Menu
Contact

Santiago

Het veelzijdige eiland

Activiteiten

  • Hike naar de top van Pico d’Antonio, want uit de valleien van de hooglanden van Santiago rijzen prachtige bergen op
  • Wandel door de schitterende Gon Gon vallei om bijzondere, inheemse vogelsoorten te spotten.
  • Om te duiken, snorkelen of te zwemmen ga je naar Tarrafal en Cidade Velha
  • Rij dwars door het berglandschap en de groene valleien naar het centraal gelegen dorp Assomada en bezoek de grootste markt op het eiland.

Bezienswaardigheden

  • Je hoeft niet naar Sal of Boa Vista voor het strand. Op Santiago zijn verschillende mooie strandjes, waaronder het mooie palmbomenstrand in Tarrafal. Je vindt hier vrolijk gekleurde vissersbootjes, palmbomen en de altijd goedlachse Rosie. Deze Italiaanse werd verliefd op Kaapverdië en maakt er met veel liefde en een grote glimlach Caipirinha’s klaar voor bezoekers. Je kunt haar alles vragen over de omgeving en ze helpt je graag met informatie.
  • Ga je naar Santiago, dan kom je aan in de stad Praia, bijna zo groot als Utrecht. Hier wonen 250.000 mensen, de helft van alle Kaapverdianen. Praia is vooral interessant vanwege het Plateau, het oude koloniale stadscentrum en het nachtleven.
  • Zie de sporen van de turbulente, koloniale geschiedenis in het indrukwekkende Cidade Velha: nu een klein vissersdorp, maar eens de oude hoofdstad van Kaapverdië (UNESCO werelderfgoed)
  • Proef de levendige Afrikaanse sfeer (en het eten) op één van de lokale markten
  • Bezoek het museum over de Ché Guevara van Kaapverdië: Amílcar Cabral

Santiago in het kort

Santiago is het grootste en meest diverse eiland van Kaapverdië met voor iedereen wat wils. Op Santiago vind je de “Vallei van de Duizend Palmbomen”, meren, savanne, én de drukke hoofdstad Praia. Ook ontdek je hier de rijke cultuur op de Afrikaanse marktjes en de sporen van de turbulente koloniale geschiedenis van Kaapverdië.

Santiago is het meest ‘Afrikaanse’ van de Kaapverdische eilanden. De mensen zijn erg gastvrij. Misschien word je wel uitgenodigd op een lokaal dorpsfeest, waar je kunt genieten van verse stoofpot, dans en gezelligheid. Santiago bekoort en charmeert en is een klein stukje Afrika in de Atlantic.

Uit de valleien van de hooglanden van Santiago rijzen prachtige bergen op waar je schitterende wandelingen kunt maken. Bijvoorbeeld door natuurpark Serra Malagueta, waar ook Makaken leven, of Boca Larga Fundura. Of je kunt hiken naar de top van Pico d’Antonio. Vogelaars komen van ver naar het eiland om de bijzondere, inheemse vogelsoorten te spotten en te fotograferen. Je hoeft echter geen vogelaar te zijn om te genieten van de indrukwekkend levendige natuur op Santiago. De valleien met piepkleine dorpjes waar de tijd al eeuwen stil lijkt te staan, zijn een ervaring op zichzelf.

Cidade Velha op Santiago

Cidade Velha is de oude hoofdstad van Kaapverdië en is UNESCO werelderfgoed. Een bezoek is indrukwekkend. Hier kwamen Afrikaanse slaven aan, voordat ze werden verhandeld en weggevoerd naar de Nieuwe Wereld. Het oude pleintje en de martelpaal “Pelorinho” herinnert nog aan deze donkere periode. Dit is ook het beginpunt van de Kaapverdische cultuur. Hier vind je de kerk waar Christoffel Columbus z’n laatste kruisje sloeg voor hij vertrok naar Amerika.  Ook vind je hier een oud Portugees fort en oude huisjes uit de Koloniale tijd, omgebouwd tot restaurantjes en souvenirwinkeltjes.

Accommodaties en hotels op Santiago

Reizigers verblijven op dit eiland vooral in casa’s, boutiekhotels en appartementen.

Vervoer van, naar en op Santiago

Vanuit Nederland en België vertrekken wekelijks verschillende vluchten naar Santiago. Vanaf het eiland kun je vervolgens verder reizen met vluchten naar de meeste andere eilanden. Het eiland is een goede uitvalsbasis om naar Fogo en Maio te vliegen. Een taxi van het vliegveld naar Praia kost zo’n € 10,-.

Op het eiland zelf kun je uitstapjes maken per taxi, met lokaal vervoer of, zoals veel reizigers doen, per huurauto.

Wat is er verder te doen op Santiago

Op Santiago barst het van de biologische en gezonde etenswaren. Je kunt hier je lol op als je houdt van vis, schaaldieren en zeevruchten. Denk bijvoorbeeld aan tonijn en wahoo, maar ook aan kreeft en schelpdieren. Daarnaast is Santiago het belangrijkste agrarische eiland en dus vind je er een overvloed aan verse biologische groente en fruit, waaronder papaja’s, bananen, mango’s, zoete aardappelen, cassave en andere tropische groentes en fruit.