Santiago – Verrassend veelzijdig

Vallei van de Duizend Palmbomen, Santiago

Santiago

Verrassend veelzijdig

Santiago eiland Kaapverdië

Santiago is het grootste en meest diverse eiland. Wat het eiland zo bijzonder maakt zijn de contrasten in natuurlandschappen. Het heeft een ongekende diversiteit van compleet uiteenlopende biotopen: van de tropische “Vallei van de Duizend Palmbomen”, tot savanne, tot de microklimaten in de bergen. Je kunt in één uur door drie ecologische zones rijden. Maar op Santiago draait niet alles om de natuur. Hier vind je ook de rijke cultuur en turbulente koloniale geschiedenis van Kaapverdië. En na afloop kun je bijkomen op het bountystrand van Tarrafal met kokosnoten en azuurblauw water, nog onontdekt door massatoerisme.

Santiago

Het bruisende Praia

Ga je naar Santiago, dan kom je aan in de stad Praia, bijna zo groot als Utrecht. Hier woont de helft van álle Kaapverdianen (250.000 mensen). Het ene moment sta je in het bruisende Praia met haar Afrikaanse marktjes, gezellige terrasjes en cultuur & historie in het oude stadsdeel. Het volgende moment wandel je aan het eind van de wereld door verlaten valleien met piepkleine dorpjes waar de tijd al eeuwen stil lijkt te staan.

Santiago Kaapverdië

Cidade Velha

Indrukwekkend is een bezoek aan Cidade Velha. Dit is de oude hoofdstad van Kaapverdië en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dit is het beginpunt van de Creoolse cultuur, die de Kaapverdische eilanden en haar warme bevolking zo karakteristiek maakt. Hier vind je in een straal van 100 meter de kerk waar Christoffel Columbus z’n laatste kruisje sloeg voor hij vertrok (tevens één van de oudste christelijke kerken in heel Afrika), de ruïnes van een oud fort en het oude pleintje waar vroeger de slaven werden verhandeld, die afkomstig waren uit heel Afrika en verscheept werden naar de Nieuwe Wereld.

Santiago UNESCO werelderfgoed

Tarrafal – het onontdekte palmbomenstrand

Je hoeft helemaal niet naar Sal of Boa Vista voor mooie stranden. Op Santiago heb diverse mooie strandjes, waaronder ons favoriete strand onontdekte palmbomenstrand: Tarrafal. Je vindt hier vrolijk gekleurde vissersbootjes, de palmbomen die je verwacht te zien en de altijd goedlachse en behulpzame Rosie. Rosie komt uit Italië en is een paar jaar geleden op het eiland komen wonen. Met veel liefde en een grote glimlach maakt zij op het strand Caipirinha’s klaar voor bezoekers. Je kunt haar alles vragen over de omgeving en ze helpt je graag met informatie over autoverhuur en dagtripjes.

Tarrafal Santiago

Biologische en gezonde etenswaren

Op Santiago barst het van de biologische en gezonde etenswaren. Je kunt hier je lol op als je gek bent van vis, schaaldieren en zeevruchten. Denk bijvoorbeeld aan tonijn en wahoo, maar ook kreeft en schelpdieren. Daarnaast is Santiago het belangrijkste agrarische eiland en vind je er een overvloed aan verse biologische groente en fruit, waaronder papaya’s, bananen, mango’s, zoete aardappelen, casava en andere tropische spijzen.

Markt in Santiago met verse en ecologische streekproducten.

De weelderige flora en fauna

Verblijf je in hooglanden, dan kan je, net als op Santo Antão, schitterende wandelingen maken door bijvoorbeeld natuurpark Serra Malagueta (waar ook Makaken leven) of Boca Larga Fundura. Of hike naar de top van Pico d’Antonio! Want uit de valleien van de hooglanden van Santiago rijzen prachtige bergen op. Vogelaars komen van heinde en verre naar het eiland om de bijzondere, inheemse vogelsoorten te spotten en te fotograferen. Je hoeft echter geen vogelaar te zijn om te genieten van de indrukwekkend levendige natuur op Santiago.

Santiago verrast

Het leuke van Santiago is dat het eiland vol verrassingen zit. Je loopt er allerlei soorten mensen van verschillende culturen tegen het lijf, de een gastvrijer dan de ander. Misschien word je wel uitgenodigd op een lokaal dorpsfeest, waar je kunt genieten van verse stoofpot, bier, dans en gezelligheid. Santiago bekoort en charmeert met de verrassingen die het in petto heeft.

Santiago hooglanden bergen

Wil jij ook verrast worden door Santiago? Bekijk al onze reizen!

Menu