Kaapverdië
Kaapverdië

Maio

Witte zandstranden

Maio is een eiland in Kaapverdië met ongeschonden witte stranden. De geïsoleerde stranden worden enkel druk bezocht door de loggerhead schildpadden die er hun eieren leggen tijdens het broedseizoen. Het eiland is dunbevolkt en nog onbekend bij reizigers waardoor je er de indruk krijgt alleen op de wereld te zijn. Grote bezienswaardigheden en toeristische faciliteiten zijn er niet. Het eiland is vooral een plek om volledig tot rust te komen in een tropisch klimaat ver weg van de bewoonde wereld. Relax op een idyllisch strand en geniet ongestoord van een frisse duik in helder zeewater dat schittert in het zonlicht. 

Landschap van Maio

Maio behoort samen met Sal en Boa Vista tot de oudste Kaapverdische eilanden. Door de jaren van erosie zijn de vulkanische bergtoppen afgevlakt. Het landschap is grotendeels woestijnachtig en zanderig. Door de schaarse regenval is het eiland droog en groeit er weinig vegetatie. De kustlijn van Maio bestaat uit eindeloze zandstranden en kleinere strandbaaien tussen de rotsen. Het grootste deel van de stranden zijn beschermd natuurgebied voor schildpadden en inheemse vogelsoorten. 

Het strand in de hoofdstad Vila do Maio

Maio: het vergeten strandeiland 

De stranden op Maio zijn bijzonder mooi en rustgevend. Toch kent het eiland veel minder toerisme dan grote broers Sal en Boa Vista. Op die eilanden is er na de komst van grote hotelresorts een toename zichtbaar in de toeristische voorzieningen, het aantal toeristen en infrastructuur op de eilanden. Het lijkt wel of Maio en zijn zandstranden eenzaam achterblijven. Hier zijn de toeristische mogelijkheden minimaal ontwikkeld. De dorpen zijn simpel gebouwd en liggen er verlaten bij. Dit is goed nieuws voor de ultieme rustzoeker. Wil je tijdens je vakantie in Kaapverdië het massatoerisme uit de weg dan is Maio een goede bestemming voor jou. 

Vila do Maio

Vila do Maio is de hoofdstad en ook het enige dorp voorzien van toeristische faciliteiten. Het is een simpel vissersdorp waar zo’n 6.000 mensen wonen. Er is bijna geen toerisme waardoor je middenin het lokale leven terecht komt. In het dorp vind je kleine buurtwinkels, groente marktjes en een paar restaurants. Koeien, kippen en varkens lopen hier gewoon los rond. Gezellig eten doe je in de hoofdstraat waar zo’n 5 restaurants (voornamelijk Italiaans) de deuren hebben geopend. 

Vanaf het dorp heb je een hoger gelegen punt met prachtig zicht op het witte zandstrand. Hier liggen vissersbootjes, springen kinderen van de rotsen in het water en zijn ook 2 leuke beach barretjes. Voor een simpel bereide, maar verse lunch met zicht op zee moet je hier zijn.

Accommodaties op Maio

Maio heeft een authentiek karakter omdat er geen grote hotelresorts zijn. In Vila do Maio groeit het aantal lokaal ingerichte guesthouses en B&B’s. Als je verblijft in een kleinschalige accommodatie leer je de Kaapverdische cultuur kennen en kom je in contact met de locals. Je steunt de lokale economie en draagt bij aan een beter Kaapverdië. Dit noemen we fair-travel.

Gezellige beach barretjes in Vila do Maio

Vervoer naar en op Maio

Maio heeft geen internationale luchthaven en is enkel te bereiken met een binnenlandse vlucht vanaf de hoofdstad Praia op Santiago. Houdt er rekening mee dat er slechts enkele keren per week een vlucht vertrekt van en naar Maio. Dit is belangrijk om in te plannen als je meerdere Kaapverdische eilanden bezoekt en gaat eilandhoppen. Vanaf de luchthaven naar de hoofdstad Vila do Maio betaal je enkele euro’s voor een taxirit. Als je meer wil bezichtigen van het eiland raden we je aan een huurauto te reserveren of als het net iets avontuurlijker mag, een quad. 

Andere Kaapverdische eilanden 

Hoewel Maio een relaxed eiland is voor een vakantie in Kaapverdie heeft het weinig te bieden qua lokale cultuur, weelderige natuur en imposante berglandschappen. Het is een goede plek om tot rust te komen en enkele dagen te genieten van het strand, maar de authentieke cultuur leer je pas kennen op andere Kaapverdische eilanden. 

Maio is te combineren met een rondreis, mits de vluchtschema’s passen in jouw route. Je kan eerst het veelzijdige hoofdeiland Santiago ontdekken. Hier loop je langs gekleurde koloniale huizen, wandel je door groene bergvalleien en herleef je de geschiedenis van Kaapverdië. Ga dan naar Maio om enkele dagen te relaxen op het strand alvorens terug te gaan naar Santiago voor je internationale vlucht. Neem een kijkje bij onze rondreizen voor meer inspiratie of neem contact op met onze reisadviseurs voor een reis op maat.

Slaperige gekleurde vissersdorpjes

Activiteiten

  • De leukste manier om Maio te verkennen op avontuurlijke wijze is met de quad. Ontdek verlaten stranden, het ruwe binnenland en stop bij gekleurde lokale dorpen. Let wel op voor loslopende koeien op de weg. 
  • In het schildpaddenseizoen tussen juli en november kan je de schildpadden eieren zien leggen op het strand in hun natuurlijke omgeving. De broedplaats waar de eieren uitkomen ligt op het strand van Vila do Maio. Met een beetje geluk zie jij ‘s ochtends vroeg baby schildpadden op hun eerste reis naar de oceaan.
  • De wateren rond Maio zijn helder en geschikt om te duiken of snorkelen. Snorkelen kan vanaf het strand en de duikschool is gevestigd op het strand.
  • Big game vissen is een activiteit die steeds populairder wordt op Maio. Ga mee met een lokale vissersboot en maak kans om een tonijn of Atlantische blauwe marlijn aan de haak te slaan.
  • Wandel naar het strand van Ponta Preta en geniet van een prachtige zonsondergang achter de bergen van het buureiland Santiago.

Bezienswaardigheden

  • Maio heeft zoutpannen die nog steeds in gebruik zijn voor de zoutproductie. Op het strand, voorbij de haven van Vila do Maio kan je de zoutvlaktes van Porto de Ingles bezichtigen.
  • In het centrum van Vila do Maio aan de kustlijn staat een 18e eeuws verdedigingsfort. Vroeger werd hier gevochten tegen aanvallen van piraten. Nu is het een verzamelpunt waar de locals een praatje maken.
  • Ontdek meestal als enige reiziger de ongerepte zandstranden Bitcheroga, Morro en Santana Beach.
  • In het dorpje Calheta werd een poging gedaan om Maio toeristisch aantrekkelijker te maken met kleurrijke bars en huizen. Dat is niet echt gelukt, maar het slaperig vissersdorpje is nog steeds leuk om enkele mooie plaatjes te schieten.