Praia: de hoofdstad van Kaapverdië

Praia op het eiland Santiago is de grootste stad van Kaapverdië. Hier maak je kennis met het échte Afrika: op de markt, in de bus en gewoon op straat.

De kleurrijke straatjes van Praia

Praia lijkt op het eerste oog rommelig. Het is een typische levendige Afrikaanse stad. Het is een smeltpot van Kreoolse, Portugese en Afrikaanse invloeden. Het is de grootste stad van Kaapverdië.
Omdat de Kaapverdische eilanden vroeger last hadden van de piraten, hebben ze de hoofdstad ooit verplaatst. Het ligt nu deels op een plateau. Dit hoger gelegen plateau was vroeger beter te verdedigen. Tegenwoordig is dit het centrum van de stad en het mooiste deel. Je kijkt vanuit hier mooi uit over de stad en de baai. En het oude centrum is gesierd met gekleurde huizen en een paar leuke hotels om te overnachten. Op loopafstand is de bruisende Afrikaanse markt. En hier staan diverse leuke terrasjes waar je kunt zitten om het dagelijkse leven te observeren en café’s waar ze ’s avonds live muziek spelen.
Praia, en dan in het bijzonder het Plateau is leuk voor 1 of 2 dagen.

7 hoogtepunten van Praia:

In willekeurige volgorde:

1. Bezoek of verblijf op het Plateau

Dit is het oude centrum. Hier is het leuk en gezellig en kun je kennismaken met de Kaapverdiaanse cultuur op de Afrikaanse markt, bij het Presidentieel Paleis of één van de diverse musea of barretjes.

2. Duik in de geschiedenis van Cidade Velha (UNESCO werelderfgoed)

Net buiten Praia ligt Cidade Velha (de Oude Stad). Dit is de oudste nederzetting en de geboorteplaats van de Kreoolse cultuur. Hier werden vroeger slaven verhandeld, ligt het oudste straatje van Kaapverdië (Rua de Banana), staan de ruïnes van een oud fort en ligt het kerkje waar Christoffel Columbus z’n laatste kruisje sloeg voor hij vertrok (tevens één van de oudste christelijke kerken in heel Afrika) voor hij Amerika ‘ontdekte’.

3. Ga uit eten en beleef live muziek bij Quintal da Musica – 5al da Musica

Dit is volgens Kaapverdianen een van de beste restaurants van heel Santiago. Dit typische Kaapverdiaanse restaurant combineert lekker eten met geweldige live muziek. Muziek speelt een grote rol in het dagelijks leven op de Kaapverdische Eilanden en dat merk je op het Plateau goed (er zijn veel tentjes met live muziek en op straat spelen ook vaak bandjes. En de beste waar dit alles samenkomt is bij Quintal da Musica. Let ook op de lijstjes aan de muur, die hangen vol met foto’s van beroemde Kaapverdiaanse artiesten die hier hier ooit een optreden hebben gegeven. Het is vaak druk, dus reserveer wel vooraf door overdag even naar binnen te lopen.

4. Museum Amílcar Cabral

Leer in dit museum over de geschiedenis van Kaapverdië en in het bijzonder van over de belangrijkste vrijheidsstrijder van het land: Amílcar Cabral.

5. Gamboa festival (elk jaar in mei)

Drie avonden en nachten lang is het stadsstrand van Praia het toneel voor allerlei beroemde Kaapverdiaanse artiesten die komen optreden. Het festival trekt 40.000 festivalgangers per avond en is één van grootste festivals van de Kaapverdische eilanden. Het is voor veel Kaapverdianen van andere eilanden en die in het buitenland wonen, een reden om Santiago te bezoeken. Naast bekende muzikanten uit Kaapverdië geven ook gastmuzikanten uit Portugal, Brazilië en Afrika optredens. Het publiek danst de nacht in met salsa, latino, zouk, reggea en funana muziek.

6. Bezoek de oude vuurtoren: Farol de Dona Maria Pia

Hoewel het ‘slechts’ een vuurtoren is, is het toch de moeite waard. Hier ervaar je nog echt de sfeer van het koloniale verleden van Praia. De vuurtorenbeheerder is een vriendelijke man die graag van alles over de werking van de vuurtoren en de omgeving verteld. Het uitzicht bovenop is ook wijds en fraai, zeker met zonsondergang.

7. Kriol Jazz festival (elk jaar in april)

Het Kriol Jazz Festival wordt al ruim 8 jaar georganiseerd in Praia. Het biedt allerlei op de Kreoolse-cultuur geïnspireerde muziek. En omdat de Kreoolse cultuur zich uitstrekt tot ver voorbij Kaapverdië, trekt het festival ook artiesten aan van de Caribische eilanden, Afrika, Europa, Zuid-Amerika en zelfs de Indische oceaan.