Kleinschalig en authentiek
Geweldige reiservaring
Individuele reizen voor jouw gezelschap
Reizen met positieve impact

Alles over vissen en big game vissen in Kaapverdië

Alles over vissen en big game vissen in Kaapverdië

De oceaan staat centraal in het leven van Kaapverdie en zijn inwoners. Alle Kaapverdische eilanden worden door de zee met elkaar verbonden. Sinds de eilanden bewoond werden, werd er gevist. Vissers voeren uit met kleine boten richting woeste zee op zoek naar de vangst van de dag. Dit was (en is nog steeds) een belangrijke bron van inkomsten om families te onderhouden. Het belang van de visvangst en maritieme wereld is op elk eiland merkbaar. Zo zijn er vele visrestaurants en is er overal kunst die beelden toont uit de onderwaterwereld. Denk ook aan typische vissersboten die in elke haven van het land talrijk aanwezig zijn en het landschap mee vormen. Op elk eiland is de visvangst dan ook een belangrijk onderdeel van het menu en de economie. Omdat de eilanden midden in de Atlantische oceaan ligt is Kaapverdie de perfecte plek om te vissen en voor het ‘big game’ fishing. Wil jij graag de zee op en het gevecht aangaan met een grote vis? Het kan op Kaapverdië.

Big game

De grotere vissoorten in de oceaan vallen in de categorie big game. Rondom Kaapverdië zijn dat onder andere de tonijn, wahoo, zwaardvis en de marlijn. Die laatste komt nergens op de wereld zoveel voor als in de zeeën rond Kaapverdië. Het record van de grootste marlijn komt uit 2006. Toen werd een marlijn van ruim 500 kilo gevangen rond São Vicente.

Kaapverdië is een migratieroute van vele vissoorten. Wereldwijd staat het land bekend als één van de beste plaatsen om Atlantische blauwe marlijn te vangen. De hoogste kans om deze roofvis te vangen is tussen maart en juni. Vanaf juni t.e.m oktober heb je lagere kans, maar degenen die je vangt zijn groter. Big game is een leuke activiteit onder vrienden en erg populair ter plaatse. Het is een mooie ervaring om in de huid te kruipen van een lokale visser.

Rond alle Kaapverdische eilanden zit veel vis. Toch zijn er voor het vissen en big game fishing in Kaapverdie wel een aantal hotspots. Rond de eilanden São Nicolau, São VicenteSanto Antão en Maio maak je volgende kenners de meeste kans op big game. De blauwe marlijn is veel te vinden in het zeekanaal tussen São Vicente en Santo Antão. Maar ook vlakbij het eiland Sal komt de marlijn veel voor.

De glimmende tonijn - Alles over vissen en big game vissen in Kaapverdië
Tonijn

Beste periode

Vissen en big game fishing in Kaapverdie kan het hele jaar door. In januari en februari staat er de meeste wind, maar de rest van het jaar zijn de condities op zee top. Per vis verschilt de periode waarop deze in grote getallen rondzwemt. We zetten per vis de beste maanden op een rijtje:

  • Blauwe marlijn: is het hele jaar aanwezig. De beste periode is van half maart tot juli.
  • Geelvin tonijn: van maart tot december maak je het meeste kans.
  • Wahoo: is het hele jaar aanwezig. De meeste kans maak je tussen december en mei.
  • Zeilvis: de beste periode is van juni tot september.
  • Dorade: van juni tot september is je kans groot om een dorade te vangen.

Ga zelf de zee op

Wil jij ook het gevecht aangaan met een big game vis? Dat kan! Op verschillende eilanden in Kaapverdie worden er big game fishing excursies georganiseerd om een (halve) dag de zee op te gaan. Wie weet slaag jij er wel in om een marlijn of wahoo binnen te halen. Informeer op de haven en verdiep je in de mogelijkheden. Een privé-excursie kan vrij duur worden als je alleen gaat. Het meest voordelig is het om met een paar vissers samen te een excursie te boeken.

Trawling

Bij deze techniek vaart de boot langzaam rond met 5 hengels in het water en wacht je tot de vis bijt. Je vist aan het oppervlak van het water tot max. 10 meter diep.Wat valt er te vangen? De geelvintonijn tot 150 kg wordt gevangen tussen de maanden september en december. De gewone tonijn het hele jaar door. In restaurants krijg je dan ook steeds erg lekkere, verse tonijn geserveerd. Wahoo en barracuda zijn het hele jaar door te vangen.

Trawling op zee - Alles over vissen en big game vissen in Kaapverdië
Trawling op zee

Jigging

Een vaak toegepaste techniek tijdens het vissen in Kaapverdië is het (verticaal) jiggen. Goede resultaten worden behaald bij het vangen van amberjack (type geelstaart). Deze vis heeft zijn habitat tussen de vulkanische, rotsbodem van de zee. De boot blijft stil hangen op dezelfde plek, je beweegt de hengel alsof het aas nog leeft en zo sla je makkelijk amberjack aan de haak. Andere vissen die je vangt met de jigging techniek zijn barracuda en tandbaarzen.

Bottom vissen

Verbeter je vistechniek en bereid je voor op open zee! Bottom vissen is perfect om kleine, maar grotere hoeveelheden vis te vangen. Denk aan de garopa, de kleine rode tandbaars, één van de vissen die Kaapverdië symboliseert. Tijdens de tocht blijft de boot dichtbij de kustlijn waar er lagere golven zijn. Een gezinsvriendelijke activiteit vaak gecombineerd met een snorkel- of zwemstop.

De Garopa (Grouper) - Alles over vissen en big game vissen in Kaapverdië
Garopa (Grouper)

Vissen vanaf het strand

Veel vissen zwemmen dichtbij land. Leuk om je hengel uit te slaan vanop het strand of een hengel te lenen van een lokale visser. Relax op het strand of bij de rotsen en wacht tot je beet hebt. Bereid de gevangen vis zelf of samen met de locals. Zij doen niks liever dan verse vis en vlees grillen op de barbecue!

Verbod vangst op haaien en schildpadden

Een populair souvenir van reizigers op vakantie in Kaapverdië is een foto met een gevangen haai. Sommige locals vangen haaien en laten toeristen poseren met het roofdier in ruil voor wat kleingeld. Jammer om deel te nemen aan deze activiteit. Haaien zijn erg belangrijk in het behoud van ecosystemen in de oceaan. Met het verminderen van haaien gaan hele ecosystemen kapot en is dit erg nadelig voor al het leven in de oceanen.

De overheid heeft een ban gesloten op het vangen van haaien. De politie kan je arresteren of boetes geven door deze acties. Help mee aan het beschermen van de haaien in Kaapverdië. Doe dit door geen geld te geven aan locals die hun hengel uitlenen om haaien te vangen of je een foto laten nemen met een dode haai.

Schildpadden zijn een met uitsterven bedreigde diersoort. Kaapverdië is een belangrijk gebied voor de voortplanting van de Caretta Caretta schildpad. De overheid heeft een verbod geplaatst op het vangen ervan. Vroeger werd er op schildpadden gejaagd om hun vlees op te eten of te verkopen. Door educatie en scholing zijn de lokals bewuster bezig om de symbolische dieren van Kaapverdië te beschermen.

Beste plaatsen om te vissen

De oceaan rond de Kaapverdische eilanden heeft een hoge concentratie vissen in het water. Het goede hiervan is dat je vanaf elk eiland kan vissen. Alle soorten komen voor rond de verschillende eilanden. Enkel de wahoo zwemt in grotere aantallen rond Santo Antão, een leuke plek voor de liefhebbers van jigging vissen.

Op elke toeristische plek in het land vind je aanbieders van vistochten. Ga mee op trip en ontdek welke bijzondere vissen leven in de wateren van Kaapverdië.

Voja Travel - de Kaapverdië expert

Voja Travel Kaapverdië regelt jouw reis tot in de puntjes. Je kunt een van onze individuele rondreizen kiezen of jouw droomreis op maat samenstellen met onze reisadviseurs.

Boek veilig en met garanties