São Vicente – het culturele hart

Mindelo, het culturele hart

São Vicente

Het culturele hart

São Vicente eilandpagina pijl

São Vicente draait om Mindelo

Mindelo stad is het culturele hart van Kaapverdië. Je kunt hier slenteren door de charmante klinkerstraatjes met koloniale huizen. Je kunt genieten van de markt, livemuziek, cafés en een variatie goede restaurants. Mindelo heeft moderne, luxe clubs waar tot in de vroege uurtjes gedanst wordt, waarvan “Caravella” de bekendste is.  Het eiland is een ruwe diamant en veel plekjes zijn verborgen. Lokale kennis is hier extra belangrijk. São Vicente biedt verschillende mooie stranden, goede duikplekken en enkele leuke dorpjes. Ook vind je er de enige jachthaven van Kaapverdië.

São Vicente eilandmozaïek

Muziekcafés

In de Kaapverdiaanse cultuur is muziek het allerbelangrijkste en Mindelo is echt de beste plek voor festivals, (zomer)carnaval en muziekoptredens. Loop ’s avonds over straat en je hoort op veel plekken livemuziek uit de barretjes en restaurants komen. Grote evenementen zijn Carnaval, het Baia das Gatas festival en nieuwjaar maar je kunt altijd terecht voor een avondje uit. Al met al staan op São Vicente dans, zang en dromerige cafés centraal. Het eiland heeft de meeste muzikanten van alle eilanden, een breed palet restaurants en verschillende (nacht)clubs. Het is het beste eiland om je onder te laten dompelen in de Kaapverdische cultuur.

Hartje Mindelo, drukke straat

De Monte Verde beklimmen

Vanaf de stad, of eigenlijk overal op het eiland, zie je altijd Monte Verde (“Groene Berg”), de hoogste berg van het eiland. Het is een leuke dagtrip om jezelf naar de voet van de berg laten rijden per Aluguer (minibus) en vervolgens langs de oude weg naar boven te lopen. De route zelf biedt waanzinnige vergezichten en panorama’s. En op de top heb je uitzicht over heel São Vicente, Santa Luzia en Santo Antão in de verte.

São Vicente, diversiteit mozaïek 2

Strand, zee en zeilen

São Vicente biedt ook verschillende mooie stranden. Je hebt een stadsstrand Lazingha wat altijd gezellig is, maar ook aan de andere kanten van het eiland liggen prachtige meer verlaten stranden. Er zijn hier ook mooie snorkel- en duikplekken. Resorts zijn er niet, afgezien van het zeer afgelegen Foia Branca dat achter het vliegveld ligt op 10 km van de stad (raden we niet aan als je van gezelligheid houdt). Wel zijn er enkele leuke kleine dorpjes. Ook vind je er de enige jachthaven in heel Kaapverdië, die geliefd is bij zeilers die willen oversteken naar Brazilië of het Caribisch gebied.

En verder…

Kun je genieten van de markt, veelzijdige cafés en een variatie goede restaurants. Er is altijd een terrasje open voor een kopje Kaapverdiaanse koffie, bijvoorbeeld de koffie die gemaakt wordt van bonen die verbouwd worden op de Fogo vulkaan. Maar ook hier geldt, de plekjes zitten vaak goed verstopt.

São Vicente, parapente vlucht

Carnival de Cabo Verde

Voor tropisch carnaval zijn er drie hotspots in de wereld: Brazilië, Trinidad & Tobago en Kaapverdië. In tegenstelling tot het Braziliaanse carnaval is het Kaapverdiaanse carnaval (nog) niet gecommercialiseerd. Een jaar lang werken de groepen toe naar het carnaval en het “carnaval de Cabo Verde” wordt groots gevierd tijdens en in de weken voorafgaand aan het carnaval. En als het eenmaal begint, is heel Kaapverdië in de ban ervan. Vaak ontstaan spontaan op straat optochten. En er heerst een bijzonder gevoel van saamhorigheid. Het is een waar spektakel met grote, lange parades, met exotische felgekleurde outfits waarbij jong en oud op straat dansen.

Carnaval Kaapverdië impressie

De belangrijkste dag van de carnaval in 2018 is dinsdag 13 februari. De voorbereidingen en spontane optochten beginnen al een week van tevoren. In Mindelo heb je groepen die elkaar op speelse wijze uitdagen voor de jaarlijkse prijs. Op straat ontstaan spontane optochten met drums, exotische kostuums en dans. Op pleintjes zie je uitbundige danseressen in Mardi Gras-outfits. Locals oefenen vaak op straat al hun dansroutines en prepareren hun kostuums. Muziek, wat zowat in het DNA van de Kaapverdianen zit, is overal te horen.

 

Wil jij het culturele hart van Kaapverdië beleven? Bekijk onze reizen.

Menu