Duiken Kaapverdië

Duiken Kaapverdië

Duiken in Kaapverdië

Gelegen in het midden van de Atlantische oceaan heeft Kaapverdië het allemaal: manta rays, haaien (nurse sharks, tiger sharks, black tip sharks, etc.), schildpadden, walvissen, walvishaaien (whale sharks), tonijn, zwaardvissen en barracuda’s. Rondom de Kaapverdische eilanden vind je een grote biodiversiteit in onderwaterleven.

 

Zeeleven bij elk eiland

Noem het en het zwemt er. In ieder geval ergens. Het is dus niet zo dat je voor manta rays hoeft te duiken in Sao Vicente of Santo Antao  en voor walvissen naar Boa Vista. Alles zwemt overal en afhankelijk van het seizoen in de ene regio wat meer dan in de andere. Dat is tevens ook het onvoorspelbare en de reden waarom sightseeing tours schaars zijn.

Het hele jaar kun je rond alle eilanden van alles tegenkomen, maar wat je ziet (en niet ziet) hangt voor het deel af van het seizoen en van geluk. Op dezelfde duik kan je buddy een manta ray van 4 meter doorsnede voorbij zien komen, terwijl jij net dat moment had uitgekozen om je blind te staren op een zeeslak.

Weinig koraal, maar wel veel leven

Voor mensen die in de Filipijnen of Egypte hebben gedoken is het even wennen, want je hebt hier geen kleurrijke koraalriffen. Ook staat snorkelen in Kaapverdië daarom (bij ons) niet bekend als een snorkelparadijs. Aan de andere kant heb je wel grote scholen vis en een grote diversiteit in vissoorten en ander zeeleven, met veel endemische soorten (dat is een moeilijk en nietszeggend woord, maar betekent dat de soorten nergens anders voorkomen).

 

Duikscholen op de eilanden

De ruige rotskusten, de Atlantische deining en het varen met de snelle zodiacs alleen is al een bijzondere ervaring. Ook tijdens het varen kun je net het geluk hebben dat een paar dolfijnen de boot op een bezoek trakteren. Als je geen flying fish voorbij ziet springen heb je trouwens wel echt veel pech in dit leven. De duikscholen zijn klein, met kleine, professionele en enthousiaste teams. De kosten van het duiken liggen in heel Kaapverdië rond de € 50-60 per duik, afhankelijk van de uitrusting die je nodig hebt en de hoeveelheid duiken die je doet.

 

Duiken in Kaapverdië in beeld

Duiken in Kaapverdië kan op bijna alle eilanden. De wateren tussen de eilanden worden gekenmerkt door een zeer rijk en divers zeeleven, van het kleine spul tot de grote jongens.

Eilandhoppen naar Kaapverdië?

Stel je eigen reis samen of bekijk alle mogelijkheden.