Santo Antão – het exotische wandeleiland

Santo Antão, het exotische paradijs

Santo Antão

Het exotische wandeleiland

penseelstreek

Santo Antão, het eiland van de adembenemende landschappen, ruig gekartelde bergen, weelderige natuur en verborgen valleien. Het is een plek waar de tijd lijkt stil te staan. Hier kan je ervaren hoe het is om off-the-grid te leven voor een paar dagen diep in een vallei, tussen de Kaapverdiaanse boeren die nog van het land leven met hun terrasbouw langs de berghellingen. Bij de kleine gemeenschappen die diep in de valleien wonen, ervaar je echt goed waar “Morabeza” voor staat. Dit eiland is met kop en schouders hét wandel- en hike-eiland.
 
Eilandmozaïek Santo Antão
 

Hoge bergen en vruchtbare valleien

Santo Antão is één van de grootste eilanden, maar er wonen maar weinig mensen. Je vindt op het eiland kleine dorpjes op de meest onmogelijke passen. Zandstranden zijn er niet, maar wel steile kliffen met ruige kusten waarlangs prachtige wandel- en hikeroutes liggen. De natuur is op deze groene parel altijd, het hele jaar door, het mooist van alle eilanden, dankzij de bergen die hun eigen microklimaten creëren.
 
Gezichten van Kaapverdië, Santo Antão, door Sjors Massar
 

Morabeza

Als je hebt over Kaapverdië, dan moet je het ook hebben over “Morabeza”. Het is een Creools begrip dat staat voor de Kaapverdiaanse levensinstelling. Net als het Nederlandse woord: gezelligheid” is het één van de moeilijkste woorden om te vertalen. Je moet het ervaren hebben om te begrijpen. Maar dit is waar de Kaapverdiaanse gastvrijheid vandaan komt. Het gevoel van Morabeza is een uniek gevoel van warmte, “gezelligheid” en openheid dat je alleen kunt ervaren in Kaapverdië, want Morabeza gaat over wat het is om Kaapverdiaan te zijn. Hier op Santo Antão ervaar je het als je in de dorpjes komt waar ze zelden buitenlanders zien. Bescheiden, nieuwsgierig, maar altijd bereid om je te helpen als je de weg kwijt bent of een vraag hebt.
 
Groene en vruchtbare valleien van Santo Antão
 

Hoe je er komt

De enige manier om hier te komen is via de ferry die vertrekt vanaf São Vicente. Er zijn geen vliegvelden. Die ferry doet er ongeveer een uur over. En je moet niet gek kijken als er geiten mee aan boord gaan! Dit is, in combinatie met São Vicente, een heel bijzonder contrast. En dat terwijl deze eilanden nog geen 20 kilometer van elkaar verwijdert liggen.
 
Santo Antão, onder pico
 
Santo Antão, boca d'ambas
 

Santo Antão in vogelvlucht:

  • Vriendelijke, dorpse mensen. Perfect om te wandelen of te hiken.
  • Pittoreske dorpjes met slingerweggetjes, gebouwd op onmogelijke bergpassen.
  • Schitterende bergen en bergpassen. Hoogste piek is 2 kilometer.
  • Groene vruchtbare valleien rijk aan gewassen en riviertjes.
  • Ruige rotskusten. Verborgen kleine vulkanisch zwarte zandstranden.
  • Kleinschalig toerisme vooral casa’s en Bed & Breakfast-accommodaties gerund door locals en expats.

Menu