Hoe ik Kaapverdië ontdekte

De eerste keer dat ik Kaapverdië zag, was niet vanuit een vliegtuigraam, maar vanaf zee. Het was ochtend, het stormde en hoge golven rammelden ons kleine scheepje Hope door elkaar.

Onderweg naar Sao nicolau

Onder zeil in Kaapverdische wateren

 

Hope onder zeil in Kaapverdie

Hope onderweg in Kaapverdische wateren

 

Eerste blik op Mindelo

Eerste blik op baai van Mindelo in stormachtig weer

 

Lange reis

Voor mijn broertje en ik eindigde een zware week op zee in de jachthaven van São Vicente – Mindelo. We hadden 1600 kilometer gevaren uit de Canarische eilanden en nu ontvouwde Kaapverdië zich voor ons; het Kaapverdië dat mij nooit meer helemaal los zou laten.

Jachthaven Mindelo

Jachthaven Mindelo

 

Liefde, maar niet op het eerste gezicht

Op het eerste gezicht wist ik niet goed wat ik van Kaapverdië moest denken. Mindelo ziet er vanaf zee droog uit. Eenmaal aan land loop ik door straten met klinkers. Marktvrouwen bieden hun waren aan en ik snuif de geur op van verse vis, aarde en sigaretten.

Typische straat in Mindelo

Typische straat in Mindelo

 

Mindelo heeft een rijke geschiedenis

Ik loop langs statige koloniale gebouwen, afbladderende verf, een klein stadscentrum, de oude markt met delfts blauw tekeningen op de muren. Zonder dat ik het door heb groeit de liefde voor het land en raakte ik langzaam in de greep van Kaapverdië.

Muurtekeningen bij Praca Strela

De uitvaart van zangeres Cesaria Evora

De uitvaart van zangeres Cesaria Evora

 

Uitvaart Cesaria Evora

Uitvaart Cesaria Evora

 

Thuis in Kaapverdië

In Kaapverdië voel ik mij steeds meer thuis. Het is relatief klein, mensen groeten mij op straat, en een glimlach kost niets. Een gevoel van hartelijkheid, welkom zijn of “Morabeza” zoals de mensen het noemen maakt zich van mij meester.

Gezellig een praatje maken

Gezellig een praatje maken

 

Gastvrije en lieve mensen

Niet alles gaat over rozen natuurlijk. We moeten wennen aan jongens die soms om geld vragen, en ik spreek slechts enkele woorden Portugees wat communicatie wat moeilijk maakte. Maar ondanks het handen en voeten werk, ontstaat al snel een band met Kaapverdië, haar muziek en cultuur en haar gastvrije en lieve mensen.

Kaapverdische cafe's en live muziek

Kaapverdische cafe’s en live muziek

 

Nieuwe vrienden: Hilario Martins op viool
Nieuwe vrienden: Hilario Martins op viool
 

Op ontdekking naar Santo Antão

Mijn broertje en ik raken nieuwsgierig naar de andere eilanden en gaan al snel naar het nabijgelegen Santo Antão met de veerboot. We zitten met open mond in de bus en kunnen niet geloven hoe het kan dat een eiland nog geen 20 kilometer verderop, zo groen kan zijn terwijl São Vicente zo droog is. Dit was voordat we leerden dat Kaapverdië vele verschillende microklimaten heeft. Door dit contrast realiseer ik mij dat de eilanden van Kaapverdië allemaal anders zijn, het smaakt naar meer…

Joshua Santo Antao

Santo Antao

Santo Antao

 

Op een onbewoond eiland

We zeilen naar het onbewoonde Santa Luzia en gaan voor anker. We vinden er witte stranden, indrukwekkende bergen en kristalhelder water. Dit is ons eerste bezoek aan een onbewoond eiland. We voelen ons alleen op de wereld. Maar we moeten terug want mijn broertje moet voor zes weken naar Nederland om zijn vriendin te bezoeken. Ik wacht alleen in Kaapverdië op hem.

Op weg naar de andere eilanden

Op weg naar de andere eilanden

 

Santa Luzia

Santa Luzia

 

Bergen beklimmen op Santa Luzia

Bergen beklimmen op Santa Luzia

 

Kaapverdië nestelt zich in mijn hart

In die weken zonder mijn broertje nestelt Kaapverdië zich steeds dieper in mijn hart. Ik vier het carnaval in Mindelo, bezoek naast Santo Antão en Santa Luzia ook Sao Nicolau. Als mijn broertje eenmaal terugkeert ben ik verliefd op Kaapverdië en zeil ik met lood in mijn schoenen richting Brazilië.

Sao Nicolau
Sao Nicolau

Alleen. Vertrek uit Sao Nicolau

Alleen. Vertrek uit Sao Nicolau

 

Monte Cara

Monte Cara Mindelo – vertrek naar Brazilie (4000 kilometer)

 

Route naar Brazilie

Route naar Brazilie

 

Kaapverdische liefde

Eenmaal in Brazilië weet ik het zeker, ik wil terug. Ik vlieg terug en werk ruim een jaar op de eilanden. Ik ontmoet er Katia en Kaapverdië laat mij niet meer los. De volgende keer dat ik Kaapverdië verlaat is het afscheid gelukkig minder moeilijk want Katia, mijn Kaapverdische liefde, reist met mij mee.

Joshua & Katia

Katia & Joshua

Menu