Sal

Zon, Zee & Strand

Sal in het kort

Golvende duinen, uitgestrekte stranden en de azuurblauwe oceaan. Dat is Sal. Geniet van de zon en vergeet de tijd. Geliefd bij strandliefhebbers en ideaal voor golfsurfen, kite- en windsurfen. Daarnaast is het ook een steeds populairdere zonbestemming voor overwinteraars die onze winterse kou niet langer verdragen. Een eiland met relatief veel toeristen en daardoor ook minder authentiek.

De meeste toeristen zie je trouwens niet, want die gaan met bussen naar de grote all-inclusive resorts aan de westkust van het eiland (en komen daar niet uit). Het dorpje Santa Maria (zuidkant) heeft het mooiste strand en is toeristisch, maar kleinschalig.

De vluchten en vakanties vanuit Nederland naar Sal zijn het goedkoopst, maar schijn bedriegt. Ter plaatste betaal je Europese prijzen; vaak 3 keer meer voor eten en drinken dan op de andere eilanden. Het is daarmee het duurste eiland van Kaapverdië qua verblijf. Voor eten betaal je ongeveer hetzelfde als in een Nederlands restaurant. Een bezoek is zeker leuk voor een paar dagen, maar het is zonde om Sal het enige Kaapverdische eiland te laten zijn dat je bezoekt.

Bezienswaardigheden

  • Het dorpje Santa Maria in het zuiden van het eiland is kleinschalig en gezellig. Santa Maria biedt een variatie aan internationale en lokale restaurants, een paar bars met live bands en twee kleine disco’s. De meeste hotels zijn gelegen aan het strand en bieden een fraai uitzicht op zee. De relaxte “beach life” sfeer maakt het plaatje af.
  • Sal heeft haar naam te danken aan de eeuwenlange zoutexploitatie op het eiland (sal=zout). Je kunt de oude zoutvelden “Salinas de Pedra Lume” bezoeken. Dit natuurverschijnsel ligt in een krater. Je kunt hier een duik nemen in water dat 26 keer zouter is dan de oceaan. Net als bij de Dode Zee blijf je dus drijven. Pas wel op dat je het niet in je ogen krijgt.

Op reis naar Sal?

Rondstruinen door het dorpje Santa Maria, de oude zoutvelden “Salinas de Pedra Lume” bezoeken of met een quad door de woestijn scheuren?  Ontdek Sal met ons.

Activiteiten

  • De baai van Santa Maria biedt goede condities voor het beoefenen van watersport zoals surfen, kite- en windsurfen, duiken, snorkelen en sportvissen. De bestendige noordoostelijke wind zorgt ervoor dat Sal één van de meest populaire kitesurfspots ter wereld is. Je kunt er ook surfen en windsurfen. En er zijn diverse surfscholen waar je materiaal kunt huren en les kunt krijgen.
  • Het is een echte aanrader om een dagje met een quad door de woestijn te scheuren. Een dagje ouderwets zandhappen kan vanaf € 70,-.
  • Stap aan boord van een catamaran of een zeilboot en maak een leuke dagtrip of sunset cruise rondom Sal om te zwemmen, te snorkelen en van de zon te genieten. Met een beetje geluk spot je nog een walvis. En halve dagtrip op een zeilboot kun je boeken voor € 49,- p.p. Voor wie zeilen niet snel genoeg gaat, zijn er jetski’s te huur (prijzen vanaf € 70,- voor 30 minuten)

Accommodaties en hotels op Sal

Onze accommodaties bevinden zich in het zuiden van Sal bij het charmante dorpje Santa Maria.

Vervoer van, naar en op Sal

Vanuit Nederland en België vertrekken wekelijks verschillende vluchten naar Sal. Vanaf het eiland kun je vervolgens verder reizen met vluchten naar de meeste andere eilanden. Een taxirit vanaf het vliegveld naar Santa Maria kost 15 euro. Voor uitstapjes buiten Santa Maria zijn er mogelijkheden om een auto, fiets of quad te huren.

Wat is er verder te doen op Sal

Hoewel je op Sal niet echt het authentiek Kaapverdië kan ervaren, is een bezoek vooral relaxed en lekker om bij te komen. Helaas heeft de lokale bevolking echter nauwelijks voordeel van het huidige ‘massa’-toerisme.  Daar proberen we wat aan te doen door reizigers ook het meer authentieke Kaapverdië te laten zien, op een manier die echt bijdraagt aan de welvaart van de lokale bevolking.

Overweeg je een reis naar Sal? Combineer je vakantie dan met bijvoorbeeld São Vicente of Santiago en bezoek Sal aan het eind of aan het begin van je reis bij te komen. Bekijk onze reizen voor meer inspiratie of maak samen met ons een reis op maat.

t 2x" width="100" height="100" />

Joshua over Sal

Als ik op Sal ben vind ik het erg relaxed voor een paar dagen. Het water is mooi, de stranden ook en ik ga altijd ijsjes eten bij de vele ijskramen.