Kaapverdië
Kaapverdië

São Vicente

Het culturele hart

De Culturele hoofdstad van Kaapverdië

Wie São Vicente zegt, noemt meteen Mindelo: de culturele hoofdstad van Kaapverdië. Hier slenter je over  klinkerstraatjes, langs gekleurde koloniale huizen. Het is dé havenstad van Kaapverdië, waar jaarlijks honderden zeilers een tussenstop maken en zich moed indrinken voor hun Atlantische oversteek. Zo kwam ik hier zelf ook voor het eerst in 2011, toen ik met mijn zeiljacht Hope aankwam op Sao Vicente. Een bezoek aan Kaapverdië van een week liep uit op ruim een jaar. Hier werd ik verliefd op mijn vrouw Katia, en het land.

Het stadsstrand van Mindelo
De drijvende zeilersbar in Mindelo

In het kleine centrum vind je het hele jaar door livemuziek op straat en in de muziek cafés. Het is kleinschalig en intiem. En ben je er op het juiste moment, dan is dit dé plek voor uitbundige feesten en straatfestivals, onder andere tijdens Baia das Gatas, nieuwjaar en Carnaval. Populaire muziekstijlen die je in Kaapverdië in de cafés en restaurants hoort  zijn de melancholieke morna en de dansbare coladeira en funaná.Al met al staan op São Vicente dans, zang en dromerige cafés centraal. Hier lees je meer over activiteiten op Sao Vicente.

Muziekcafé in Mindelo

De natuur op dit eiland, dat maar iets groter is dan de stad Amsterdam, is droog en wijds, met open landschappen, lange stranden en een azuurblauwe zee. Het eiland heeft een centrale ligging tussen de noordwestelijk gelegen bewoonde en onbewoonde Kaapverdische eilanden en is daarmee een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de andere eilanden.

Accommodaties in Mindelo

Mindelo heeft vooral kleinschalige accommodaties. Appartementen en resorts zijn er niet veel. Je vindt er hotels in koloniale stijl, boetiek hotels en Casa’s. Deze zijn vaak van lokale ondernemers of mensen uit Europa die verliefd werden op Kaapverdië en hun eigen B&B begonnen. De reviews van deze kleinschalige plekken behoren tot de beste in Kaapverdië. Vaak huizen deze accommodaties in oude koloniale gebouwen. Je vindt ook chique en moderne accommodaties in een traditioneel jasje.

Rua Lisboa, een van de grotere straten in Mindelo

Vervoer naar en van São Vicente

Vanuit Nederland en België vertrekken wekelijks verschillende vluchten naar São Vicente. Vanaf het eiland kun je naar de meeste andere eilanden vliegen. Per boot kun je doorreizen naar Santo Antão (1 uur) of naar São Nicolau (6 uur) voor de echte zeebonken.

Op São Vicente zelf kun je in de stad Mindelo makkelijk en goedkoop met een taxi reizen, dat kost € 1,50 - € 2,- per rit. Je kunt ook de bus nemen (€ 0,40) maar doordat weinig mensen Engels spreken is dat niet erg eenvoudig. Tussen de dorpjes op het eiland rijden aluguers (minibusjes) vanaf het centrum bij het Praca d’Estrela. Het vliegveld van São Vicente ligt zo’n 20 minuten met een taxi buiten Mindelo (€ 10,-). Een goede manier om het eiland te verkennen is met een eiland excursie of, als je toch liever zelf rijdt, met een huurauto of scooter.

Als je met onze organisatie naar Kaapverdië reist. Brengt een van onze Kaapverdische medewerkers een huuratuto naar het vliegveld of word je opgehaald en naar je accommodatie gebracht. 

Steden en dorpjes op São Vicente 

Steden en dorpjes op São Vicente die je kunt bezoeken zijn São Pedro, Salamansa, Baia das Gatas en Calhau. Ook vind je midden in het droge landschap een oase waar verse groente en fruit worden verbouwd. Interessant is een bezoekje aan de markt en de vismarkt. Lekker om te proeven is Pasta de Nata, een traditioneel Portugese zoete snack. Goed te combineren met een kopje Kaapverdiaanse koffie, gemaakt van bonen verbouwd op de Fogo-vulkaan of in de valleien van Santo Antão.

Uitzicht op een van de bergen van São Vicente

 

Binnenland van São Vicente
Kitesurfen op São Vicente
Vissersbootjes in São Vicente

Andere Kaapverdische Eilanden

De Kaapverdische eilanden vormen een archipel van 10 totaal verschillende eilanden. Van groene bergen en valleien, tot droge woestijn. Ontdek naast het eiland Sao Vicente ook de eilanden São Nicolau, Santo Antão, Santiago, Santa Luzia, Sal, Maio, Fogo, Brava en Boa Vista

Activiteiten

 • Kiesurfen of surfen op Mindelo kan op kitebeach in het Oosten van het eiland.
 • Met bijna 800 meter de hoogste berg van het eiland. Laat je afzetten aan de voet van de berg per taxi of aluguer (minibus) en wandel daarna langs de oude weg naar boven. Je kunt ook een auto huren en zelf de smalle bergweg omhoog rijden of de top tijdens de eilandtour bezoeken. De route biedt waanzinnige vergezichten en panorama’s, met uitzicht op São Vicente, Santa Luzia en Santo Antão.
 • De stad beloont reizigers die er zelf op uitgaan om de straatjes te ontdekken, want het is geen Rome waar alles aangegeven staat. Hier komen weinig toeristen en het concept massa-toerisme bestaat hier (gelukkig) niet.
 • Dans is net als muziek een belangrijk onderdeel van de Kaapverdiaanse cultuur. Kaapverdianen schudden er graag op los. Mindelo heeft ook een paar moderne clubs waar je in het weekend terecht kunt voor een ‘all-you-can-dance-nachtleven’. Work that body in “Caravella” en “Shisha”.
 • Naast enkele mooie snorkelplekken is er o.a. een duikschool in MIndelo en een kitesurfschool in Salamansa.
 • Huur een (zeil)jacht (met of zonder schipper) en ga een dagje varen of zeilen als het weer het toe laat.

Bezienswaardigheden

 • Luister naar sterke verhalen van vissers en zeilers in de drijvende bar van Marina Mindelo, de enige jachthaven aan de Afrikaanse westkust.
 • Geniet van het nieuwjaarsfeest of Carnaval (Mardi Gras – februari / maart) , een waar spektakel met grote, lange parades, met exotische felgekleurde outfits waarbij jong en oud op straat dansen. Ben je er in augustus, bezoek dan zeker het internationale muziekfestival in Baia das Gatas.
 • Bezoek de uitgerekte, verlaten zandstranden aan de oostkust van het eiland of plof lekker neer op het gezellige stadszandstrand van Mindelo (Lagingha). Als de mensen vrij zijn is het hier vol leven, muziek en voetbal.
 • Geniet van de livemuziek in de restaurantjes en cafés in het centrum of bij het strand van Lagingha, maar ook daarbuiten. Mindelo kent veel verborgen plekjes. Soms lijkt het stil, maar shuilt achter een onopvallend deurtje een cafétje met net een romantisch optreden.
 • Bezoek de mooie historische gebouwen en het roze paleis, waar vroeger de president verbleef, maar dat nu dienst doet als museum over de wereldberoemde artieste Cesária Évora.