Kaapverdië
Kaapverdië

Sal

Zon, Zee & Strand

Sal, Kaapverdië

Golvende duinen, uitgestrekte stranden en de azuurblauwe oceaan. Een klein vissersdorpje Santa Maria met goede restaurants, een gezellige boulevard en verschillende hotels. Dat is Sal. Geniet van de zon en vergeet de tijd. Geliefd bij strandliefhebbers en top eiland voor relaxen, golfsurfen, kite- en windsurfen. Daarnaast zijn er ook mensen die het eiland uitkiezen om te overwinteren. Een goede plek als je wilt "chillen".

Als je naar het dorpje Santa Maria gaat zie je de meeste toeristen niet. Die gaan namelijk met bussen naar de  all-inclusive resorts aan de westkust van het eiland (en komen daar bijna niet uit). Het dorpje Santa Maria in het zuiden is daarentegen nog kleinschalig en gezellig. 

Verblijf op Sal

Omdat Sal het meest toeristische eiland is, liggen de prijzen iets hoger dan op de andere eilanden. Maar voor eten en drinken ben je nog altijd goedkoper uit dan in een Nederlands restaurant. In onze ervaring is een bezoek aan Sal zeker leuk voor een paar dagen, maar het is zonde om Sal het enige Kaapverdische eiland te laten zijn dat je bezoekt. De vakanties vanuit Nederland naar de all-inclusive resorts op Sal lijken het goedkoopst, maar bij een all inclusive reis wordt de echte prijs  door lokale Kaapverdianen betaald. All-inclusive toerisme heeft namelijk een schaduwzijde. Als je naar Sal gaat, gun je de lokale bevolking ook inkomen door te genieten in de vele leuke restaurantjes en barretjes en gebruik te maken van lokale dienstverleners. Santa Maria heeft verder verschillende lokale strandtentjes, restaurants, bars, cafés en wat kleine clubs. 

 

Sal – Santa Maria

Helemaal in het zuiden van Sal vind je Santa Maria. Dit is een klein toeristisch dorpje aan de kust omringd door zandstranden. Hier vind je live muziek, lokaal eten, gezelligheid en een aanstekelijke no-stress sfeer. Je kunt ’s ochtends zien hoe de vissers de vangst van de dag op de pier hijsen en je krijgt een eerste indruk van Kaapverdië. Het is van de Kaapverdische eilanden relatief het meest toeristische.

 

Voor een authentieke ervaring kun je beter naar een van de andere eilanden, maar dat neemt niet weg dat de zandstranden geliefd zijn en een eigen relaxte sfeer hebben. Wij gaan er zelf ook graag naartoe voor een paar dagen. Of misschien wel een weekje of als onderdeel van eilandhop vakantie.  Accommodaties waar we mee samenwerken bevinden zich in het zuiden van Sal in Santa Maria.

Vervoer naar Sal

Vanuit Nederland en België vertrekken wekelijks verschillende vluchten naar Sal. Vanaf het eiland kun je vervolgens verder reizen met vluchten naar de meeste andere eilanden. Een taxirit vanaf het vliegveld naar Santa Maria kost € 12,-. Voor uitstapjes buiten Santa Maria zijn er mogelijkheden om een auto, fiets of quad te huren.

Hoewel je op Sal niet echt het authentieke Kaapverdië kunt ervaren, is een bezoek vooral relaxed en lekker om bij te komen. Overweeg je een reis naar Sal? Combineer je vakantie dan met bijvoorbeeld São Vicente of Santiago en bezoek Sal aan het eind of aan het begin van je reis bij te komen. Bekijk onze reizen voor meer inspiratie of maak samen met ons een reis op maat.

Activiteiten

  • De baai van Santa Maria biedt goede condities voor het beoefenen van watersport zoals surfen, kite- en windsurfen, duiken en vissen. De bestendige noordoostelijke wind zorgt ervoor dat Sal één van de meest populaire kitesurfspots ter wereld is. Je kunt er ook prima surfen en windsurfen. Langs de kust liggen voldoende surfscholen waar je materiaal kunt huren en les kunt krijgen.
  • Het is een echte aanrader om een dagje met een quad door de woestijn te scheuren. Een dagje ouderwets zandhappen kan vanaf € 70,- of voor een halve dag vanaf € 40,-. Een leuke, alternatieve manier om het eiland te verkennen.
  • Stap aan boord van een catamaran of een zeilboot en maak een leuke dagtrip of sunset cruise langs de kust van Sal. Met een beetje geluk spot je nog een walvis, schildpad of dolfijn. Een halve dagtrip op een zeilboot kun je boeken voor € 49,- p.p. Voor wie zeilen niet snel genoeg gaat, zijn er jetski’s te huur (prijzen vanaf € 70,- voor 30 minuten).
  • Vanuit Sal worden ook diverse walvis- en dolfijnentrips georganiseerd. Hoewel rondom de Kaapverdische eilanden volop grote zeedieren zwemmen, is de kans dat je ze te zien krijgt meestal gering. Het hangt sterk af van de migratiestromen en een gezonde portie geluk die je moet hebben (of iemand anders aan boord, dat helpt ook).

Bezienswaardigheden

  • Het dorpje Santa Maria in het zuiden van het eiland is kleinschalig en gezellig. Santa Maria biedt een variatie aan internationale en lokale restaurants, een paar bars met live bands en twee kleine disco’s. De meeste hotels zijn gelegen aan het strand en bieden een fraai uitzicht op zee. De relaxte “beach life” sfeer maakt het plaatje af.
  • Sal heeft haar naam te danken aan de eeuwenlange zoutexploitatie op het eiland (sal=zout). Je kunt de oude zoutvelden “Salinas de Pedra Lume” bezoeken. Dit natuurverschijnsel ligt in een oude vulkaankrater net boven Pedra Lume. Het water rondom de zoutvelden is 26 keer zouter dan de oceaan. Net als bij de Dode Zee blijf je dus drijven en dat kun je hier testen.
  • Shark Bay heet niet voor niets Shark Bay. In deze baai ten zuiden van Pedra Lume kun je oog in oog (of voet in bek) komen te staan met citroenhaaien (lemonsharks). Deze haaien worden 2 a 3 meter groot en zwemmen hier dicht langs de kust. Je kunt ze zien vanaf de kant of het water inlopen en naast ze gaan staan bedenken of dat een goed idee was. Waterschoentjes zijn een must, want de haaien mogen ongevaarlijk zijn, de zee-egels zijn dat niet.
  • Een andere toeristische trekpleister is The Blue Eye. Het blauwe oog vind je aan de noordwestkust bij Buracona. Daar tref je naast een inham (met een natuurlijk zwembad) een gat tussen de rotsen dat via een natuurlijke tunnel wordt gevuld met zeewater. Als de zon hoog aan de hemel staat (zoals altijd in Kaapverdië) en je kijkt in het gat, dan heeft het iets weg van een blauw oog.