Fogo – het vulkaaneiland

Fogo hero

Fogo

Het vulkanische eiland van vuur en bossen

Fogo penseel

Op de Fogo vind je bossen én maanlandschappen met in het midden de altijd rokende Pico do Fogo, de actieve vulkaan die bijna drie kilometer boven zeeniveau piekt. Fogo is een uniek eiland dat met bijna niets ter wereld te vergelijken is.

Fogo mozaïek impressie

São Filipe

Op Fogo kom je aan op São Filipe, het historische stadje met haar kleurvolle Portugees koloniale huizen (sobrado’s) – waar je ook in zult slapen als je hier verblijft-, gezellige pleintjes en charmante klinkerstraatjes. Het is een levendig en authentiek Kaapverdiaans stadje met een aantal goede accommodaties en leuke pleintjes met terrasjes.

São Filipe

De eilandweg

Zodra je wegrijdt uit São Filipe richting de caldeiras (vulkaankrater) verlaat je de wereld zoals je die kent. Je rijdt naar een hoogte van 1.800 meter en onderweg zie je opgedroogde slierten lava van eerdere vulkaanuitbarstingen. Een surrealistische ervaring!

Fogo vanuit de lucht

Fogo vulkaan

Pico do Fogo, het dak van Kaapverdië

Zodra je de caldeiras in rijdt, wacht één van de meest onbeschrijfelijke en unieke landschappen ter wereld. Vulkanische gruis, opgedroogde lava-uitstulpingen, pluimpjes rook en daartussen contrasteert de groene natuur die zich voedt met de vruchtbare vulkanische grond. Middenin die enorme krater rijst een vulkaan op tot de verbluffende hoogte van 2.829 meter, het hoogste punt van de Kaapverdische eilanden. Hierboven, op het dak van Kaapverdië, leeft niets. Iedereen die hier komt is slechts een passant. Maar als je hier staat en diep staart in het hart van de vulkaan die dit eiland geschapen heeft, of naar Santiago verderop in de uitgestrekte diepblauwe Atlantische oceaan, of de enorme wolkenzee onder je, ervaar je waarom deze eilanden zo’n betoverende werking hebben.

De top van de vulkaan Pico do Fogo

De gemeenschap die leeft in de krater

De caldeiras waar de vulkaan in huist is een unieke en bijzondere plek. De vulkaan neemt en geeft. Hij geeft leven aan de gemeenschap die in de caldeiras woont (!) in de vorm van vruchtbare grond. Op deze grond verbouwt de community Arabica-koffiebonen en druiven waar unieke koffie en wijn van wordt gemaakt. Maar de vulkaan neemt ook, zoals bleek in 2014 toen de meest recente uitbarsting plaatsvond en hun dorpje opgeslokt werd. Gelukkig is niemand overleden, maar nagenoeg iedereen die er woonde is wel zijn huis verloren. Dit door lava opgeslokt dorpje kun je nog steeds bezoeken om er rond te lopen. Maar bovenal: proef hier de lokale wijn en de koffie die er gegroeid en gemaakt wordt! Niet alleen is het superlekker, maar de inkomsten helpen de mensen daar met de wederopbouw. Om die reden werken wij daar ook alleen met lokale gidsen voor als je de vulkaan op wil hiken (zeker doen, het kost ongeveer 3-5 uur). Het hóeft niet met een gids, maar wij raden het wel sterk aan, want er staat geen route aangegeven en je helpt de locale bevolking een handje met het heropbouwen van hun bestaan.

Fogo vulkaanuitbarsting dorpje

Een unieke genetische mix

Kijk op Fogo ook zeker om je heen naar de bijzondere diversiteit aan mensen. De mensen die hier wonen zijn grotendeels nakomelingen van een Franse graaf die in de 18e eeuw leefde (die hier ook de lokale bevolking wijn leerde verbouwen) en daardoor zie je regelmatig mensen lopen met een donkere caramelgetinte huid, blauwe ogen en blond kroeshaar! Fogo is een prachtig, puur en onontdekt eiland waarbij je van de ene verbazing in de andere valt.

Portret Fogo kinderen

Menu