Kleinschalig en authentiek
Geweldige reiservaring
Individuele reizen voor jouw gezelschap
Reizen met positieve impact

Zo reis je wel eerlijk

Zo kun je wel eerlijk reizen

Nederlanders kiezen voor het alternatief

Koop je rundvlees met 1 ster, koffie die niet Fair Trade is, of kleding uit Bangladesh? Dan weet je ongetwijfeld dat er leed schuilgaat achter je aankopen. Koeien in kleine hokken, uitgebuite boeren in Ecuador en mensonterende arbeidsomstandigheden in Zuid-Oost Azië. Met de opkomst van keurmerken, kiezen Nederlanders gelukkig steeds vaker voor alternatieven. Maar hoe zit het met reizen? Dat blijft mateloos populair en dat is niet gek, want reizen is fantastisch. Hoe zit het met de negatieve effecten van reizen? Wat is de schaduwzijde? En hoe kun je wel eerlijk reizen? Wij vertellen het je graag.

eerlijk reizen

De vrijheid van reizen

Er zijn weinig activiteiten die zo bevrijdend en vervullend voelen als reizen. Oprichter van Voja Travel, Joshua vertelt: “Zelf zeilde ik zes jaar op zeiljacht Hope samen met mijn vriendin rond de wereld en ervoer ik de schoonheid van tientallen landen. Reizen brengt een soort magie, die moeilijk te evenaren is. Het is de combinatie van nieuwe geuren, culturen, plekken en mensen, waardoor we in contact komen met een andere wereld. Vaak vinden we op die verre plek, een relaxtere, gelukkigere en tikkeltje verbrande versie van onszelf.”


Nederlanders reizen steeds meer en die trend blijft zich naar verwachting voortzetten. En waarom ook niet? Het is de ultieme kans om nieuwe ervaringen op te doen en die relaxtere versie van onszelf weer te ontmoeten.

Schadelijke effecten van reizen

Helaas is reizen niet zonder gevolgen. Denk aan:

1. CO2-uitstoot en andere emissie vervuiling

2. Reisgelden verdwijnen in zakken van multinationals

3. Uitbuiting van lokale bevolking in het toerisme

Wat betekenen deze negatieve gevolgen en wat kan jij doen om eerlijker te reizen en de negatieve gevolgen te beperken?

1. CO2-uitstoot en vervuiling

Reis je met het vliegtuig dan stoot je relatief veel CO2 uit, vooral bij lange vliegreizen. CO2 is het broeikasgas dat verantwoordelijk is voor opwarming van de aarde. Reis je naar verre bestemmingen, dan is je CO2-voetafdruk groot.

Een retourtje Kaapverdië zorgt voor 0,7 – 1 ton CO2-uitstoot en valt relatief gezien mee.  Ter vergelijking: een vakantie naar Bali zorgt al snel voor 2,7 – 3 ton CO2-uitstoot, ongeveer 3 keer zoveel. De afstand van je bestemming heeft dus veel impact op je uitstoot.


Als je eerlijk wilt reizen kun je die CO2-uitstoot compenseren. Bijvoorbeeld door het planten van bomen die CO2 absorberen tijdens hun groei. Of door het steunen van CO2 compenserende projecten. Wij compenseren CO2-uitstoot via onze Fair Travel foundation. Dat doen we zo: voor elke reiziger zetten we €11 apart. Met dit geld gaan we bomen planten in Kaapverdië en het landschap herstellen. Geïnspireerd door Justdiggit

2. Reisgelden verdwijnen in zakken van multinationals

Staan gebieden vol met grote hotelketens? Dan merkt de lokale bevolking niets van het toerisme. Sterker nog, het reizen en toerisme zorgt alleen maar voor negatieve gevolgen zoals:


1. Toenemende consumptieprijzen, waardoor het dagelijks leven stukken duurder wordt voor de lokale bevolking

2. Toenemende druk op de banenmarkt (westerlingen bezetten de lokale banen) 

3. Stijgende grondprijzen

Als reiziger kun je het verschil maken door je geld uit te geven aan lokale bedrijven. Boek je een reis bij een grote hotelketen of grote touroperator, dan zijn de hotels waar je verblijft vaak multinationals. 80- 90% van het geld dat je besteedt, gaat retour naar Europa. De bevolking heeft zo weinig aan je bezoek.

Wat je hieraan kunt doen? Boek bij een Fair Travel reisorganisatie, koop lokale producten en bezoek lokale bedrijven.

3. Uitbuiting in het toerisme

Dan zijn er nog de touroperators die direct of indirect bijdragen aan uitbuiting van een land en haar bevolking. Denk aan lage lonen, het isoleren van gasten door ze bang te maken voor de lokale bevolking, uitbuiting door exorbitante commissie’s (meer dan de helft van de omzet) en geen doorgroeimogelijkheden voor lokaal personeel. Dit zie je vooral bij all inclusieve vakanties en grote hotelketens. Jij kunt hier iets aan doen door niet te kiezen voor grote prijs stuntende touroperators en onderzoek te doen naar de aanbieder.

Zo maak jij het verschil

Eerlijk reizen is dus cruciaal voor de lokale bevolking en de natuur. Compenseer altijd je CO2-uitstoot. Zorg dat je zoveel mogelijk van je geld besteedt bij lokale (vaak kleinschalige) bedrijven en vermijd grote all-inclusive multinationale resorts en hotelketens. Lees hier meer over hoe wij gaan voor Fair Travel.

Voja Travel - de Kaapverdië expert

Voja Travel Kaapverdië regelt jouw reis tot in de puntjes. Je kunt een van onze individuele rondreizen kiezen of jouw droomreis op maat samenstellen met onze reisadviseurs.

Boek veilig en met garanties