Kaapverdië
Kaapverdië

São Vicente

Het culturele hart

São Vicente is het culturele eiland van Kaapverdië en ligt aan de basis van verschillende muziek- en dansstijlen. Mindelo is de belangrijkste plaats op het eiland en het culturele hart van Kaapverdië. Vroeger meerden zeilschepen aan in de beschutte jachthaven. De komst van buitenlandse schepen bracht nieuwe culturen en tradities aan land. Mindelo werd een smeltkroes van culturen met invloeden uit overzeese continenten. In het stadscentrum staan Portugese koloniale huizen langs nette pleintjes met Afrikaanse marktjes en kleine muziek barretjes. Elk jaar is er een spetterend tropisch carnaval in Rio de Janeiro stijl. Het overige deel van São Vicente is dunbevolkt met enkele slaperige vissersdorpjes en mooie strandbaaien. São Vicente is een ideale plek om kennis te maken met de Kaapverdische cultuur en om net zoals wij verliefd te worden op het land. 

Het spetterende carnaval in Mindelo

Landschap van São Vicente

São Vicente is in tegenstelling tot de nabijgelegen groene Kaapverdische eilanden Santo Antão en São Nicolau droog en woestijnachtig. De bergen zijn niet hoog genoeg om condens op te vangen, waardoor regen en vegetatie schaars zijn. Het binnenland van São Vicente is iets groener en er wordt aan landbouw gedaan. De kustlijn is grillig en op de meeste plekken ontoegankelijk. Naast oude vulkaankraters en kale kliffen duiken er enkele vissersdorpjes en strandbaaien op. 

Sao Vicente is vooral de moeite waard vanwege de culturele stad Mindelo, maar heeft aan indrukwekkende landschappen minder te bieden. Voor een complete ervaring tijdens je vakantie in Kaapverdië kun je het best meerdere eilanden combineren en reis je na je bezoek aan Mindelo door naar één van de omringende groene eilanden. 

Zicht vanaf Monte Verde - het hoogste punt op São Vicente

Mindelo

Mindelo is een wereldse stad met invloeden uit meerdere culturen. De stad heeft iets weg van Havana op Cuba en Rio de Janeiro in Brazilië. Mindelo heeft Afrikaanse en Portugese elementen, vandaar dat het een bijzondere mengelmoes is. De bruisende stad is de thuis van lokale muzikanten, poëten, filosofen en artiesten. Verspreid door de stad zijn kleine muziek barretjes waar elke avond livemuziek gespeeld wordt. Luister er naar melancholische morna’s van Cesaria Evora of naar vrolijke deuntjes van de coladeira, funana en dans de avond weg. 

Mindelo is een ontmoetingspunt van zeilers die rond de Kaapverdische eilanden varen en zich voorbereiden voor de trans-Atlantische oversteek. De jachthaven ligt in het centrum dichtbij gezellige restaurants en bars. Er ligt zelfs een drijvende bar. Een van de mooiste plaatsen om de zonsondergang te bekijken. 

Het stadsstrand Laginha ligt centraal in de stad. Het strand is door mensen aangelegd, maar dat neemt niet weg dat het een prachtig plekje is. In het weekend hangt er een gezellige sfeer en mengen de toeristen zich onder de locals. Op en rond Laginha zijn enkele beachclubs en barretjes. Een dagje heerlijk relaxen doe je hier. 

Wij hebben voor jou de belangrijkste bezienswaardigheden in Mindelo op een rijtje gezet: highligts van Mindelo.

Het stadsstrand Laginha, de haven en de rots Monte Cara

Dorpjes op São Vicente 

De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in Mindelo. Toch is het leuk meer te ontdekken van São Vicente en andere dorpjes te bezoeken.

 • Salamansa: dit dorpje ligt aan een prachtig strand waar je kan kitesurfen. De plek is nog onbekend en vaak zal je er als enige kitesurfen op helder water. Blijf je liever aan land? Bezoek dan de strandbar en geniet met verse Franse pannenkoeken van een mooi uitzicht.
 • Baia das Gatas: Dit dorp heeft wat grotere huizen en villa’s die dienen als buitenverblijf. Vooral in de zomer leeft het dorp. In Augustus vindt het grootste muziekfestival van Kaapverdië er plaats met nationale en internationale groepen. Duizenden mensen vanuit het hele land komen hier een weekend feest vieren. Het strand van Baia das Gatas ligt in een afgeschermde baai waar je veilig kan zwemmen en snorkelen in kraakhelder water.
 • Calhau: Dit kleine vissersdorp ligt helemaal in het Oosten. Leuk voor een fotostop, want je hebt er zicht op het onbewoonde eiland Santa Luzia.
 • São Pedro: Dit is misschien wel de mooiste strandbaai op het eiland. Kleurrijke vissersboten staan op het goudgele strand. Het is een prima plek om te windsurfen, te hiken naar de vuurtoren of om te genieten van de zon.
Zicht op het onbewoonde eiland Santa Luzia 

Accommodaties op Sao Vicente

In Mindelo zijn vooral charmante kleinschalige accommodaties. Er zijn een paar grotere hotels, maar niet te vergelijken met de massale resorts op Sal en Boa Vista. Mindelo heeft vooral casa’s, boetiekhotels en B&B’s met een koloniale stijl. Het zijn vaak lokale ondernemers of Europeanen die verliefd werden op Kaapverdië die hun eigen accommodatie begonnen. Ze toverden oude koloniale huizen om tot moderne accommodaties in een traditioneel jasje. Als je in een kleinschalig hotel verblijft, kom je makkelijk in contact met de gastvrije, vriendelijke bevolking. Ze helpen je op weg en brengen je in contact met de Kaapverdische cultuur. Ondertussen steun je de lokale economie door te shoppen in buurtwinkels en te eten in lokale tentjes. Dit maakt deel uit van fair-travel reizen.

Een koloniaal huis omgebouwd tot Casa (kleinschalig verblijf)

Vervoer naar en op São Vicente

Vanaf Nederland vlieg je afhankelijk van de periode 1 of 2 keer in de week rechtstreeks naar São Vicente. Vanaf België zijn er meerdere vluchten wekelijks, wel steeds met een overstap. Vanaf São Vicente kan je verder reizen naar andere Kaapverdische eilanden met een binnenlandse vlucht. Het groene nabijgelegen eiland Santo Antão bereik je met de ferry vanuit de haven van Mindelo.

De taxirit tussen Mindelo en de luchthaven duurt een kwartier en bedraagt 10 euro (2020). In Mindelo zelf verplaats je je te voet of neem je een taxi voor 1,50 à 2 euro. Als je het eiland wil verkennen is het aan te raden een huurauto te reserveren of mee te gaan op een excursie met een lokale gids. Zo kom je heel wat te weten over de Kaapverdische cultuur en de geschiedenis van São Vicente.

Andere Kaapverdische Eilanden

Een bezoek aan São Vicente combineer je best met het nabijgelegen eiland Santo Antão. Dit groene wandelparadijs is voor velen het mooiste eiland van Kaapverdie. Zo kan je de lokale cultuur te leren kennen op São Vicente en daarna prachtige groene wandelvalleien ontdekken op Santo Antão. En als je een paar dagen wilt relaxen op een tropisch wit strand dan combineer je de rondreis met Sal of Boa Vista. Haal meer inspiratie uit onze standaard rondreizen of neem contact op met onze reisadviseurs voor een reis op maat. 

Kitesurfen in Salamansa

Activiteiten

 • Kitesurfen doe je in het dorpje Salamansa en windsurfen in de baai van São Pedro. De sporten zijn nog niet bekend bij het grote publiek. Je zal dus bijna altijd als enige in het water zijn.
 • Beleef een unieke ervaring in Kaapverdië en ga zwemmen met schildpadden. Met een lokaal vissersbootje ga je op zee in de baai van São Pedro en spring je uit de boot op de plek waar de schildpadden eten krijgen.
 • Huur een (zeil)jacht (met of zonder schipper) en ga een dagje varen of zeilen als het weer het toelaat.
 • Ga het binnenland en de vissersdorpjes ontdekken met een huurauto. Of je kiest ervoor mee te gaan op excursie met een lokale gids. Die vertelt je over de Kaapverdische cultuur en het eiland.
 • De duiksport krijgt steeds meer belangstelling in Sao Vicente. In de baai van Mindelo liggen enkele scheepswrakken en rond het eiland nog andere spots om te duiken. Duikscholen vind je in Mindelo en Sao Pedro.

Bezienswaardigheden

 • Bezoek de pittoreske vissersdorpjes (zie hierboven) waar je de vissers aan het werk ziet met de vangst van de dag.
 • Monte Cara is de iconische rots in de baai van Mindelo. De inwoners geloven dat deze ‘gezichtsberg’ uitkijkt op de stad en ze beschermt tegen het kwaad. De zon gaat steeds onder achter de rots en zorgt voor een prachtig kleurenspel in de lucht.
 • In het stadscentrum van Mindelo staan historische koloniale gebouwen die goed bewaard zijn. Zo is er de universiteit in het gele gebouw achter het voormalig presidentieel paleis. Het paleis is knalroze en dient nu als expositiehal voor lokale artiesten.
 • Monte Verde is met zijn 774 meter de hoogste berg op het eiland. Als de lucht helder is heb je zicht tot op het buureiland Santo Antao en de baai van Mindelo. Een lokale man vangt er condens op van de wolken waarmee hij kruiden irrigeert. Met die kruiden zet hij thee voor de voorbijgangers.