Snorkelen in Kaapverdië

Kaapverdië snorkelparadijs?

Eerlijk is eerlijk. We zijn groot fan van Kaapverdië, maar hebben slecht nieuws voor iedereen die graag met flippers achteruit het water in loopt of struikelt: Kaapverdië is geen snorkelparadijs. Het zijn vulkanische eilanden waarvan de zeebodem vrij steil afloopt en het zicht op de bodem dus al snel verdwijnt.

Het water is er warm, maar niet warm genoeg voor koraal om er lustig op los te groeien. Koraalriffen komen hier midden in de Atlantische oceaan dus nauwelijks voor en daarmee blijft het snorkelen beperkt tot het kijken naar het onderwaterleven in de buurt van de rotskusten.

Op de zandeilanden van Maio, Sal en Boa Vista zijn wel enkele snorkelplekken bereikbaar vanaf de stranden, maar de constante stroming gooit het zand vaak op, waardoor de zichtbaarheid vaak niet goed is.

Er is voldoende leven op de grens tussen land en zee, alleen zijn de goede snorkelplekken vanaf de kust niet (makkelijk) toegankelijk doordat ze langs de rotskusten liggen, die vanaf de kant lastig te bereiken zijn. Daarnaast bestaat ook het gevaar van een sterke stroming, waardoor zwemmen, maar ook snorkelen, niet overal verstandig is.

Waar kun je snorkelen in Kaapverdie?

Hoewel de snorkelcondities vanaf het strand beperkt zijn, kun je wel goed snorkelen als je met duikscholen mee gaat. Verschillende duikscholen bieden zulke snorkeltrips aan. Zo kun je op Sao Vicente en Santiago via de duikscholen mee naar de locaties waar die dag gedoken wordt. Dat zijn dan meestal duikplekken die langs de rotsachtige kustlijn liggen. Op Sal, Santiago en Boa vista zijn er ook speciale trips voor snorkelliefhebbers.

Vanaf de boot kun je vervolgens veilig en onder toeziend oog van de bemanning snorkelen langs de rotspartijen en daar zie je vaak wel volop onderwaterleven. Murenen, kogelvissen, zeespinnen en scholen vis. Voor dit soort uitjes ben je vaak wel afhankelijk van de zee condities en de geschiktheid om te snorkelen bij de locatie waar gedoken wordt.

Kun je duiken? Overweeg dat dan ook eens, want de kwaliteit van het duiken in Kaapverdië  is andere koek en zeker de moeite waard.  Duikscholen vind je op Sal, Boa Vista, Santo Antao, Sao Vicente, Santiago en Maio.

Duiken en snorkelen in Kaapverdië in beeld

De beste snorkelplekken in Kaapverdië liggen dicht langs de rotskusten.