Kaapverdië
Kaapverdië

São Nicolau

Marslandschappen en tropische valleien

Activiteiten

  • Een beklimming van de Monte Gorde (1.370m). Hoewel alleen geschikt voor fitte mensen, is de klim spectaculair, omdat je het hele eiland kunt overzien en het effect van regen op aarde kunt aanschouwen. Aan de ene kant kurkdroge afgronden van roodbruine aarde, aan de andere kant weelderige bossen en een groene vallei.
  • Bezoek de indrukwekkende Carbeirinho kustlijn met kalkachtige rotspartijen, kliffen en zwart zandstrand.
  • Loop één van veelzijdige wandeltochten in het natuurgebied Monte Gordo.

Bezienswaardigheden

  • Ribeira Brava is de grootste stadje op São Nicolau met een 17e eeuwse kathedraal en koloniale sfeer. De inwoners zijn trotse mensen en onderhouden hun straten en wegen goed. Er is slechts één suffig politiekantoortje met een paar agenten. Opvallend genoeg is er klein ziekenhuisje met laboratorium en eerste hulppost waar enkele dokters dienst doen voor het gehele eiland. Door de gezonde leef en eetwijze, het schone drinkwater en afwezigheid van de meeste tropische ziekten, hebben de dokters echter een rustig bestaan.
  • In de imposante marslandschappen zijn het vooral de vogels die goed gedijen. Er zijn grote zwermen mussen te zien, hoewel ze bijna onzichtbaar wegvallen tegen de roodbruine rotsen. Je vindt er ook volop stadsduiven, alleen dan zonder stad in de buurt. Parelhoenders, ibissen en andere vogels die je niet zou verwachten komen veelvuldig voor in het ruige landschap.
  • Liefhebbers van andere toeristen kunnen beter Sal bezoeken, want op São Nicolau komen vrijwel geen toeristen.
  • Een mooie manier om een indruk van het eiland te krijgen is per huurauto. Rij in dat geval zeker de autoroute van Ribeira Brava naar Tarrafal.

São Nicolau in het kort

São Nicolau is het eiland van de meest extreme landschapsverschillen van de Kaapverdische eilanden. Aan de ene kant vind je er kurkdroge canyons, vulkaankraters en gestolde lava, die een indrukwekkend landschap vormen. Maar het is ook het eiland van bossen, groene heuvels en valleien. Op het kleine, bergachtige eiland wordt de ongerepte natuur slechts afgewisseld met kleine dorpjes met authentieke Kaapverdische cultuur.

De inwoners kweken hier zelf bananen, mango’s, passievruchten, zoete aardappel casava, spinazie en andere groenten. São Nicolau kent de beste visstand en de kleine baaitjes worden bevist door lokale vissers. Die verblijven doordeweeks vaak tientallen kilometers van hun dorpje, in vissershuisjes die strategisch geplaatst zijn in deze baaien zonder golven. Ze worden een keer per dag bezocht door een pick-up die de vangst komt ophalen. Verder zijn er semi wilde geitjes die de bewoners vrij op het eiland laten grazen. Alleen bij verkoop worden deze geitjes met behulp van honden opgehaald en teruggebracht. Verder houden de inwoners koeien en varkens en in mindere mate kippen.

Er is geen internationaal vliegveld en er gaan maar een paar binnenlandse vluchten per week. Het eiland is groter dan Amsterdam en Den Haag bij elkaar, toch wonen er maar ongeveer 12.500 mensen. Hierdoor is dit een eiland dat vrijwel volledig zelfvoorzienend is en een paradijs voor natuurliefhebbers.

Accommodaties en hotels op São Nicolau

Toerisme in Sao Nicolau is kleinschalig, met als keuze voor verblijf een eco-lodge en een paar bed and breakfasts die je op één hand kunt tellen.

Vervoer van, naar en op São Nicolau

Vanaf Sal (30 minuten) of São Vicente kun je meerdere keren per week per vliegtuig op São Nicolau komen. Vanaf het vliegveld ben je 10 minuten later en zo’n 7 euro armer in de hoofdstad Ribeira Brava. Een leuk en goedkoper alternatief is een minibus (Aluguer)

Sao Nicolau is ook per veerboot bereikbaar vanaf Santiago (reistijd: 13 uur) en Sao Vicente (reistijd: 6 uur). Van deze goedkopere en minder comfortabele optie wordt niemand echt vrolijk. Het geeft je wel ruimschoots de tijd om te bedenken of je toch niet liever het vliegtuig had gepakt.

Een goede manier om de het eiland en de dorpjes te verkennen is met een huurauto.

Wat is er verder te doen op São Nicolau

Een bezoek aan het eiland is zeer de moeite waard voor de avontuurlijke reiziger die graag op pad gaat buiten de gebaande paden.