Kleinschalig en authentiek
Geweldige reiservaring
Individuele reizen voor jouw gezelschap
Reizen met positieve impact

Wat te doen in Kaapverdie

Wat te doen in Kaapverdie?

Wat te doen in Kaapverdie? Je vakantie in Kaapverdie maak je bijzonder door activiteiten en excursies te doen die je reiservaring verbeteren. De zon en zee staan centraal op de Kaapverdische eilanden, maar er is veel meer te beleven dan enkel het strand. We helpen je op weg met inspiratie over wat er allemaal te doen is tijdens je vakantie. Neem onvergetelijke herinneringen mee naar huis en ga bijvoorbeeld mee op eilandtour met een lokale gids, zwem met schildpadden, leer kitesurfen of ontdek tropisch groene wandel valleien. 

wat te doen in Kaapverdie - wandelen gon gon vallei

Activiteiten en excursies op het land 

Eilandtours

Maak je niet druk over het vinden van de juiste routes en kies ervoor mee te gaan op eilandtour met een lokale gids. De gids brengt je naar de mooiste plekken van het eiland en geeft je informatie over de natuur, cultuur en geschiedenis van Kaapverdië. De lunch is meestal in een typisch Kaapverdisch restaurant waar je lokale gerechten proeft. Eilandtours boek je met een kleine groep of zijn privé met enkel jouw reisgezelschap. Ieder eiland biedt verschillende tours aan. Wil je iets meer informatie over wat het best aansluit bij jouw wensen? Vraag ons om tips of bekijk de opties ter plekke bij onze partners. Voorbeelden zijn een eilandtour op Sal waar je drijft op de zoutmeren en wandelt in het water tussen citroenhaaien. Op het eiland Sao Vicente krijg je tijdens de dagtour een culturele rondleiding in de stad Mindelo en bezoek je kleine vissersdorpjes.  

Auto huren 

Voor wie zelfstandig Kaapverdië wil verkennen is het op bijna elk eiland mogelijk een auto te huren. Sommige bezienswaardigheden zijn moeilijker te bereiken doordat niet alle wegen geasfalteerd zijn. Wees dus voorzichtig met de huurauto en neem steeds een kaart van het eiland mee. Mocht je een auto willen huren, dan kunnen we je ook daar tips voor geven. Zo vinden wij Santo Antao minder geschikt om een auto te huren, omdat het een wandeleiland is dat je het best te voet verkent. Maar Santiago is bijvoorbeeld het perfecte eiland voor een fly & drive vakantie. Het eiland Santiago heeft goede wegen en met de auto bereik je highlights waaronder de mooiste baai van Kaapverdië; Tarrafal, het historische vissersdorp Cidade Velha en de groene wandelvallei Gon-Gon.  

Quadtours 

Voor wie op avontuurlijke wijze de highlights wilt ontdekken is het leuk een quad tour te doen. Dit is mogelijk op de woestijnachtige eilanden Sal en Boa Vista. Scheur over het ruwe binnenland, rijd over zandduinen in de woestijn en stop bij de mooiste plekjes zoals de zoutmijnen Pedra de Lume op Sal of Santa Monica strand op Boa Vista. Kies ervoor om mee te gaan op tour met een lokale gids die je langs de mooiste routes brengt of huur een quad en trek er zelf op uit. 

Wat te doen in Kaapverdie – Schildpadden spotten 

Kaapverdië is een belangrijk nestgebied voor de loggerhead schildpadden (Caretta Caretta) die van juni tot november aan land komen om hun eieren te leggen in het zand. Als het donker is komen de schildpadden aan land, graven ze een nest en leggen ze tot wel 90 eieren per keer. Te voet ga je met een kleine groep wandelen op het strand om dit proces te bekijken. Het is een bijzondere ervaring om de schildpadden in hun natuurlijke omgeving te bekijken. Houdt er dan ook rekening mee dat er bepaalde regels zijn die gevolgd moeten worden om de schildpadden niet te storen.

Natuur in Kaapverdië schildpad - wat te doen in Kaapverdie
Schildpadden leggen eieren op de stranden in Kaapverdië

Wandelen in Kaapverdië

Kaapverdië is niet enkel een bestemming voor strandvakanties. De groene eilanden zijn bergachtig en hebben wandelroutes voor verschillende niveaus. Santo Antao is het mooiste wandeleiland met de meeste routes. Je kan er de oude vulkaankrater van Paul afdalen, suikerriet planten zien in verborgen groene valleien of wandelen over steile rotskliffen langs de kustlijn. Ook Fogo, Sao Nicolau en Santiago hebben mooie wandelroutes. Op onze pagina ‘wandelen in Kaapverdië’ vind je meer info. 

Maak kennis met de lokale bevolking tijdens een wandeltocht

Vulkaan beklimmen

Op het eiland Fogo ligt de enige actieve vulkaan van Kaapverdië. Je kan de vulkaan beklimmen op een stevige hike tocht naar boven en genieten van het uitzicht op het hoogste punt van Kaapverdië (2829 meter). De vulkaan barstte voor het laatst uit in 2015 en is sindsdien weer veilig te beklimmen. Voor je eigen veiligheid is het echter wel beter om mee te gaan met een lokale gids. Tijdens de tocht loop je langs koffie- en wijnplantages op de vruchtbare vulkanische grond. 

Paardrijden 

Paardrijden in een idyllische omgeving of bij de zonsondergang op strand kan je doen op Sal en Boa Vista. Momenteel zijn er nog niet zoveel aanbieders en een dagje reserveren doe je meestal ter plaatse. 

Wat te doen in Kaapverdie – Activiteiten en excursies op het water 

Snorkelen 

Kaapverdië is een fijne plek om te snorkelen, het water is meestal rustig en onderwater valt er veel te ontdekken. De wateren van de Atlantische Oceaan zitten hier vol met tropische vissen zoals tonijnen, marlijnen, inktvissen, citroen- en verpleegsterhaaien en schildpadden. Je kan ervoor kiezen om vanaf het strand te snorkelen of mee te gaan met een snorkeltrip en vanaf de boot het water in te springen. Door de geografische verschillen van de eilanden hebben ze elk bijzondere plekken om te snorkelen. Lees er meer over op de pagina ‘snorkelen in Kaapverdië’.

Duiken in Kaapverdië

Trek je wetsuit aan en ontdek de diversiteit van het onderwaterleven van Kaapverdië. Met een beetje geluk bewonder je tonijnen, reuzenmanta’s, murenen, schildpadden en verschillende haaien waaronder de verpleegster- en walvishaai in hun natuurlijke habitat. De duikspots zijn verspreid rond de eilanden en liggen meestal rond scheepswrakken, muurkliffen en koraalriffen. De laatste jaren is er steeds meer belangstelling voor de duiksport in Kaapverdië en openen er meer duikscholen. Op welke eilanden je het best kan duiken lees je op de pagina ‘duiken in Kaapverdië’

duiken voor de kust van Sal - Duiken in Kaapverdië - activiteiten

Walvissen spotten 

De Kaapverdische eilanden liggen op de migratieroute van de bultrugwalvissen. Tijdens het voortplantingsseizoen tussen februari en mei blijven ze een tijdje rond de Kaapverdische wateren. Met een boottocht kan je de reusachtige dieren bekijken in hun natuurlijke omgeving en kom je tot op een afstand van 5 meter. Rond Boa Vista en Sal heb je de meeste kans om walvissen te spotten. 

Wandelen tussen citroenhaaien

Rond de Kaapverdische eilanden zwemmen ongevaarlijke haaien zoals de citroenhaai. Deze haaien komen dicht aan land om plankton en kleine visjes te eten. Op het eiland Sal ligt Shark Bay waar deze haaien zwemmen. Trek je waterschoenen aan of huur ze van een local en wandel door het ondiepe water tussen de citroenhaaien. Een leuke activiteit voor wie op vakantie is met kinderen.

Boottochten

Op een boot merk je dat niet enkel de Kaapverdische eilanden bijzonder mooi zijn, maar ook de oceaan eromheen. Er zijn aanbieders te vinden met verschillende boten; motorboten, zeilboten en catamarans. Kies ervoor om een halve of hele dag aan boord te gaan en combineer je boottrip met een zwem- of snorkelstop. Sommige aanbieders hebben hengels aan boord om uit te gooien tijdens de boottocht. 

(Kite)surfen in Kaapverdië

Kitesurfen in Kaapverdië is wereldwijd bekend voor zijn goede spots. De Noordoostenwind blaast in de wintermaanden constant over de eilanden en heeft een gemiddelde kracht van 4 tot 5 Beaufort. In de kitesurfscholen huur je materiaal of volg je lessen bij een lokale kitesurfinstructeur. Sal en Boa Vista zijn de bekendste eilanden om te kitesurfen, maar ook São Vicente wint aan populariteit. Lees meer over kitesurfen op de pagina ‘kitesurfen in Kaapverdië’

Ook om te surfen en windsurfen is Kaapverdië een goede plek. Zowel voor beginners als gevorderden zijn er goede spots. 

Zeilen

Een van de meest bijzondere manieren om meerdere Kaapverdische eilanden te ontdekken is door rond te zeilen. Je komt met de boot op plekken waar niemand anders kan komen. Van het onbewoonde eiland Santa Luzia, tot verscholen strandbaaien in São Nicolau. Het leuke aan zeilen is dat er nog maar een beperkt aantal jachten vaart tussen de eilanden. Je kan dus in alle rust wegdromen op de oceaan in Kaapverdië. 

Activiteiten per eiland 

Meer tips voor wat te doen in Kaapverdie? Onze organisatie biedt per eiland verschillende Fair Travel activiteiten aan. We werken samen met kleine aanbieders en lokale gidsen, zodat de bevolking ook profiteert van het toerisme op Kaapverdië. Jij krijgt een onvergetelijke reiservaring omdat je in contact komt met de lokale bevolking en ondertussen steun je er de lokale economie mee. 

Per eiland bieden wij verschillende activiteiten aan. Ook voor de activiteiten die nog niet in ons aanbod staan kunnen we je adviseren, dus neem contact op met onze Kaapverdië experts als je vragen hebt.

Activiteiten op São Vicente

Activiteiten op Fogo

Activiteiten op Santiago

Activiteiten op Santo Antao

Activiteiten op Sal

Voja Travel - de Kaapverdië expert

Voja Travel Kaapverdië regelt jouw reis tot in de puntjes. Je kunt een van onze individuele rondreizen kiezen of jouw droomreis op maat samenstellen met onze reisadviseurs.

Boek veilig en met garanties