Kaapverdië
Kaapverdië

Boa Vista (Kaapverdië)

Strand & Woestijn

Boa Vista, het eiland met duizend zandduinen die schitteren in het zonlicht. Ook bekend als het eiland met eindeloze witte zandstranden, een azuurblauwe oceaan en verborgen plekjes die enkel bezocht worden door Loggerhead schildpadden en beschermde vogelsoorten. Kom compleet tot rust in een gezellige beachclub, ervaar het eiland leven van Kaapverdie op z’n puurst en geniet van boa vista’s (letterlijk: mooie uitzichten) in een tropisch klimaat. 

Landschap van Boa Vista

Lang geleden was Boa Vista een bergachtig vulkanisch eiland. Door jaren van erosie zijn de bergen afgevlakt en is het eiland vandaag droog en woestijnachtig. Van alle Kaapverdische eilanden ligt Boa Vista het dichtst tegen de Afrikaanse kust. Het zanderige binnenland heeft het eiland te danken aan de wind. Het zand dat overwaait uit de Sahara woestijn belandt grotendeels hier. Het binnenland is ruw, met zanderige vlaktes en weidse maanlandschappen. Omdat water er schaars is, groeit er weinig vegetatie behalve wat palmbomen. De kustlijn rondom Boa Vista strekt zich bijna 150 km uit. De meeste stranden zijn beschermde natuurgebieden en (voorlopig) onbebouwd.

Boa Vista als tropische vakantiebestemming

Sal en Boa Vista zijn de bekendste strandeilanden van Kaapverdië. Toch verschillen ze sterk qua ontwikkeling. Sal wordt al sinds de jaren ‘70 door toeristen bezocht, maar Boa Vista is pas sinds 2000 in trek bij het internationale publiek. De luchthaven ontving destijds de eerste internationale vluchten, de eerste resorts openden hun deuren en zo werd ook Boa Vista een tropische vakantiebestemming binnen Kaapverdië. Door de latere ontwikkelingen zijn de wegen op veel plaatsen nog niet geasfalteerd en zijn de dorpen wat simpeler gebouwd.

Sal Rei

Sal Rei is de hoofdstad van Boa Vista en ook het enige dorp waar toeristische faciliteiten zijn. De stad ligt in het noordwesten van het eiland in een grote baai. Het is een gezellig dorp dat lokale charmes uitstraalt en alles heeft voor een zonnige strandvakantie; een uitgestrekt zandstrand met gezellig ingerichte beachclubs, surfscholen, lokale shops, souvenirwinkels en goede restaurants met livemuziek meerdere malen in de week.

Lunchen doe je in een van de beachclubs en s’ avonds kan je terecht in gezellige, internationale restaurants in het centrum van de stad. De prijzen liggen hoger dan op de andere eilanden, dit mede door de import van voedingswaren en een tekort aan bronwater. Nog steeds eet en drink je goedkoper op Boa Vista dan in Nederland en België.

 De baai van Sal Rei is een geschikte plek om watersporten te beoefenen. De uitgestrekte baai heeft goede spots om te kitesurfen, windsurfen en golfsurfen. 

Stranden op Boa Vista

De mooiste witte stranden van Kaapverdië vind je op Boa Vista. Heel wat stranden zijn nog niet bekend en vrij van toerisme. Dit komt omdat de wegen ernaartoe onverhard zijn en enkel te bereiken met een 4x4 voertuig.

 • In de baai van Sal Rei liggen makkelijk toegankelijke stranden waaronder; Estoril met de meeste beachclubs en Praia de Chaves met de iconische pottenbakkers schoorsteen gevolgd door de immense zandduinen naast de kustlijn van Morro d’Areia.
 • Varandinha is een bijzonder strand met rotsen aan de kustlijn. Door jaren van erosie zijn er bizarre rotsformaties en grotten ontstaan op het strand.
 • Santa Monica is het bekendste strand van Boa Vista en vernoemd naar Santa Monica beach in Los Angeles. Het strand ligt in het zuidwesten van het eiland en strekt zich 22 km uit. Voor velen is dit het mooiste strand door het prachtig kleurenspel. De enige beachclub in het zuiden, Boca beach is hier gebouwd. Geniet er van de rust terwijl je vers gevangen vis wordt klaargemaakt op de grill!
Een zandwoestijn grenzend aan de oceaan

Schildpadden en walvissen spotten op Boa Vista

Boa Vista is een belangrijk broedgebied voor de Caretta Caretta schildpadden. Het schildpaddenseizoen begint in juli en loopt tot eind oktober. In deze periode heb je grote kans schildpadden eieren te zien leggen in een nest op het strand. Met een gids wandel je op het strand om het proces van dichtbij mee te maken. In de broedplaatsen worden in die periode baby schildpadden vroeg op de dag vrijgelaten om de tocht naar zee te beginnen. 

Kaapverdië ligt op de migratieroute van de bultrugwalvissen. Tijdens het voortplantingsseizoen blijven ze in de wateren rond Boa Vista met hun pasgeboren jong. Van maart tot eind mei kan je walvissen spotten vanaf de boot.

Accommodaties op Boa Vista

De meeste reizigers op Boa Vista verblijven in een luxe resort ver weg van de bewoonde wereld. Deze all-in formule wordt veelal aangeboden in pakketreizen. Helaas profiteert de lokale bevolking maar weinig van deze inkomsten. Ga liever het massatoerisme uit de weg en kies een accommodatie in het centrum van Sal Rei. Je vindt er tal van guesthouses, appartementen en B&B’s met een lokaal interieur. Winkelen doe je in de buurtwinkels of op de groenten- en fruitmarkt. Zo leer je de Kaapverdische gebruiken en cultuur beter kennen. Ondertussen draag je bij aan fair-travel toerisme en steun je de lokale bevolking en economie.

Vervoer naar en op Boa Vista

Vanaf Nederland en België vlieg je meermaals in de week naar Boa Vista. De vliegtijd bedraagt ongeveer 6 uur. Maak je een rondreis op meerdere Kaapverdische eilanden, dan kan je vanaf hier een binnenlandse vlucht nemen. De taxirit van de luchthaven naar Sal Rei duurt 10 minuten en bedraagt 10 euro (in 2020). In het centrum van Sal Rei verplaats je je voor enkele euro’s door de stad. Als je meer wil zien van het eiland raden we aan een huurauto te nemen voor enkele dagen of mee te gaan op eilandtour met een lokale gids.

Andere Kaapverdische eilanden

Hoewel Boa Vista een leuk eiland is voor een strandvakantie heeft het weinig te bieden qua groene natuur, ruige berglandschappen en de Kaapverdische cultuur. Je komt er tot rust op het strand, maar het authentieke Kaapverdië leer je pas kennen op andere Kaapverdische eilanden

Boa Vista is goed te combineren op een rondreis. Ga eilandhoppen en ervaar bijvoorbeeld de tropische valleien in Santo Antão, de culturele stad Mindelo op São Vicente en ga dan terug naar Boa Vista om enkele dagen te relaxen op het strand of te (kite)surfen. Bekijk onze vaste rondreizen voor meer inspiratie of neem contact op met onze reisadviseurs voor een reis op maat.

Het scheepswrak brokkelt steeds verder af (fotografie Espen Faugstad)

Activiteiten

 • Beoefen een watersport in de baai van Sal Rei. Er zijn verschillende surfscholen waar je materiaal kunt huren of lessen kan nemen. Mag het voor jou wat rustiger? Dan is het ook leuk een paddle board of kajak te huren.
 • Boa Vista ontdekken op avontuurlijke wijze doe je met de quad. Scheur door het ruwe binnenland, over hoge zandduinen en stop bij kleine dorpjes en ontdek de mooiste stranden.
 • Een leuke plek om te snorkelen die nog niet zo bekend is, maar een unieke onderwaterwereld heeft is Baia das Gatas in het noorden. Je komt er enkel met een snorkeltrip en maakt kans een verpleegsterhaai te zien zwemmen in het koraal.
 • De wateren rond Boa Vista zitten vol met tropische vissen waaronder tonijn en marlijn. Ga er big game vissen en maak kans om een van deze vissen aan de haak te slaan. Of kom oog in oog met een citroenhaai of schildpad tijdens het duiken.   
 • Relaxen op het water doe je op een boottocht. Sommige tours hebben een snorkelstop of bieden de optie bottom fishing aan. Vang zelf kleine visjes en grill ze vervolgens op de barbecue.

Bezienswaardigheden

 • Het symbool van Boa Vista is het scheepswrak voor het strand van Boa Esperanca in het Noorden. Het schip strandde hier in 1968 op weg naar Zuid-Amerika. Het wrak brokkelt steeds verder af, steeds meer stukken vallen in de zee. De weg ernaartoe is hobbelig en off-road, maar je wordt beloond met een leuk fotosouvenir van Boa Vista.
 • De uitgestrekte Viana zandwoestijn centraal op het eiland is een bijzondere plek. Waan je in een Afrikaanse woestijn met hoge zandduinen en ga er sandboarden. Een leuke activiteit voor jong en oud.
 • In het Noorden liggen 3 kleurrijke dorpjes. De lokale bewoners leven van de landbouw of baten een klein restaurant uit. Hier krijg je een goed beeld van het gezellige dorpsleven in Kaapverdië.
 • Voor de kust van Sal Rei ligt het onbewoond eilandje, Djeu. Op het eiland staat een oud piratenfort met kanonnen dat nog steeds te bezichtigen is. Je meert aan bij een idyllisch stukje strand waar de locals barbecueën op zondag.
 • Curral Velho is de oudste nederzetting op het eiland. De huizen werden ten tijde van de piratenaanvallen verlaten, maar de ruïnes zijn nog te bezichtigen. Let wel, de weg ernaartoe loopt over los zand en is niet te bereiken zonder een 4x4 voertuig.