Kaapverdië
Kaapverdië

Mindelo

Mindelo is een middelgroot havenstadje op het eiland Sao Vicente. In Mindelo wonen ongeveer 80.000 mensen. Mindelo is een ruwe diamant; een havenstad met een jachthaven (Marina Mindelo), een scheepvaarthaven, muziek cafe’s en rauwe bars. Het is ook de plek waar elk jaar het Carnaval Tropical wordt gevierd

Bezienswaardigheden in Mindelo Kaapverdië

Voor de bezienswaardigheden is Mindelo de stad van de zee met de havens, barretjes, restaurantjes en marktjes. Wat je verder kunt bezoeken is het Palaco de Povo (het paleis en tegelijkertijd museum), De Vismarkt, de jachthaven en drijvende bar in Marina Mindelo, het stadsstrand Lazinha en de kunsthal Galeria. Hier lees je meer over bezienswaardigheden in Mindelo

Bars en muziek muziek cafe’s in Mindelo Kaapverdië

Mindelo is vooral bekend vanwege de vele barretjes en muziek cafe’s. Hoewel het een klein havenstadje is vind je er uitzonderlijk veel. Live muziek in Mindelo kun je meestal horen tussen 19:00 en 23:00 ’s avonds. De beste plek om naartoe te gaan voor live muziek zijn Casa Cafe Mindelo en de Blue door. Hier lees je meer over Bars en muziek muziek cafe’s in Mindelo.

Zeilen in Mindelo Kaapverdië

Mindelo is de beste plek als je wil zeilen in Kaapverdië. Je kunt er diverse zeiljachten huren tussen 36 en 54 voet. Kaapverdië is qua zeilbestemming niet geschikt voor beginnend zeilers. De archipel ligt in de Atlantische oceaan en tussen de eilanden staat regelmatig een stevige bries en hoge golven die ontstaat doordat de wind tussen de eilanden wordt doorgeperst. Er is bovendien geen actieve kustwacht, dus als zeiler moet je jezelf kunnen redden. 

Auto huren in Mindelo Kaapverdië

Op jezelf een auto huren in Kaapverdië is soms een avontuur. De meeste aanbieders spreken geen Engels, er is vaak een hoog verplicht eigen risico ad €950 en communicatie is niet altijd eenvoudig. Een van onze collega’s had in Fogo bijvoorbeeld een reguliere auto meegekregen, die prima naar de vulkaan zou kunnen rijden. Niet dus, de rotsen op de weg hadden een 4 x 4 nodig. Schade volgde. Afijn, als je bij ons een reis boekt, hebben wij het eigen risico op de meeste eilanden gemaximeerd op €200 en zorgen we voor betrouwbare bedrijven.

Carnaval in Mindelo

Als je het carnaval in Kaapverdië wilt ervaren, dan is Mindelo op Sao Vicente de beste plek om naartoe te gaan. Hier vind je het Carnaval Tropical, een van de drie spectaculairste tropische carnavals ter wereld naast Brazilië en Trinidad en Tobago. Het is authentiek, kleinschalig en iedereen gaat helemaal los. De voorbereidingen beginnen een jaar van te voren en vanaf januari wordt op zondag geoefend op straat tijdens de Mandinga optochten.

Het culturele hart

Mindelo ligt op São Vicente, het culturele hart van Kaapverdië. De charmante klinkerstraatjes en Portugees koloniale architectuur geven de stad een speels uiterlijk. Maar TripAdvisor, Yelp en de Lonely Planet zijn verre van compleet. Daarom delen we graag deze vijf onontdekte verborgen pareltjes met je:

1. Lunch, dans en muziek op zondag

Elke zondag rond 13:00 is er in Calhau (aan de andere kant van het eiland) een lunch met live muziek en dans. Je kunt een taxi nemen of een huurauto. Ana Gomes van Villa St. Aubyn regelt naast verblijf ook huurauto’s. In Calhau bestaat de lunch uit een groot buffet met volop vers gemaakte lokale specialiteiten. Het buffet begint met het luiden van een scheepsbel. Na de lunch is er een toetje en koffie, gevolgd door lokale dans. Nadat de lokale experts het voortouw hebben genomen, en de toetjes op zijn, gaan de tafels aan de kant en de voetjes van de vloer.

2. De beste pizza die je ooit hebt gegeten

In een buitenwijk van Mindelo kun je - gegarandeerd - de beste pizza eten die je ooit gegeten hebt. Deze pizzeria is verscholen in een wirwar van straatjes en gelegen onder het straatniveau. De pizzeria wordt gerund door eens Italiaanse Pizzaiolo, die met hart en ziel in een kelder in Mindelo de beste pizza’s maakt die je ooit hebt geproefd. Als je naar Mindelo gaat, kun je bij je accommodatie of bij een lokale gids vragen om je naar deze bijzondere pizzeria te brengen. Lena Ehrlich van Aventura heeft mij er eens mee naartoe genomen. 

3. Frans brood

Brood in de supermarkt in Kaapverdië is normaal gesproken al lekker, maar er is een bakkerij in een zijstraat van “Rua de Libertad” waar je heerlijk, knapperig vers brood in Franse stijl kunt kopen voor een paar dubbeltjes. Voeg daar lokale geitenkaas met papaya-compote, Franse kaas of lokale worst aan toe en je hebt een heerlijke snack.

4. Pastel de Nata

“Pastel de Nata” is een heerlijk Portugese zoete snack die goed past bij koffie of thee. Bij Pastelaria “Morabeza” verstaan ze de kunst om deze heerlijke pasteitjes te maken. Vraag in het centrum naar Pasteleria Morabeza en je wordt zeker in de goede richting gewezen.

5. Lazinha

In de zomer (maar ook daarbuiten) is Lazinha in Mindelo dé plek om te relaxen. Het stadsstrand komt tot leven en de Kaapverdianen gaan er heen om te zien en gezien te worden. Tussen het flaneren door kun je er verder een koel biertje drinken, meedoen aan een danswedstrijd op het strand, een maaltijd kopen of een frisse duik nemen. Lazinha is misschien wel het gezelligste strand in Kaapverdië.

Dat zijn ze, vijf tips die je ter plaatse in Sao Vicente misschien niet zo snel had bedacht. De Kaapverdische eilanden blijven verrassen, dat maakt de eilanden ook zo leuk. Bom