Kleinschalig en authentiek
Geweldige reiservaring
Reizen met positieve impact

Zeilroutes Kaapverdië | Dit zijn de beste routes

Zeilroutes in Kaapverdië | Dit zijn de beste routes

Tussenstop in Kaapverdië

Vroeger, toen de mannen van staal waren en de schepen van hout, was de eilandengroep een belangrijke handelspost voor de bevoorrading van schepen die onderweg waren naar Amerika of het Verre Oosten. Haar ligging in de Atlantische Oceaan voor de kust van West- Afrika, de warme temperaturen en (last but not least) de passaatwinden maakten (en maken!) de eilandengroep tot een perfecte plek voor een laatste tussenstop in de Atlantische oversteek naar het Caribisch gebied.

Tegenwoordig zijn het vooral cruiseschepen en oude tall ships die langs en tussen de eilanden varen. Maar ook veel wereldzeilers bezoeken de eilanden en maken hier een laatste stop voordat ze koers zetten naar Amerika. Vooral in de wintermaanden (als de Noordoostpassaat sterk is) is het er druk met zeilers en is er veel leven in de brouwerij (en daarmee ook in de grogue-stokerij).

Zeilen rond de Kaapverdische eilanden

Zeilen rond de Kaapverdische eilanden is prima te combineren met een bezoek aan de hoogtepunten van elk eiland. Vanaf de meeste havens en ankerplaatsen kun je met je eigen dinghy of hulp van lokale vissers aan land komen en het eiland verder verkennen per huurauto, taxi of via wandeltochten. Om te zorgen dat zeilers tips en informatie over zeilen in Kaapverdië kunnen uitwisselen is er sinds 2015 tevens een (gratis) steunpunt voor zeilers in Kaapverdië. Zeilers vinden er onder meer informatie over de weerscondities, de mogelijke zeilroutes en goede ankerplaatsen.

Zeilroutes in Kaapverdië

Enkele van de mooiste zeilroutes rondom Kaapverdië zie je in de foto’s hieronder. De hoogtepunten liggen voornamelijk op de zeiltocht (of delen daarvan) van Mindelo (Sao Vicente) naar Tarrafal (westkust Santo Antao) naar de natuurlijke baai van Faja d’Agua (Brava) en dan via Fogo naar Tarrafal aan de noordzijde van Santiago. Vanuit daar kun je terug via de bovenwindse eilanden Sao Nicolau en het onbewoonde St. Luzia.

De genoemde baaien en eilanden bieden bijzonder mooie plekken om voor anker te gaan en te genieten van de omgeving. Op de route kun je dolfijnen, schildpadden en zelfs orca’s of walvissen zien.

Een andere, kortere route is die vanaf Mindelo via St. Luzia naar Sao Nicolau en terug. De zuidelijke route langs de eilanden is het meest spectaculair. St. Luzia is daarnaast een onbewoond eiland en er aan land gaan biedt de unieke mogelijkheid om naar de top van het eiland te wandelen en uit te kijken over een landschap waar in de verre omtrek niemand anders te vinden is.

Zeilen in de exotische archipel - Zeilroutes Kaapverdië

Opstap- en ankerplaatsen in Kaapverdië

De meeste zeiltochten starten en/of eindigen in Sao Vicente (Mindelo), Santiago (Praia) of Sal (Santa Maria of Palmeira). In Sao Vicente ligt de enige jachthaven van het land: Marina Mindelo. Dit is tevens de enige jachthaven aan de gehele Afrikaanse westkust en daarmee dé plek waar veel zeilers elkaar treffen in (hoofdzakelijk) de wintermaanden. Voor het overige ga je in Kaapverdië voor anker in de kleine havens of de natuurlijke baaien, zoals de fraaie baaien van Faja D’agua, Mindelo of Tarrafal.

Meezeilen rondom de Kaapverdische eilanden

Zeil je graag, maar kom je er in Kaapverdie achter dat je geen boot bij je hebt, dan heb je een aantal opties. Ben je zelf een ervaren zeiler, dan kun je in Mindelo (Sao Vicente) een zeilboot of catamaran charteren.

Heb je weinig of geen ervaring, dan kun je beter een boot met schipper huren of meezeilen met georganiseerde zeiltochten. Van een (halve) dag tot een paar dagen zeilen of zelfs een paar weken eilandhoppen en zeezeilen in Kaapverdië aan boord van een tall ship. Vanaf Sal en Boa Vista worden voornamelijk dagtrips georganiseerd.

Voja Travel - de Kaapverdië expert

Voja Travel Kaapverdië regelt jouw reis tot in de puntjes. Je kunt een van onze individuele rondreizen kiezen of jouw droomreis op maat samenstellen met onze reisadviseurs.

Boek veilig en met garanties