paren en kalven. De diversiteit van de onderwaterwereld en mooie koraalriffen zorgen voor een ideale duikspot. Rondom de eilanden zijn er dan ook vele faciliteiten te vinden om te duiken of lessen te volgen. Er zijn nog meer dieren op de Kaapverdische eilanden te zien, zo is het ook de habitat voor vele inheemse vogelsoorten en diverse kleinere landdieren.

Leuk weetje: Kaapverdië is een van de twee locaties ter wereld waar Loggerhead schildpadden te zien zijn. Deze bijzondere dieren vind je in het wild op Sal en Boa Vista. Het is echter wel een beschermde diersoort, dus houd er rekening mee dat er bepaalde regels aan verbonden zijn.

Temperatuur

Het weer in Kaapverdië wordt gekenmerkt door zon, weinig neerslag, en in het najaar een stevige bries. De beste reistijd voor Kaapverdië hangt dus echt aan jezelf, al regent het soms in augustus en september, als is dat meestal niet veel. De temperatuur schommelt het hele jaar tussen de 24-28 graden. Ook zijn er maar een beperkt aantal regendagen per jaar - dus lekker weer is gegarandeerd. Door de diverse microklimaten verschilt het klimaat per eiland. Door dit microklimaat zijn er in de zomerperiode bijna geen muggen te vinden op Kaapverdische eilanden zoals Sal, Sao Vincente, Boa Vista en Maio. Op de berg eilanden als Santo Antao, Santiago, Sao Nicolau en Brava is er meer water, en dus vocht, en komen hierdoor ook meer muggen voor. Al blijft het beperkt.

Cultuur

Als je Kaapverdië bezoekt, ontdek je snel dat er een unieke sfeer leeft. De Kaapverdische cultuur is een mix van Afrikaanse en Portugese cultuur. Dit komt door de geschiedenis. Toen de Portugese ontdekkingsreizigers onderweg naar Brazilië waren, ontdekten zij deze archipel in 1462 en de eilanden waren  onbewoond. De Portugezen gebruikten deze eilanden voornamelijk als plek voor de slavenhandel die zij uit West-Afrika dreven. Na een tijdje mixten de Portugezen met de Afrikanen en zo ontstonden de eerste Kaapverdianen, sommige met een donkere huid, blond haar en blauwe ogen.

De invloeden van de Koloniale tijd zijn ook nog steeds zichtbaar in de cultuur van Kaapverdië. Als je om je heen kijkt in een van de authentieke dorpen of steden op Kaapverdië, zie je traditionele Afrikaanse marktjes, met daarnaast Mediterrane restaurantjes en vrolijk gekleurde huizen. Ook de taal die Kaapverdianen spreken, Crioulo (Kaapverdisch Creools), is een mengsel van Portugees en Afrikaanse talen. En je merkt het in het Kaapverdisch eten, dat sterke invloeden kent uit de Portugese keuken.

Kaapverdianen zijn een hartelijk volk. Kaapverdië heeft een onvertaalbaar begrip, namelijk ‘Morabeza’ dit is een combinatie tussen ‘gezelligheid’ en ‘wees welkom’. Wanneer je naar een Kaapverdiaan lacht, krijg je een grote glimlach terug. Je voelt je al snel welkom. Verder zijn het behulpzame mensen en leven zij als gemeenschap waarin iedereen elkaar kent en helpt.

Muziek en carnaval

Deze vrolijke sfeer is ook terug te vinden in de vele muziekstijlen op het eiland. Een aantal Kaapverdiaanse artiesten kennen internationale bekendheid, zoals Cesária Évora en Lura. Cesária's Morna's zijn bekend over de hele wereld. Haar bekendste nummer 'Saudade' hoor je vaak weergalmen op straat. De liefde voor muziek in Kaapverdië is ook terug te zien tijdens de jaarlijkse carnavalviering. Een waar spektakel voor jong en oud met kleurrijke parades, met exotische en felgekleurde outfits, dat iedereen uitnodigt om te dansen. De muziek en festiviteiten tijdens carnaval op Kaapverdië maken het tot een van de grootste tropische carnavals ter wereld.

Eten en drinken

Het eten en drinken in Kaapverdië is, net als de mensen, een echte smeltkroes van voornamelijk Portugese, Braziliaanse en Afrikaanse invloeden. Veel gerechten worden bereidt met eerlijke producten uit de zee en van het land. Het eten in Kaapverdië is niet vettig en over het algemeen gezond. Bij vele kleine lokale restaurants en barretjes kun je prima eten, probeer bijvoorbeeld eens een typisch Kaapverdiaans stoofpotje, beter bekend als 'Cachupa'. Lokaal eten is natuurlijk het leukst bij de locals thuis. Met de app of website van 'ResiRest' kun je in contact komen met locals. Zo ervaar de Kaapverdische keuken bij mensen thuis en beleef je het authentieke Kaapverdië. Het bekendste drankje uit Kaapverdië is Grogue, dit is rum gemaakt van suikerriet en erg sterk. Ook verkrijgbaar in Nederland inmiddels. 

Rondreizen door ons samengesteld