Kaapverdië
Kaapverdië

Cabo Verde in beeld

cabo verde
Cabo Verde - introductie

Betekenis en ligging van Cabo Verde

Cabo Verde, ook gekend als Kaapverdie of de Kaapverdische eilanden is een archipel in de Atlantische Oceaan ter hoogte van de Westkust van Senegal. Cabo Verde telt 9 bewoonde eilanden, 1 onbewoond eiland en nog enkele kleine rotseilanden.

De naam Cabo Verde wordt vertaald als Groene Kaap. De naam is ontstaan door de ligging ten opzichte van de Groene Kaap, een schiereiland aan de Westkust van Senegal. Deze kaap is het dichtstbijzijnde vasteland en was vroeger weelderig groen.

Laat je hier echter niet door op het verkeerde been zetten. Niet alle eilanden van Cabo Verde zijn groen. De landschappen tussen de eilanden verschillen enorm; van tropisch en groen tot woestijnachtig en droog. Sommige eilanden hebben bergen rond 3 kilometer hoogte. Deze creëren microklimaten die zorgen voor groene valleien met exotische plantengroei. Anderzijds zijn er ook droge woestijneilanden met vlakke landschappen en uitgestrekte zandstranden. De veelzijdigheid van de natuur maakt dat Cabo Verde een top bestemming is voor een rondreis waarin je meerdere eilanden bezoekt door te gaan eiland hoppen.

Temperatuur en klimaat in Cabo Verde

Het weer in Cabo Verde wordt gekenmerkt door zon, weinig neerslag, en in de wintermaanden een constante zeebries. De temperaturen zijn aangenaam en schommelen het hele jaar tussen 24 en 32 graden. Ook zijn er maar een beperkt aantal regendagen per jaar. Als er regen valt (gemiddeld 6 tot 18 dagen) is dat tussen de maanden augustus en oktober. De diverse microklimaten beïnvloeden naast de landschappen ook de weersomstandigheden per Kaap verdisch eiland. De bergachtige eilanden waaronder Santo Antão, Fogo en Santiago hebben iets meer motregen en vocht in de lucht. Door de bergen liggen de temperaturen hier net enkele graden lager dan op de vlakke woestijneilanden.

Cultuur en taal in Cabo Verde

Als je Cabo Verde bezoekt, ontdek je snel dat er een unieke sfeer leeft. De Kaapverdische cultuur is een mix van Afrikaanse en Portugese cultuur. Dit komt door de geschiedenis. Toen de Portugese ontdekkingsreizigers onderweg naar Brazilië waren, ontdekten zij deze onbewoonde eilandengroep in 1462. De Portugezen gebruikten deze eilanden voornamelijk als plek voor de slavenhandel die zij uit West-Afrika dreven. Na een tijdje mixten de Portugezen met de Afrikanen en zo ontstonden de eerste Kaapverdianen, sommige met een donkere huid, blond haar en heldere ogen.

De invloeden van de Koloniale tijd zijn nog steeds zichtbaar in de cultuur van Cabo Verde. Als je om je heen kijkt in een van de authentieke dorpen of steden, zie je traditionele Afrikaanse marktjes, met daarnaast bijna Mediterraanse restaurantjes en vrolijk gekleurde huizen. Ook de taal die Kaapverdianen spreken, Crioulo (Kaapverdisch voor Creools), is een mengsel van Portugees en Afrikaanse talen. Tenslotte merk je dat het Kaapverdisch eten sterke invloeden kent uit de Portugese keuken.

Morabeza in Cabo Verde

Kaapverdianen zijn een warm en hartelijk volk. Cabo Verde heeft een onvertaalbaar begrip, namelijk ‘Morabeza’. Dit is een combinatie tussen ‘gezelligheid’ en ‘wees welkom’. Wanneer je naar een Kaapverdiaan lacht, krijg je een grote glimlach terug. Verder zijn het behulpzame mensen en leven zij als gemeenschap waarin iedereen elkaar kent en helpt.

Highlights van Cabo Verde

Elk eiland van Cabo Verde heeft zijn eigen karakter met diverse landschappen typerend aan dat eiland. Hierdoor heb je een brede waaier aan bezienswaardigheden in Kaapverdië.

Adembenemende  landschappen

Het eiland met de mooiste valleien, weelderige plantengroei en oude vulkanische bergen is Santo Antão. Sommige mensen noemen dit het mooiste Kaapverdische eiland. In de groene valleien kan je goed wandelen en genieten van de omgeving. Tijdens de wandelingen loop je langs kleine bergdorpen, bananen- en palmbomen, suikerriet planten en achter elke hoek schuilt een nieuw mooi vergezicht. Zo kan je een wandeling starten in een oude vulkaankrater (Cova de Paul) en helemaal afdalen tot beneden de vallei aan de kust.

Op het grootste eiland Santiago vind je deze landschappen ook en veel verschillende op het eiland zelf. Zo kan je de Gon-Gon vallei afdalen en inheemse vogelsoorten spotten. Als je de wandeltocht maakt naar het hoogste punt van het eiland heb je een prachtig 360° zicht over groene valleien, uitstekende bergtoppen en de blauwe oceaan.

Steden

Mindelo op het eiland São Vicente, is het culturele centrum van Cabo Verde. Het is een bedrijvige stad met meerdere bezienswaardigheden waaronder oude, Portugese koloniale huizen, een kleurrijk stadscentrum, een bruisend carnaval in Braziliaanse stijl, de grote jachthaven en lokale groente- en vismarkt.

Praia is de hoofdstad van Cabo Verde en ligt op het eiland Santiago. De meeste inwoners van het land wonen in de hoofdstad. Er zijn vele stadswijken, met het centrum bovenop een Plateau gebouwd. Boven vind je oude kanonnen en militaire gebouwen. Het centrale plein is erg gezellig en de bekende groentemarkt ligt hier ook in de buurt.

Stranden

Lange witte zandstranden vind je terug op Sal, Boa Vista en Maio. De meeste reizigers met een strandvakantie in Kaapverdie verblijven in Santa Maria op Sal. Een gezellig toeristisch dorp met veel restaurants en faciliteiten op het strand. Santa Maria heeft een uitgestrekt zandstrand, maar de mooiste stranden vind je terug op Boa Vista. Hier zijn de stranden langer en ongerept van toerisme. Santa Monica beach is een onbebouwd wit zandstrand van 25 km lang, vernoemd naar het strand in de Verenigde Staten. Het is uitgeroepen tot een van de werelds 25 mooiste stranden.

Vulkaan

Het eiland Fogo heeft de enige actieve vulkaan van Cabo Verde. De laatste eruptie was in 2014 - 2015. De vulkaantop kan je beklimmen op zwarte lavarotsen. De vulkanische grond is vruchtbaar en er wordt Kaapverdische koffie en wijn geteeld.

Historie 

Op het eiland Santiago ligt het vissersdorp Cidade Velha. Dit dorp was de eerste nederzetting in Cabo Verde. Het was een rijke handelsstad met huizen aan de tropische rivierbedding. De stad had zelfs zijn eigen kathedraal. Die werd compleet verwoest, maar de overblijfselen kan je nog steeds bezichtigen en er staat een mooie kerk en is een fort. Ook was het één van de belangrijkste plaatsen in Afrika voor de slavenhandel. De slaven paal staat nog steeds in het dorp en is een blijvende herinnering aan de harde geschiedenis van Cabo Verde.

Zoutvlaktes

Op het eiland Sal liggen de zoutpannen van Pedra de Lume. In de 19e eeuw werden deze gebruikt in de zoutproductie. Je kan de oude opslagruimtes, werkplaatsen en kabelbaan nog steeds bezichtigen. Als bezoeker kan je de zoutmeren ook in. Je blijft erin drijven, aangezien het water bijna 30 keer zo zout is als dat van de oceaan. Het zout is een goede behandeling die je huid doet stralen.  

Activiteiten in Cabo Verde

Door de veelzijdigheid van Cabo Verde kan je er verschillende activiteiten en sporten beoefenen. De Kaapverdische eilanden worden omringd door de Atlantische oceaan, de meeste activiteiten hebben dan ook te maken met de zee.

Surfen in Cabo Verde

De eilandengroep staat onder invloed van de Noord-Oost passaat wind. Die wind blaast in de wintermaanden constant en maakt de bestemming geschikt voor kitesurfers. Sal en Boa Vista zijn de meest geschikte eilanden voor kitesurfen met spots voor verschillende niveaus. Golfsurfen en windsurfen worden op deze eilanden ook vaak beoefend. Sommige spots zijn zo goed dat internationaal bekende surfers ervoor naar Cabo Verde reizen. Wie het graag iets rustiger aan doet en van de zee wilt genieten kan een paddle surf board huren.

Duiken en snorkelen in Cabo Verde

De Atlantische Oceaan rond Cabo Verde kent een grote diversiteit aan vissoorten en zeedieren. Rond de eilanden kan je duiken en snorkelen om de dieren in hun natuurlijke omgeving te spotten. Je hebt kans om tussen een rif of scheepswrak schildpadden, murenen, roggen en verpleegsterhaaien te zien onderwater.

Wandelen in Cabo Verde

De vele natuurgebieden, bergen en diepe valleien zijn een geschikt decor om te wandelen in Kaapverdië. Wandelroutes variëren in afstand en moeilijkheidsgraad. Bij de mooiste, bekendste wandelingen van Cabo Verde horen de beklimming van de Pico de Fogo, het hoogste punt van de vulkaan in Fogo. Ook de wandeling door de vulkaankrater Cova de Paul, in Santo Antão is geliefd. Op de andere bergachtige eilanden São Nicolau, Brava en Santiago heb je ook verschillende wandelroutes. Het is leuk een lokale gids mee te nemen die je naar het beginpunt brengt, onderweg de mooiste uitzichtpunten laat zien en extra info geeft over Cabo Verde en de natuur.

Vissen en boottochten in Cabo Verde

Voor wie van de zee wilt genieten, maar liever boven water blijft is het mogelijk een boottocht te doen. Dit kan in combinatie met vissen. In Cabo Verde maak je grote kans om tijdens het big game vissen een Atlantische blauwe Marlijn aan de haak te slaan! Een boottocht is een aanrader voor gezinnen op vakantie met kinderen. Vaak hebben de boten snorkelmateriaal aan boord en is er een zwemstop voorzien.

Eilandhoppen

Meerdere eilanden bezoeken tijdens je vakantie in Cabo Verde noemen we eiland hoppen. Je haalt het meeste uit je bezoek door een indruk te krijgen van 2,3 of 4 eilanden. Je zal merken dat Cabo Verde heel veelzijdig is. Wij hebben alvast enkele rondreizen opgesteld die jou een volledig beeld van de Kaapverdische eilanden geven. Je kunt contact met ons opnemen voor een persoonlijke reis op maat

Rondreizen door ons samengesteld