Kaapverdië
Kaapverdië

Cachupa

Cachupa Kaapverdië
Het nationale gerecht

Wat is Cachupa?

Cachupa is in de basis een hartig stoofpotje met vis, vlees of kip. In de steden en grotere plaatsen koken de mensen op gas en in de bergdorpjes veelal op een pot op het vuur. Cachupa begint met maïs, bonen en eventueel zoete aardappelen en cassave. Vaak wordt het aangevuld met groenten, ui en kruiden (zoals koriander). Het vervolg is afhankelijk van het eiland en hoe welgesteld de familie is.

Cachupa wordt verschillend bereid

Als je het hebt over eten in Kaapverdië, dan kan je cachupa niet ongenoemd laten. Maar zo divers als Kaapverdië is, zoveel verschillende bereidingswijzen bestaan er van cachupa! En die verschillen van eiland tot eiland en zelfs van streek tot streek. Cachupa staat daarom echt symbool voor Kaapverdië in het klein.

Elk eiland zijn eigen Cachupa

Er is de Cachupa Pobre ‘cachupa voor de armen’, meestal zonder vlees en met niet meer dan de basisingrediënten. En er is de Cachupa Rica ‘cachupa voor de rijken’. Deze wordt aangevuld met kip, gezouten varkensvlees, chouriço (Portugese chorizoworst) of vis. Vaak wordt er gecombineerd. Mocht je een rondreis gaan maken, is het elke keer weer leuk om op een nieuwe plek te lunchen en de cachupa te proberen. De inwoners van de Kaapverdische eilanden hebben elk hun variant en zijn trots op hun versie.