Batucada in Santiago Kaapverdië “Deze muziek zit in ons bloed”

Cidade Velha is de oude hoofdstad van Kaapverdië en is een plek van schoonheid en tegelijkertijd grote tragiek. Met muziek eren Kaapverdianen de wieg van Kaapverdië.

Schoonheid en grote tragiek in Cidade Velha

De oude hoofdstad (Cidade Velha) ligt op Santiago en is de oude hoofdstad van Kaapverdië. Dit eiland is het meest “Afrikaanse” van de Kaapverdische eilanden.  Je merkt dit in de cultuur en in het meer Afrikaanse uiterlijk van de mensen. Cidade Velha is de wieg van Kaapverdië, een plek van schoonheid en grote tragiek. Eeuwenlang vormde de oude stad een hub voor slavenhandel. De straten van Cidade Velha zijn nu bestraat met klinkers. Er staat een oud kerkje en wat kleine huisjes. Bovenop de berg prijkt een groot Portugees fort. Midden op het pleintje staat de Pelourinho, een paal, waar slaven werden vastgebonden en met zweepslagen gemarteld.

Pelorinho Cidade Velha

Laatste daglicht voor vertrek naar Brazilië

Cidade Velha was de plek waar Afrikaanse slaven werden verhandeld. Hier zagen zij voor het laatst het daglicht, voor ze wekenlang werden opgesloten in scheepsruimen onderweg naar Zuid Amerika. Velen van hen kwamen niet aan want de reis naar Brazilië was lang en gevaarlijk. Straffen aan boord waren genadeloos.

In Salvador de Bahia of Fortaleza

De Portugese schepen voeren over de Atlantische oceaan naar Salvador de Bahia in Brazilië of Fortaleza. Uit de slavenhandel  werd zo het moderne Brazilië geboren. Eenmaal in Brazilië werden de slaven in Salvador ondergronds opgesloten in de Mercado Modelo. Hier werden ze verhandeld. De Mercado Modelo en de baai “Bahia de todos os Santos” zijn mooi waardoor het moeilijk is voor te stellen hoe erg de mensen daar moeten hebben geleden.

Muziek in het bloed

In Salvador de Bahia heet de buurt achter Mercado Modelo “Pelourinho”. Het vormt een echo van de Pelourinho in Cidade Velha. En net als in Salvador, eren Kaapverdianen tot op de dag van vandaag hun voorvaderen met muziek . In Cidade Velha op Santiago spelen Kaapverdianen “Batucada” een pure en eenvoudige muziekvorm zo oud als het land zelf. In deze video krijg je een indruk van deze ingetogen maar ontroerende muziek. (voor als je geen Creolo spreekt – muziek start op 03:30)

Tekst van Ana Caridade:

Batucadeiras da Fortaleza. A beleza da tradição ancestral do batuku, contanto um pouco da história da Cidade Velha e do seu Património (Cidade Património Mundial). O Batuku é a forma musical mais antiga de Cabo Verde, é uma tradição ancestral que faz parte da identidade deste povo que transpira Morabeza. O ritmo está no sangue do povo, os corpos respiram a sonoridade e o movimento transparece o êxtase desta herança dos antepassados africanos.”

Tekst: Ana Caridade

Cover foto: To Gomes thinking art Photography

Video: To Gomes thinking art Photography

Menu