Kaapverdië
Kaapverdië

Santo Antão

Het exotische paradijs

Santo Antão - misschien wel het mooiste Kaapverdische eiland

Santo Antão is het eiland van de adembenemende landschappen met ruig gekartelde bergen, ‘even slikken’-ravijnen en tropische valleien. Diep in de valleien bij de kleine (boeren)gemeenschappen lijkt de tijd stil te staan en kun je ervaren hoe het is om off-grid te leven. Je kunt hier canyoning, wandelen, vissen met de lokale vissers of simpelweg genieten van de simpele eenvoud van het leven in de kleine dorpjes.

In het binnenland van Santo Antao uitzicht van een van onze partner accommodaties
Dieper de vallei in

Schitterende natuur

Santo Antão is één van de grootste eilanden en misschien wel het mooiste eiland qua natuur. Je kunt hier naast genieten en rondrijden ook wandelen, canyoning en hiken. Kom je voor het strand, dan vind je dat beperkt op Santo Antâo, tenzij je op zoek bent naar zwarte, vulkanische zandstranden. Wel zijn er steile kliffen met ruige kusten waarlangs prachtige routes lopen. De natuur is hier het hele jaar door een van de mooiste van de Kaapverdische eilanden. Niet voor niets wordt Santo Antão door velen beschouwd als het mooiste eiland van Kaapverdië.

Evi van 3 op reis - met Voja travel in Kaapverdië

Accommodaties op Santo Antão  

Santo Antão kent enkel kleinschalig toerisme. De accommodaties op dit eiland zijn vooral casa’s en Bed & Breakfasts, gerund door locals en expats.

Traditionele huisjes op Santo Antão

Hoe kom je op Santo Antão  

Santo Antão ligt op een klein uur varen van São Vicente. Dat is meteen ook de enige manier om op Santo Antão te komen, want er is geen vliegveld meer. Maar de overtocht door het Mindelo kanaal is een attractie op zichzelf en de moeite waard. De veerboot vaart twee keer per dag op en neer (ochtend en middag) van Mindelo naar Porto Novo. Je moet niet gek opkijken als er geiten en grote hoeveelheden groente en fruit mee aan boord gaan vanaf Santo Antão naar São Vicente. Het eiland is erg vruchtbaar en voorziet het eiland São Vicente van voedsel. Op Santo Antão zelf reis je makkelijk met lokale minibusjes naar de verschillende uithoeken en interessante plekken of huur een auto met gids (of andersom) om het eiland te ontdekken.

De westkust van Santo Antao

Eiland van Morabeza

In de kleine dorpjes ervaar je nog de traditionele leefwijze van Kaapverdianen en leer je waar “Morabeza” voor staat.“Morabeza”is een Creools begrip dat staat voor de Kaapverdiaanse levensinstelling. Net als het Nederlandse woord “gezelligheid” is het één van de moeilijkste woorden om te vertalen. Het gevoel van Morabeza is een uniek gevoel van warmte, “gezelligheid” en openheid dat je alleen ervaart in Kaapverdië. Morabeza gaat over gastvrijheid en wat het betekent om Kaapverdiaan te zijn. De mensen zijn bescheiden, nieuwsgierig en altijd bereid je te helpen als je de weg kwijt bent of een vraag hebt in een taal die ze toch niet verstaan.

Een boer op Santo Antão in zijn zondags kleding
Jongen aan het zwemmen in Santo Antao
Samen met zijn vrienden

Duiken op Santo Antão

In het zuidwesten ligt de kleine kustplaats Tarrafal, met een mooi zwart zandstrand. Vanaf deze plek kun je ook duiken op Santo Antao of met vissers meevaren. De weg ernaartoe gaat door een indrukwekkend woestijn-berglandschap. Daarnaast kun je in verschillende havendorpjes zien hoe vissers door de bevolking worden verwelkomd na hun vis-avontuur, waarna de vis ter plekke wordt verhandeld.

Activiteiten

  • Wandel tussen de ruige bergen (max 2.000 meter) naar dorpjes waar je alleen te voet kunt komen. Wandelroutes te over, van een paar uur tot meerdaagse trekkings. Voor de meeste wandeltochten heb je geen gids nodig.
  • Klim en klouter je weg door de ravijnen tijdens het canyoning.
  • Wandel door één van ’s werelds mooiste valleien: de Vale do Paúl.
  • Rij de Porto Novo-Ribeira Grande Road; één van de mooiste autoroutes in Kaapverdië door het ruige landschap.
  • Ga een paar uur vissen met lokale vissers.

Bezienswaardigheden

  • Ervaar de gastvrijheid van de vriendelijke inwoners van Santo Antão.
  • Bezoek een grogue-stokerij, waar ze de beroemde Kaapverdische rum stoken van suikerriet en je het hele proces kunt zien.
  • Geniet van de simpele eenvoud in de kleine dorpjes, waar de maaltijden worden gemaakt met ecologisch verbouwd eten uit de valleien.
  • Reis door pittoreske dorpjes met slingerweggetjes, gebouwd op onmogelijke plekken, zoals het idyllische, tegen een steile bergwand gelegen, Fontainhas (noorden).
  • Sta versteld van de natuur die je overal om je heen zult aantreffen.