Zeilen Kaapverdische eilanden – Een weektrip langs 4 eilanden

Er is geen betere manier om de verschillende Kaapverdische eilanden te bezoeken dan met een zeilboot. De eilanden vormen een onontgonnen zeilgebied dat de avontuurlijke zeiler een grote variatie biedt aan eilanden, landschappen, zeilomstandigheden en ankerplaatsen. In dit artikel vind je foto's en een suggestie voor een weektrip langs vier eilanden.

 

São vicente, Mindelo 

Mindelo is het culturele en muzikale hart van de Kaap Verden en de tweede stad van de archipel met ongeveer 80.000 inwoners. In Mindelo vind je diverse aanbieders van zeil-charterjachten met per seizoen gemiddeld 10 zeiljachten. Daarnaast is Mindelo goed voor circa 15 (big game) motor charterjachten. Je vliegt rechtstreeks van Amsterdam op Mindelo met TACV en TAP Portugal. Afhankelijk van wanneer je boekt betaal je vanaf €300,- retour. Mindelo is het startpunt om te bunkeren, de route voor te bereiden en te vertrekken naar het eerste eiland.

Mindelo 1
 

Mindelo 2
 

St. Luzia – onbewoond eiland

St. Luzia is ruim 25 Mijl varen vanaf Mindelo. Je vertrekt in Noord Oostelijke richting door het kanaal van Mindelo en St. Antao. St. Luzia zelf is onbewoond. Op het eiland vind je een serene rust, witte stranden, riffen en een overvloed aan vis. Als je na de eerste zeiltrip aankomt bij St. Luzia kun je met een handlijntje het avondeten bij elkaar vangen of gewoon lekker een frisse duik nemen. Als je echt avontuurlijk bent kun je ook de bergen beklimmen voor een wandeling. Maar houd er rekening mee dat je bij een wandeling niet buiten de gebaande paden gaat, er zijn namelijk geen paden op St. Luzia.
 

Kanaal van Mindelo en St. Antao

Kanaal van Mindelo en St. Antao


 

St. Luzia

St. Luzia eiland


 

São Nicolãu

Sao Nicolau is aan de zuikant kurkdroog en aan de noordkant tropisch, groen en beeldschoon. Het is ongeveer 40 mijl varen van St. Luzia. Een voormalig topkok van het Amstelhotel runt er restaurant Aquarius waar je de meest ongelofelijke maaltijden kunt eten voor 15 euro. Je bent er met de bemanning vrijwel zeker  de enige gasten. Vraag in het dorp naar Aquarius en je wordt er naartoe gebracht. Reserveer wel even een paar uur voordat je langs komt.
 

Sao Nicolau, Kaap verdische eilanden


 

Sao Nicolau Kaapverdie

Sao Nicolau Kaapverdie


 

Sao Nicolau Kaap Verdie

Sao Nicolau Kaap Verdie


 

Santo. Antao

De terugtocht naar St. Antao is ongeveer 60 mijl en is de eerste 15 mijl bijna altijd ruw door het venturi effect van Monte Gordo. Na ruim 50 mijl varen zeil je met een bakstagwind bakboord uit het Mindelo kanaal in waar het prachtige Santo Antao op je wacht. Het is een van de groenste eilanden van de Kaap Verden en werkelijk adembenemend mooi.
 

Paul Vallei Santo Antao

Paul Vallei Santo Antao


 

Ten slotte

De Kaap Verden zijn een zeilgebied dat niet voor de beginnend zeiler is. Bij twijfel kun je altijd een schipper nemen die je het werk en verantwoordelijkheid uit handen neemt. Sinds 2011 is SailcapeVerde op de eilanden actief. Andere aanbieders volgen snel.
 

Route vier noorderlijke eilanden kaap verdie

Route vier noorderlijke eilanden kaap verdie

Menu