Kaapverdië
Kaapverdië

Eten en drinken in Kaapverdië

Eten en drinken in Kaapverdie
Heerlijk smullen

Eten en drinken in Kaapverdië

Het eten en drinken in Kaapverdië is, net als de mensen, een echte smeltkroes van voornamelijk Portugese, Braziliaanse en Afrikaanse invloeden. De recepten zijn door de eeuwen heen ontstaan onder invloed van deze verschillende culturen tot een eigen bijzondere keuken: De Kaapverdische. Hier lees je alles over voedselveiligheid, eettentjes, gerechten, vegetarisch eten en voedsel in Kaapverdië.

Voedselveiligheid in Kaapverdië

De voedselveiligheid in Kaapverdië is goed, en -in onze ervaring- beter dan in landen als Griekenland of Turkije. Kaapverdianen koken erg hygiënisch, zelfs in de spotgoedkope lokale tentjes. Ook sla en fruit kun je zonder problemen eten. Natuurlijk is voedselvergiftiging niet uitgesloten, maar de kans erop is klein.

Vegetarisch eten in Kaapverdië

Vegetarisch eten in Kaapverdie is goed mogelijk. Er zijn in de restaurants veel verse groenten van het land (“Legumes”), verschillende soorten fruit, kaas, eieren, melk, bonen, linzen en andere producten voor een gezond en gevarieerd vegetarisch dieet.

Gerechten in Kaapverdië

Het gebruik van eerlijke producten uit zee en het land, maakt eten in Kaapverdië helemaal niet vettig en dus gezond. De bereidingswijze is niet ingewikkeld, maar dat is ook niet nodig, want de ingrediënten zijn meestal vers en smaakvol. Je vindt bakkers met vers brood in de dorpjes. In de meeste hotels krijg je een goed gevulde ontbijttafel. Altijd wel met brood, jam, geitenkaas, beleg en fruit. Naast een breed aanbod in stoofpotjes, beter bekend als 'cachupa', bestaan de lunch en avondmaaltijden uit verse vlees of vis, met groenten, aangevuld met rijst of aardappelen. Restaurants hebben ook vaak wel hamburgers of pizza’s. Er zijn diverse zeer goede restaurants, alleen het is niet altijd even makkelijk ze te vinden.

Lokaal eten in Kaapverdië

Overal waar mensen zijn vind je wel eettentjes waar je spotgoedkoop lokale gerechten kan bestellen, behalve op het toeristische Sal en Boa Vista, dat is wat duurder. De restaurants zijn altijd duurder dan de lokale eettentjes, maar hebben niet per se lekkerder eten! Barren in Kaapverdië bieden verder ook altijd verse snacks zoals tosti’s, vissnacks, en andere hapjes. Een koffiekoek bij het ontbijt en broodje voor de lunch, zal je bij Kaapverdianen zelf niet snel tegenkomen. Kaapverdianen zelf eten het liefst tweemaal per dag warm en als het even kan ook ’s ochtends. Een restje Cachupa “Guisado” van de avond ervoor, wordt de volgende ochtend vaak nog even snel opgewarmd als ontbijt om de werkdag goed te starten.

Mocht je de Kaapverdische keuken op een andere manier willen beleven is de app of website 'ResiRest' een aanrader. Het maakt niet uit waar je ter wereld bent, als je een vreemd land wil doorgronden is er een simpele shortcut die je direct naar het hart van hun cultuur brengt: ga eten bij locals. Maar hoe kom je in contact met locals? Precies dat is waarom wij fan van ResiRest zijn; zij zijn die verbindende factor.

Via de Android-app, de iOS-app of de website van ResiRest word je in contact gebracht met een local en kan je samen lunchen of dineren. En je eet echt bij mensen thuis als hun gast en ervaart het land door hun belevingswereld. Het is een unieke ervaring die je nooit zult krijgen in een hotel of restaurant. Je kijkt op je app waar een local in de buurt zit, klikken en zo vind je in een paar kliks de dichtstbijzijnde thuiskok bij wie je kan aanschuiven. Het snel geregeld, betaalbaar en veilig.

Vis! Verser kan niet

Door de ligging in de Atlantische oceaan hebben de Kaapverdische eilanden veel visgerechten en zeevruchten op het menu. Bijna iedereen die in Kaapverdië is geweest, is het erover eens: de combinatie van verse vis zorgt er voor dat visgerechten na een bezoek aan Kaapverdië thuis nogal gewoontjes smaken. Een bezoekje aan de vismarkt in bijvoorbeeld Mindelo op São Vicente of Assomada op Santiago is een leuke levendige brij met een grote variatie aan kersverse vis. Naast roofvissen als tonijn, marlijn, zwaardvis, wahoo en mahi-mahi zie je dan ook kleinere vissen als zeebaars en zeevruchten. Voor het beste en meest verse aanbod ga je vroeg. In veel dorpjes zoals Ponta do Sol op Santo Antão zie je vissers met kleine houten bootjes ’s ochtends binnenkomen en meestal wordt al op de steiger of de pier in Santa Maria (Sal) de beste vis verkocht. Mocht je deze toch liever in een restaurant proeven, in Santa Maria vind je een aantal heerlijke restaurants

Lokaal en ecologisch verbouwd eten in Kaapverdië

Sommige eilanden zijn erg vruchtbaar. Wandelend door valleien in Santo Antão of Santiago zie je mango’s groeien naast bananen-en papaya bomen en tomatenplanten, maar ook bonen, maïs, aardappelen, maniok en suikerriet. Door de bouw van dammen op Santiago is nu het hele jaar door irrigatie mogelijk en is steeds meer eten en drinken in Kaapverdië van lokale oorsprong. Hoewel ook zoet, gebak en koekjes populair zijn, is de rest van de keuken overwegend hartig. De Kaapverdische keuken is smaakvol maar onderscheidt zich niet met sterke smaken of kruiden zoals in bijvoorbeeld Azië en is ook niet erg pikant zoals bijvoorbeeld in Zuid-Amerika. Het is meer puur, gebalanceerd en eenvoudig.

Geïmporteerd eten en drinken in Kaapverdië

Ondanks lokale landbouw wordt nog altijd een deel van het eten en drinken in Kaapverdië geïmporteerd. De oorspronkelijke gerechten bestaan voornamelijk uit producten die altijd voorradig zijn zoals vis, bonen, groenten en vers fruit. Maar dankzij import is er nu meer diversiteit in het aanbod. In de supermarkt vind je dus fruit uit Portugal, Magnum-ijsjes uit Frankrijk en koffiefilters uit Nederland. Lokale producten worden vaak wel extra gepromoot in winkels en restaurantjes. Ze zien er goed uit, smaken lekker en je steunt er de lokale economie mee natuurlijk.

Drinken in Kaapverdië

Na al dat wandelen, dansen, zonnen of eten, … heb je ongetwijfeld dorst. In Kaapverdië vind je verschillende fruitsapjes en vers is hier geen uitzondering. Maar wie zich helemaal wil wagen aan een lokale specialiteit proeft eens de grogue, de Kaapverdische rum die zo geliefd werd door de piraten vroeger. Van alle suikerriet op de eilanden wordt dit straffe drankje nog vaak op traditionele manier gemaakt en op veel plekken krijg je een glaasje aangeboden uit vriendelijkheid. Je ervaring met eten en drinken in Kaapverdië is niet compleet zonder een glaasje te proberen.

Bereid je vakantie naar Kaapverdië goed voor door je onder te dompelen in de lokale smaken. Wij geven je alvast enkele tips mee in volgende artikelen: "5 niet te missen Kaapverdische lekkernijen" en "6 heerlijke Kaapverdische drankjes".

 

Alle reizen