Sal – zand en strand

Sal

Sal

Het eiland van zand en strand

Sal eiland Kaapverdië

Golvende duinen smelten samen met de azuurblauwe oceaan op uitgestrekte stranden waar je de tijd vergeet. Beroemd en geliefd bij surfers, kitesurfers en windsurfers. Maar ook minder authentiek en met relatief veel toeristen. Hoewel alle Kaapverdische eilanden zandstranden hebben, is Sal (samen met Boa Vista) veruit het meest toeristisch. Houd er dan ook rekening mee dat je op Sal (en ook Boa Vista) weinig meekrijgt van het authentieke en veelzijdige Kaapverdië. Hier staat het gevoel van de strandvakantie centraal.

Sal

Woestijnlandschap en Europese prijzen

Sal en het nabijgelegen Boa Vista bestaan voornamelijk uit woestijnlandschappen. Het is dan ook een grote aanrader om een dagje met een quad door de woestijn te scheuren. Verder vind je op Sal een verscheidenheid aan gezellige restaurants en een enkele kleine nachtclub (Kalema) die iedere dag geopend is. De vluchten naar Sal zijn het goedkoopst, maar schijnt bedriegt. Ter plaatste is het namelijk het duurste eiland van Kaapverdië. De all-inclusive vakanties op dit eiland lijken voordelig, maar dagtripjes, (kite)surfles, quadrijden en autohuur zijn flink aan de prijs. Dit geldt ook voor de lokale horeca.

Het geliefde strand van Santa Maria, in het zuiden van Sal.

Foto door: Romy van www.muchable.nl. Het geliefde strand van Santa Maria, in het zuiden van Sal.

Het weer op Sal

Op Sal tref je het hele jaar door aangename temperaturen van gemiddeld tussen de 26ºC en 30ºC. Je vindt er een turquoise zee, gouden zandstranden en droge en dorre natuur. Groen is er niet. Het eiland is nagenoeg vlak, waardoor het geen regen vangt. Zeker in vergelijking met andere eilanden.

Veel toerisme, weinig cultuur & natuur

Het eiland heeft haar naam te danken aan de eeuwenlange zoutexploitatie op het eiland (sal=zout). Maar verwacht niet bij aankomst op Sal overspoeld te worden door Kaapverdiaanse cultuur en natuur. Vanwege het massatoerisme op het eiland, is het op veel plekken behoorlijk gecommercialiseerd. Er ligt dus geen nadruk meer op de authentieke Kaapverdiaanse cultuur, maar vooral op toerisme.

Sal biedt zon, zee, strand en watersport

Santa Maria,  in het zuiden van het eiland, is niettemin ideaal als je voor zon, zee en strand komt. Santa Maria en de omgeving eromheen bestaat voor bijna de helft uit hotels en resorts. Het biedt uitstekende condities voor het beoefenen van watersport zoals duiken, snorkelen en sportvissen. De bestendige Noordoostelijke wind zorgt ervoor dat Sal één van de meest populaire (kite)surf spots van de wereld is.

Santa Maria

In Santa Maria kun je ook terecht voor het huren van quadbikes (vanaf €80), jetski’s (vanaf €100) en dagtrips op zeilboten (vanaf €60 p.p. Groepen vanaf 10 personen). Het dorpje biedt ook een variatie aan internationale en lokale restaurants, bars met live bands en twee kleine disco’s. De meeste hotels zijn gelegen aan het strand en bieden een fraai uitzicht op zee.

Sfeervolle kleuren in Santa Maria, Sal. Foto door: Romy.

Foto door: Romy van www.muchable.nl

De zoutpannen van de Pedra Lume

Buiten Santa Maria zijn er nog een paar andere plekjes die je kunt overwegen om te bezoeken. Neem bijvoorbeeld Salinas de Pedra Lume: de oude zoutvelden. Dit natuurverschijnsel ligt in een krater. Je kunt hier een duik nemen in water dat 26(!) keer zouter is dan de oceaan. Net als met de Dode Zee blijf je daar op drijven. Pas wel op dat je het niet in je ogen krijgt..

zoutpannen Sal

Hoewel je op Sal niet echt het authentiek Kaapverdië kan ervaren, vind je er wel luxe, goudgele stranden, restaurants & bars, ijsjes en watersport. Oftewel: dit is het eiland om (even) op bij te komen en om van een strandvakantie te genieten.

Overweeg je een reis naar Sal? Wij adviseren om Sal eventueel te combineren met bijvoorbeeld Sao Vicente of Santiago, om aan het eind of aan het begin van je reis bij te komen. Bekijk onze reizen voor meer inspiratie.

Menu