Kaapverdië
Kaapverdië

Sal (Kaapverdië)

Zon, Zee & Strand

Sal is een eiland waar de zon bijna altijd schijnt. Het Kaapverdisch eiland van zon, zee en strand en een ware bestemming voor een tropische strandvakantie. Sal staat gelijk aan parelwitte zandstranden, een azuurblauwe lucht en helder oceaanwater dat glanst in het zonlicht. Tropische temperaturen terwijl je onder een palmboom naar vissersbootjes kijkt. Op en top relaxen doe je hier!

Palmbomen in Santa Maria

Landschap van Sal

Sal is een van de oudste Kaapverdische eilanden en door de jaren heen zijn de vulkanische bergen afgevlakt. Het is een woestijnachtig eiland met een droog binnenland, kale maanlandschappen en weinig vegetatie. Sal is een eiland voor zon-, zee- en strandvakanties. Liefhebbers van natuur en groene landschappen bezoeken beter een ander Kaapverdisch eiland, of combineren meerdere eilanden tijdens een rondreis om een totaalbeeld te krijgen.

Sal ontwikkelde snel als vakantiebestemming

Sal is het meest toeristisch ontwikkelde strandeiland van Kaapverdië en op dit eiland begon het toerisme. De luchthaven van Sal was al internationaal in de jaren 60 en werd gebruikt als tussenstop tussen 4 continenten. Mensen hielden er halt waardoor het eiland een goede infrastructuur kreeg. Een Belgisch koppel dat werkte in Santa Maria zag de voordelen van Sal als vakantiebestemming door het gunstige klimaat. Ze bouwden het eerste hotel in Santa Maria en gaven het de naam Morabeza, naar de vrolijke levenswijze van de inwoners. De eigenaars maakten contact met reisagentschappen uit Europa en zo kwamen de eerste toeristen genieten van de tropische zon. Tot vandaag neemt Sal bijna de helft van de reizigers voor zijn rekening, gevolgd door Boa Vista. Samen gaat 90% van de reizigers naar Kaapverdië naar een van deze eilanden. Dat maakt dat er in de rest van het land nog veel te ontdekken is.

Santa Maria

Het vissersdorp Santa Maria ligt in het Zuiden van Sal aan een uitgestrekte zandstrand van 8 km. Het dorp heeft alles wat een strandvakantie nodig heeft; witte stranden, helder oceaanwater, een tropisch klimaat, gezellige restaurants, bars, kleinschalige accommodaties en een bruisend centrum.

Relaxen doe je op het strand of in een beachclub. Als je graag wat actiever bent is Santa Maria een goede plek om de onderwaterwereld te ontdekken tijdens het snorkelen of duiken. Surfers kunnen hier ook terecht, aangezien er veel goede spots zijn rond Santa Maria om te kitesurfen, windsurfen en golfsurfen.

Lees ook het volledige Santa Maria artikel.

visserpier in Santa Maria

Accommodaties op Sal

Sal kent het grootste aantal hotelresorts van Kaapverdie. Zij worden veelal aangeboden als pakketreizen met een all-inclusive formule en staan vooral aan de Westkus Ga dit massatoerisme uit de weg en verblijf liever in het centrum van Santa Maria tussen de lokale bevolking. Je vind er talrijke guesthouses en kleinschalige accommodaties met ontbijt inbegrepen. Je kunt winkelen in de lokale buurtwinkel of koopt vers fruit op de groentemarkt. Je leert de lokale bevolking kennen en draagt bij aan fair-travel reizen door de lokale economie te steunen. Restaurants met nationale en internationale keuken zijn verspreid door het dorp. Restaurants en supermarkten in Santa Maria zijn duurder dan de andere eilanden, maar de prijzen liggen nog steeds lager dan in Nederland en België.

Vervoer naar en op Sal

Vanuit Nederland en België zijn er wekelijks meerdere vluchten naar Sal. Vanaf Sal kan je verder reizen naar andere Kaapverdische eilanden met binnenlandse vluchten. Vanaf de luchthaven naar Santa Maria betaal je 15 euro voor een taxirit. In en rond Santa Maria verplaats je je met de taxi voor enkele euro’s. Het dorp is niet zo groot, je kunt je dus ook makkelijk te voet of met een gehuurde fiets verplaatsen.

Andere Kaapverdische eilanden

Sal is een leuke vakantiebestemming, maar heeft weinig te bieden qua groene berglandschappen en cultuur. Het is een goede plek voor een strandvakantie, of een aantal dagen ontspannen, maar het authentieke Kaapverdië vind je terug op andere eilanden. Combineer daarom enkele eilanden tijdens een rondreis en ga eilandhoppen. Ervaar bijvoorbeeld de Kaapverdische cultuur en muziek in de stad Mindelo op São Vicente, daal groene bergdalen af in Santo Antão en kom dan tot rust op het strand van Santa Maria in Sal. Bekijk onze rondreizen voor meer inspiratie of neem contact met ons op voor een reis op maat.

Dagelijks leven op straat

Activiteiten

  • Door de constante Noordoostelijke wind in de winter zijn er goede spots om te kitesurfen, windsurfen en golfsurfen. Kitebeach is een bekende plek om te leren kitesurfen. Ook in Santa Maria vind je surfscholen waar je lessen kan nemen of materiaal huurt.
  • In de baai van Santa Maria is het water vrij kalm en er zijn meerdere spots om te vissen, snorkelen of duiken. In het dorp en op het strand vind je meer informatie bij lokale verkooppunten.
  • Ervaar Sal op een avontuurlijke manier en huur een quad of elektrische fat bike. Plan je eigen route; rijd over de woestijn, door het ruwe binnenland en stop bij kleine baaien langs de kust.
  • Sal is een klein eiland en is prima te bezichtigen op 1 dag met een eilandtour. Ga mee op uitstap met een lokale gids die je naar de leukste plekjes brengt en heel wat vertelt over Sal en Kaapverdië.

Bezienswaardigheden

  • Espargos ligt in het binnenland en is de hoofdstad van Sal met de meeste inwoners. Rijd naar het hoogste punt van de stad en geniet van het 360° uitzicht.
  • De rotskust en grotten van Buracona met de Blue eye liggen aan de Westkust. Tussen de rotsen is een natuurlijk zwembad ontstaan waar je kan dobberen in het zeewater. Het plafond van één van de grotten is ingevallen en door het binnenvallende zonlicht kan je rond het middaguur (afhankelijk van welke periode) een blauwe gloed of oog zien in het water van de grot. 
  • Shark bay heeft zijn naam niet voor niets. In deze baai zwemmen citroenhaaien dicht tegen de kust om kleine visjes en plankton rond de rotsen te eten. Neem je waterschoenen mee of huur ze ter plaatse van een local, stap het water in en kom dichtbij deze (ongevaarlijke) haaien die 2 à 3 meter lang zijn.
  • Palmeira is de havenstad en het grootste vissersdorp van het eiland. Ferry’s en de meeste boottochten vertrekken hier. Het is een kleurrijk dorp met veel leven op straat; kinderen spelen langs de waterkant, mannen spelen het bordspel Ouril en vissers fileren er de verse vangst.  
  • Sal dankt zijn naamaan de jarenlange zout exploitatie (Sal betekent zout in het Portugees). De zoutmijnen van Pedra de Lume liggen in een oude vulkaankrater en zijn de belangrijkste toeristische bezienswaardigheid van het eiland. De zoutmijnen zijn niet meer in gebruik, maar de oude kabelbaan en opslaghuizen zijn nog te bezichtigen. Het water van de zoutpannen is 27 keer zo zout als dat van de oceaan, waardoor je heerlijk blijft drijven op het water!