Sal

Sal is het meest toeristische eiland vanwege de zandstranden, de condities voor surfen, kitesurfen en windsurfen en de luxe hotels.  Hoewel alle Kaapverdische eilanden mooie stranden hebben, is Sal of Boa Vista de beste keus als je alleen op het strand wilt hangen.  Sal heeft relatief weinig inwoners en het toeristische Santa Maria bestaat voor meer dan de helft uit hotels en resorts. Houd er rekening mee dat je op Sal en Boa Vista weinig meekrijgt van het “echte” Kaapverdië.  Je kunt niet zeggen dat je Kaapverdië gezien hebt als je alleen Sal bezoekt, net zo min als je Nederland kunt kennen na een bezoek aan Landall Greenparks.
 

Sal en het nabijgelegen Boa Vista zijn met woestijnlandschappen. Aanrader is om met een Quad een dagje door de woestijn  te scheuren. Je vindt verder in Sal een verscheidenheid aan goede restaurants en een enkele kleine nachtclub (Kalema) die elke dag open is.  De vluchten naar Sal zijn de goedkoopste. Vooral de all inclusives zijn voordelig, maar het is ter plaatse wel de duurste van de eilanden. Denk aan activiteiten als surfles, quad of autohuur en restaurants.

  • Mooiste stranden van de Kaapverdische eilanden
  • Verscheidene surf, kite en windsurf scholen, jet ski (wel prijzig)
  • Meeste hotels en resorts
  • Goedkoopste vluchten, duurste ter plaatse
  • Tips: rondcrossen met quad, kitesurfen, windsurfen, duiken, eilandtour

 

Het eiland Sal is een onderdeel van de Kaapverdische eilanden. Sal heeft een tropisch zeeklimaat met het hele jaar door aangename temperaturen. Je vindt er een turquoise zee, gouden zandstranden, droge en dorre natuur maar vrolijke mensen. Door de eeuwenlange zout exploitatie op het eiland, stond het bekend als Sal (zout). Verder biedt het eiland tal van toeristische activiteiten zowel op land als in de zee.
 

 

Veel toerisme, minder cultuur en natuur

Verwacht niet bij aankomst in Sal veel van de Kaapverdische cultuur en natuur te ervaren. Vanwege het massa-toerisme op het eiland is het dorpje nabij de resorts (Santa Maria) behoorlijk gecommercialiseerd. Sal is verder beperkt in aantal inwoners en de elevatie van het eiland is onvoldoende omd de regens te vangen. Hierdoor zijn de landschappen droog en leeg vergeleken met andere Kaapverdische eilanden.
 

Mont leao (leeuw) Sal Kaapverdie

Mont leao (leeuw) Sal Kaapverdie


 

Sal biedt zon, zee, strand en watersport

De stad Santa Maria in het zuiden van het eiland is niettemin ideaal als je alleen voor zon, zee en strand komt. In Santa Maria vind je om elke hoek wel een hotel en ook ook buiten het dorp zijn er een aantal te vinden. Santa Maria biedt verder uitstekende condities voor het beoefenen van watersport zoals duiken, snorkelen en sportvissen. Ook is er een bestendige Noordoostelijke wind wat Sal een perfecte plek maakt voor wind en kitesurfen. Het is door de veelal sterke wind zelfs een van de meest populaire kitespots ter wereld.

Let wel op dat Sal (en Boa Vista) de goedkoopste (all inclusives) hebben maar door het toerisme duur zijn vergeleken met de andere Kaapverdische eilanden. De hotels proberen met activiteiten als duiken, snorkelen, jet-ski etc. wat bij te verdienen dus verwacht op Sal en Boa Vista meer te betalen dan in Nederland.
 

Watersport Sal Kaapverdie

Watersport Sal Kaapverdie


 

Hotel Sal Kaapverdie

Hotel Sal Kaapverdie


 

Activiteiten in Santa Maria

In Santa Maria kun je ook terecht voor het huren van een quadbike (v.a. eur. 80), jetskiën (v.a. eur 100), en dagtrips op zeilboten (v.a. EUR 60 p.p.groepen v.a. 10). Het dorpje biedt ook een variatie aan internationale en lokale restaurants, bars met live bands en twee kleine disco’s. De meeste hotels zijn gelegen aan het strand en bieden een prachtig uitzicht op zee .

 

Santa Maria Sal

Santa Maria Sal


 

Activiteiten buiten Santa Maria

Het dorp Santa Maria is het belangrijkste gebied voor toeristen, maar er zijn andere plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Bijvoorbeeld: Salinas de Pedra Lume: de oude zoutvelden, gelegen in de krater van een oude vulkaan waar je een duik kunt nemen in het water 26 keer zouter dan de oceaan. Vanaf deze site kun je Aspergos bezoeken, het belangrijkste dorp van Sal, eindigend in Terra Boa, waar je een glimp kunt opvangen van de beroemde luchtspiegelingen. Verder is er het

“Blue Eye”: wanneer het zonlicht weerspiegeld wordt in het water, zorgt het voor een rond blauw “oog” van een extreme schoonheid.
 


 

Het eiland Sal heeft een van de vijf internationale luchthavens van het land.
 

Tip:

Overweeg je een reis naar Sal? Combineer een weekje Sal met een week op een van de andere Kaapverdische eilanden als Sao Vicente of Santiago.
 

  • Lees over Boa Vista
  • Menu