Santiago

Santiago is het grootste en meest gevarieerde Kaapverdische eiland. Aan de noordkant vind je ruige kusten met brekende golven, bergen, en prachtige vergezichten. In het midden vind je een stuwmeer, een overdaad aan gewassen en bijzondere inheemse vogels. En in het zuiden liggen Cidade Velha (de oude hoofdstad) en Praia (de huidige hoofdstad).
 


 

Verder heeft Santiago zwarte én witte stranden, cultuur en is het de bakermat van de Kaapverdische én Braziliaanse bevolking. Deze stammen beide af van slaven en meesters verscheept via Cidade Velha. Een dagbezoek aan Santiago is te kort want het eiland biedt een variatie aan mooie plaatsen. Let wel op. Kaapverdië is een veilig land, met een betere situatie dan veel Zuid Amerikaanse en Caribische landen, maar de hoofdstad Praia is daar een uitzondering op. Het is belangrijk om hier voorzichtig te zijn, en het kan de moeite zijn een gids met auto te regelen alvorens je in Praia op stap gaat, met name ‘s nachts. Buiten Praia vind je kleine dorpjes en gemeenschappen en is de veiligheid goed.
 

Santiago in vogelvlucht

  • Prachtig eiland om te wandelen of met een jeep een dag of twee te verkennen
  • Bezoek de oude hoofdstad Cidade Velha, bakermat van Kaapverdië en Brazilië.
  • Geniet van het heerlijke goudgele palmbomen strand in Tarrafal
  • Smul van de exotische cuisine met verse ingrediënten als kreeft, tonijn en zeevruchten
  • Bewonder de bergen, dorpjes en riviertjes met een exotisch vleugje van het Afrikaanse continent
  • Bezoek een van de lokale marktjes waar lokale vers en viswaren worden verkocht.
  • Populair vanwege de bijzondere inheemse vogelsoorten
  • Luchthaven Praia (code)

 

Santiago is het grootste en meest veelzijdige Kaapverdische eiland

Aan de noordkant vind je brekende golven, formidabele bergen, en vergezichten. In het midden groeien gewassen en fluiten de vogels. En in het zuiden liggen de oude en de nieuwe hoofdstad van de Kaapverden. Je vindt er zwarte én witte stranden, cultuur en natuur en bovendien is Santiago de bakermat van de Kaapverdische én Braziliaanse bevolking.  Je vindt in dit artikel in vogelvlucht foto’s en sfeerimpressie en onderaan de pagina accomodaties op Santiago. Heb je vragen, mail mij gerust.
 


 

Vergezicht Zuid Santiago. Brazilië is in de richting van de vuurtoren
 

De voorvaderen van de bevolking van Brazilë kwamen uit vele windstreken in Santiago samen

Santiago, of eigenlijk Cidade Velha (oude stad), was de hub voor de Portugese transcontinentale slavenhandel.  Het is de oudste Europese stad in de tropen. Voordat de bemanning en slaven begonnen aan hun Atlantische oversteek stopten zij hier. Cidade Velha is een klein, relaxt  stadje waar je het stadje zelf kunt bezoeken, het fort en een van de strandrestaurants waar je heerlijk kunt eten. Cidade Velha staat op de UNESCO werelderfgoed lijst vanwege de grote geschiedkundige betekenis.
 

Tot 1975 was op Santiago het beruchte concentratiekamp Tarrafal in bedrijf

Het kamp werd gerund door de Portugese dictator Salazar en werd gesloten toen Kaap Verdië in 1975 onafhankelijk werd. Het kamp werd ook wel Campo da Morte Lenta genoemd (kamp van de langzame dood). In het kamp werden tot 1954 politieke tegenstanders van Salazar opgesloten en later inwoners van Kaap Verdië, Guinee Buissau en Angola die zich verzetten tegen het koloniale regime. Je kunt het kamp bezoeken.
 


Pelourinho, “schandpaal” Plek van verhandeling en bestraffing slaven.
 

Tarrafal strand Santiago Kaapverdië
 


Tarrafal Santiago Kaapverdië
 

Net als op alle Kaapverdische eilanden eet je op Santiago biologisch en gezond

Er is een brede selectie vis, schaaldieren en zeevruchten. Denk aan Tonijn en Wahoo  maar ook kreeft en schelpdieren. Santiago is bovendien het belangrijkste Agrarische eiland en je vindt er biologisch groente en fruit waaronder Papaya´s, bananen, mango´s zoete aardappelen. casava en andere tropische spijzen.
 


 

De flora en fauna groeien weelderig op Santiago

Wandelingen tussen de bergen zijn een aanrader. Uit de valleien rijzen de bergen, de vogels zingen hun lied en het zonnetje schijnt vrijwel altijd. Vogelaars reizen dan ook uit verre oorden naar Santiago om de bijzondere inheemse soorten te fotograferen. Maar je hoeft geen vogelaar te zijn om te genieten van de levendige natuur op Santiago.
 


 


Koloniale architectuur
 

Santiago verrast

Één van de keren dat we op Santiago waren kwamen we na een lange wandeling aan bij een dorpje. We waren dorstig en hadden trek. Prompt kwam een oud vrouwtje op ons af met water en bananen en nodigde ons uit in haar huis. Niet om iets te verkopen maar als geschenk van gastvrijheid. Een andere keer werden we uitgenodigd op een lokaal dorpsfeest. Verse stoofpot, bier, dans en gezelligheid kleurden de avond. Santiago bekoorde en charmeerde ons met de verrassingen die het in petto heeft.
 

Accommodaties

CABONED Guesthouse

We maken een lijst met accommodaties die we in de loop der tijd gaan uitbreiden. De eerste is het guesthouse van Etienne en Marly, een Nederlands stelletje dat op Santiago woont. Op basis van onze eigen ervaring als gasten kunnen we dit guesthouse aanraden. Je betaalt € 19 per dag voor bed & breakfast en € 39 voor full board. Je wordt hartelijk ontvangen, hebt Etienne als je gids die je meeneemt in zijn Landrover voor dagtrips en het is er gezellig. Je verblijft ver van de stad tussen de geiten en mini dorpjes dus je komt er gegarandeerd tot jezelf. De kamers zijn simpel en verder tip top in orde.
 

Menu